20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Νέο βιβλίο Χάινς Ρίχτερ για τους “μύθους” του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα – Στάλθηκε στον Γερμανό καθηγητή η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για ανάκληση του τίτλου

Ημερομηνία:

Νέο βιβλίο έγραψε ο Γερμανός ιστορικός και καθηγητής κ. Χάινς Ρίχτερ. Το νέο βιβλίο έχει τίτλο “Μοντέρνοι Ελληνικοί Μύθοι” και σύμφωνα με σχετικό κείμενο:

“Οι μύθοι είναι πράγματα που “ποτέ δεν συνέβησαν, όμως πάντα είναι”. Είναι γνωστό ότι η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας έχει σημαδευτεί από μύθους και θρύλους. Λιγότερο γνωστό όμως είναι είναι ότι κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η Ελλάδα δημιούργησε πολλούς νέους μύθους και θρύλους, ειδικά αυτούς που συνδέονται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιβλίο αυτό από τον Χάινς Ρίχτερ παρουσιάζει μία συλλογή ιστοριών από την ιστορία της χώρας και έτσι αποτελεί μία σημαντική συνεισφορά στην ανακάλυψη της ιστορικής αλήθειας”.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 30 Ιανουαρίου του 2019.

Δείτε το εξώφυλλο του βιβλίου:

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στάλθηκε στον Γερμανό καθηγητή στις 28 Ιανουαρίου του 2019, 10 περίπου μήνες μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Είχε προηγηθεί  η τιμητική αναγόρευση του Χάιντς Ρίχτερ σε διδάσκοντα του κρητικού ΑΕΙ σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ, σε αίθουσα κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη, με πρωτοβουλία και στήριξη από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και μία πολύμηνη δίκη και διαμαρτυρίες συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για την ιστορική μνήμη και την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και μαρτυρικών δήμων της Κρήτης.

Ο Γερμανός καθηγητής Χάινς Ρίχτερ είχε τιμηθεί το 2000 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

Έντονη κριτική για την ιστορική έρευνα Ρίχτερ

Το έργο του Ρίχτερ έχει επικριθεί στη Γερμανία και την Ελλάδα. Ο Γερμανός ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, στο βιβλίο του Στέμμα και Σβάστικα χαρακτηρίζει ως τελείως αστήρικτο ισχυρισμό την άποψη του Ρίχτερ πως κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Βρετανοί προκάλεσαν – σε συνεννόηση με τον γερμανικό παράγοντα – τις εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ.

Ο Ραλφ Κλάιν, Γερμανός ιστορικός με ειδίκευση σε θέματα Γερμανών εγκληματιών πολέμου και της απόδοσης των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, σε άρθρο του στο περιοδικό Zeitschrift fur Geschichtswissenschaft επικεντρώθηκε στους ισχυρισμούς Ρίχτερ για την μάχη της Κρήτης ενώ αναφέρει ότι «ο Ρίχτερ εν μέρει βασίζεται σε απροκάλυπτη προπαγάνδα της Βέρμαχτ με τελείως άκριτο τρόπο.

Ο καθηγητής σύγχρονης ιστορίας του Α.Π.Θ .Γ. Μαργαρίτης έκανε λόγο για “παραμύθι” και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ρίχτερ δεν είχε κανένα πρόβλημα να υιοθετήσει τον λόγο των Ναζί και των δοσίλογων και μας τα έκανε ιστορία σήμερα ή μάλλον προσπαθεί να τα κάνει ιστορία, γιατί η αντίδραση που συναντά είναι αρκετά ισχυρή.

Ακόμη, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης δήλωσε πως τα ιστορικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο Ρίχτερ στο βιβλίο του από τα Γερμανικά αρχεία, ήταν ένα μέσο προπαγάνδας από τον Γκέμπελς εκείνη την εποχή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...