Νέα πρωτιά του ΙΤΕ: Η ανακάλυψη που δίνει ελπίδες για αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου

Κανένα σχόλιο

Το Ίδρυμα Τεχνολογικών Ερευνών, είναι ο φορέας που πρωτοστατεί εδώ και χρόνια στις τεχνολογικές έρευνες και ανακαλύψεις στη χώρα μας! Για μία ακόμη φορά, μας εκπλήσσει θετικά, κατοχυρώνοντας ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που φέρνει τους επιστήμονες αποφασιστικά, ένα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η καινοτομία αυτή, αφορά ένα νέο μαγνητικό υλικό το οποίο γίνεται το βασικό εργαλείο στην ιατρική διάγνωση!
Μια πρωτοπόρος προσέγγιση για τη βελτίωση της διακριτικής ικανότητας μη-επεμβατικών ιατρικών τεχνικών διάγνωσης είναι η χρήση νανο-υλικών τα οποία μεταφερόμενα σε ιστούς βοηθούν στην καλύτερη απεικόνισή τους. Σε τέτοιου είδους εφαρμογές, τα μαγνητικά οξείδια του σιδήρου είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα υλικά για τη διάγνωση ποικίλων ασθενειών και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον τομέα της απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία (MRI).

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ερευνητική μελέτη με επιστημονικό συντονιστή τον Δρ Αλέξανδρο Λάππα, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), ανέδειξε ότι συσσωματώματα τροποποιημένων νανοκρυστάλλων του μαγνητίτη (ορυκτό του σιδήρου), παρέχουν εντυπωσιακά βελτιωμένη έως και τέσσερεις φορές σκιαγραφική αντίθεση, συγκριτικά με εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα για MRI.

ite1

"Sponsored links"

Η εποικοδομητική συνεργασία με φορείς Ε&Τ από την Ελλάδα (ομάδες υπό την καθοδήγηση της Δρ Κ.Ν. Τροχίδου και του Δρ Α.Π. Δούβαλη) και την Ιταλία (Δρ Α. Lascialfari) οδήγησε στην κατανόηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων των νέων υλικών και επέτρεψε την κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας από το ΙΗΔΛ.

Τα υλικά αυτά, λόγω των εγγενών δομικών χαρακτηριστικών τους παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα, μεταξύ αυτών, η απουσία τοξικότητας, η ισχυρή μαγνήτιση και κυρίως η συνέργεια μεταξύ των νανοκρυστάλλων τους.«Η ικανότητά μας να κατευθύνουμε την οργάνωση των νανοκρυστάλλων έτσι ώστε να αποκτούν τον ίδιο προσανατολισμό μέσα στα νανο-συσσωματώματά τους είναι προς όφελος διαφορετικών εφαρμογών, που εκτίνονται από τη φωτονική μέχρι και τη θεραπεία του καρκίνου.

ite2

Όσον αφορά στο τελευταίο, η επιτυχής έκβαση αυτής βασίζεται στην έγκαιρη ιατρική διάγνωση μέσω ιστολογικής απεικόνισης. Μελετώντας αυτά τα υλικά ανακαλύψαμε ότι προξενούν έντονη διαταραχή του τοπικού μαγνητικού πεδίου στον προς μελέτη ιστό. Μια τέτοια διαδικασία επιταχύνει την εφηρέμηση των πρωτονίων των μορίων νερού που εμπεριέχει ο ιστός και βελτιώνει τη διακριτική ικανότητα στις εικόνες τομογραφίας», λέει η Δρ Αθανασία Κωστοπούλου, επικεφαλής συγγραφέας των πρόσφατα δημοσιευμένων άρθρων του ΙΗΔΛ στις επιστημονικές επιθεωρήσεις Nanoscale και DaltonTransactionsτης Royal Society of Chemistry.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι η προσχεδιασμένη οργάνωση νανοκρυστάλλων σε ελεγχόμενου σχήματος και μεγέθους υβριδικές δομές τους προσδίδει συλλογικές φυσικές ιδιότητες για τη στοχευμένη αντιμετώπιση τεχνολογικών προκλήσεων. Το νέο υλικό, ξεχωρίζει όχι μόνο λόγο των εγγενών φυσικο-χημικών χαρακτηριστικών του, αλλά και επειδή είναι μέλος της οικογένειας των ευρέως διαδομένων στην τεχνολογία οξειδίων του σιδήρου.

Αποτελεί έτσι, μια οικονομικά ανταγωνιστική λύση σε σχέση με εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα, αφού λειτουργώντας τόσο αποτελεσματικά ανοίγει νέους ορίζοντες για τις μαγνητικά-ελεγχόμενες ιατρικές μεθόδους απεικονιστικής διάγνωσης παθήσεων σε πρώιμο στάδιο και επομένως της αποτελεσματικότερης θεραπείας αυτών.

Πηγή: alexiptoto.com

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις