14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Με απρόοπτα το νέο δυναμικό «ΟΧΙ» των Κρητικών από τα Σφακιά ενάντια στην καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο [φωτος]

Ημερομηνία:

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 ατόμων από κάθε γωνιά της Κρήτης πραγματοποιήθηκε στα Σφακιά η εν πλω διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. 6 πούλμαν έφθασαν από Ηράκλειο και 2 ακόμα από Χανιά και πάρα πολλοί με τα οχήματά τους. Εν τέλει όλοι κατηφόρησαν προς το σημείο όπου έγιναν οι ομιλίες στις 12 το μεσημέρι. Εκεί βρέθηκαν και αρκετοί πολιτευτές, καθώς και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος με επιτελείο του κόμματος.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Καμμένος ήθελε να απευθύνει λόγο προς το συγκεντρωμένο πλήθος κάτι όμως που δεν του επέτρεψε το Συντονιστικό των Επιτροπών των νομών της Κρήτης αφού όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό οι ομιλίες θα ήταν συγκεκριμένες: αυτές των εκπροσώπων των ανά νομό επιτροπών και του Ευάγγελου Πισσία, συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία και υπεύθυνο της ελληνικής πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Για την ένταση που δημιουργήθηκε γράφει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της για την εφημερίδα μας η δημοσιογράφος Νέλλη Ψαρρού.

 [slideshow post_id=”120736″]

Στα απρόοπτα της διαδήλωσης – πέρα από την απερίγραπτη κακοκαιρία – και το γεγονός ότι δεν υπήρχε ρεύμα και ανάγκαστηκαν οι διοργανωτές να βρουν γεννήτρια για να μπορέσουν να γίνουν οι ομιλίες!

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι επιβιβάστηκαν στο καράβι της ΑΝΕΝΔΥΚ «Δασκαλογιάννης» και μαζί με φουσκωτά, αλιευτικά και άλλα σκάφη, ανάμεσά τους και το «Άγιος Νικόλαος» που το 2008, μετά από 41 χρόνια, έσπασε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, ξεκίνησαν για την εν πλω διαμαρτυρία υπό την επίβλεψη του λιμενικού σώματος.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν, εκτός από την τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, την εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων απ’ όλες τις χώρες του πλανήτη και να δοθεί τέλος στους πολέμους.

Το ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων θίγει ωστόσο και τη στάση των ΜΜΕ. Παρότι έχουν γίνει ήδη μεγάλες κινητοποιήσεις και έχουν κινητοποιηθεί πολιτικοί φορείς, αλλά και βουλευτές, τα γεγονότα προβάλλονται ελάχιστα. “Καταγγέλλουμε την αδιαφορία, την προκλητικότητα, τη διαπλοκή και το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας και θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις ζωές μας”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εκτός από κατοίκους της Κρήτης και ακτιβιστές από όλη τη χώρα, στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και πολίτες από τα Κύθηρα όπου παραδόθηκε επίσης ψήφισμα κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας. Από τα Κύθηρα ξεκίνησε το ταξίδι του και το σκάφος “Άγιος Νικόλαος”.

Μετά το πέρας της διαμαρτυρίας οι διοργανωτές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους τόσο για το μέγεθος της διαμαρτυρίας όσο και για τον παλμό της και πραοανήγγειλαν και άλλες ενέργειες έως την τελική αποτροπή της καταστροφής των χημικών της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο.

Ως εκ τούτου, για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες θα πραγματοποιηθούν εκ νέου ανοιχτές συνέλευσεις των ανά νομών συντονιστικών, αρχικά την Τρίτη στα Χανιά, στις 20.30 το βράδυ στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ν. Χανίων ενώ την Τετάρτη η ίδια διαδικασία θα συμβεί και στο Ρέθυμνο.

92% των χημικών της Συρίας έχει παραδοθεί

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα διαβεβαιώνουν ότι έχει παραδοθεί προς καταστροφή το 92% του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Τα χημικά έχουν μεταφερθεί στη Λαττάκια και από εκεί σε δανέζικα και νορβηγικά φορτηγά πλοία προς διάφορους προορισμούς, ένας από τους οποίους το αμερικανικό MV Cape Ray το οποίο θα πραγματοποιήσει την υδρόλυση των πλέον επικίνδυνων χημικών στη θάλασσα.

"google ad"

Απόβλητα της υδρόλυσης θα τύχουν επεξεργασίας στη Γερμανία, ενώ διαχείριση τοξικών ουσιών θα γίνει επίσης στη Βρετανία και τη Φινλανδία.

Eπιστολή καθηγητή Ε. Γιδαράκου για την Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στα Σφακι

Τέλος, επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής Ε. Γιδαράκος για τη διαμαρτυρία των κρητικών στα Σφακιά ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Στην επιστολή υπάρχουν νέα στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία κατόπιν της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο καθηγητής στο πλοίο MV Cape Ray. Αναλυτικά αναφέρει:

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φιλοι!

Αυτή τη φορά αδυνατώ να συμμετάσχω αυτή την πρωτοπόρα εκδήλωση εναντία στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, παρευρισκόμενος σ’ ένα Διεθνές Συνέδριο στην Κων/λη, στα πλαίσια του οποίου διοργανώνω την Ημερίδα “Διαχείριση Επικίνδυνων και Τοξικών Αποβλήτων”, όπου θα εχω την δυνατότητα και σε διεθνές κλίμακα να παρουσιάσω τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις μας αναφορικά με τους δυνητικούς κινδύνους του όλου εγχειρήματος που εξελίσσεται στη Μεσόγειο.

Η χώρα μας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι “έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς το πόσο ζωτικής σημασίας θέμα είναι η προστασία του θαλασσίου περ/ντος της Μεσογείου”. Tα στελέχη όμως του ΥΠ.ΕΞ. στη διεξαχθείσα τηλεδιάσκεψη με αρμοδίους της αμερικανικής Κυβ/σης και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες στις 12 Μαρτίου στο ΥΠ/ΕΞ. δεν έκαναν καμιά απολύτως αναφορά στους δυνητικούς κινδύνους ενός ατυχήματος, που αναμφίβολα κρύβονται σε ένα τόσο ασταθές περ/λον. Όπως επίσης δεν έγινε αναφορά στα απρόβλεπτα προβλήματα της υδρόλυσης όπως π.χ. στο μεγάλο πρόβλημα εισαγωγής και προσαρμογής των χημικών όπλων της “μουστάρδας” και του “σαρίν” στο σύστημα υδρόλυσης.

Δεν επισημάνθηκε καν το γεγονός ότι τα πολλαπλάσιας μορφής επεξεργασμένα απόβλητα είναι ικανά και ενδέχεται να προκαλέσουν διαβρώσεις στον αντιδραστήρα, διαρροές μονώσεων και ακόμη φραξίματα αγωγών στην πιλοτική μονάδα της υδρόλυσης. Ακόμη η ενδεχόμενη μεταφορά των αποβλήτων που προκύπτουν μετά την επεξεργασία σε μονάδες καύσης, απαραίτητες για την μετέπειτα επεξεργασία των, είναι μια διαδικασία δυνητικά ριψοκίνδυνη λόγω του όγκου και της σύστασης των εκροών.

Και μια και γίνεται αναφορά στο ότι το όλο εγχείρημα της καταστροφής αποτελεί βασική μέριμνα της ελληνικής Κυβ/σης, ευλόγως, λοιπόν, τίθενται τα κάτωθι ερωτήματα:
– Στην εκδήλωση ενημέρωσης στο πλοίο CAPE RAY στην ισπανική Ναυτική Βάση στην Ροτα της Ισπανίας στις 10 Απριλίου 2014,συμμετειχαν εμπειρογνώμονες του ελληνικού κράτους για να ενημερωθούν για τα συστήματα υδρόλυσης και να συζητήσουν τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει μια τέτοια διαδικασία καταστροφής εν πλω;

– Γιατί δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εξ/κων για τη σημαντική αυτή εκδήλωση και γιατί δεν προέβη σε προώθηση και κοινοποίηση της εκδήλωσης αυτής;
Σε κάθε περίπτωση όμως πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που παρευρέθηκαν στην “ασυνήθιστη αυτή περιήγηση” όπως την αποκάλεσαν στο CAPE RAY στις 10 Απριλίου αναφέρουν μ.α. τα ακόλουθα:
-Το πλοίο CAPE RAY είναι εδώ και δυο μήνες αγκυροβολημένο στη ναυτική βάση ΡΟΤΑ της Ισπανίας μαζί με τα ισπανικά πολεμικά πλοία τα οποία το προστατεύουν.
-Το 75% της προβλεπόμενης ποσότητας έχει μεταφερθεί μέχρι στιγμής εκτός του συριακού λιμανιού της Λαττάκειας. Το υπόλοιπο 25%, μαζι με το λιγότερο απειλητικό “Κατηγορίας ΙΙ” απόθεμα, εξακολουθεί να είναι διασκορπισμένο σε 5 συριακές στρατιωτικές βάσεις (αρχικά υπήρξαν 17 διαφορετικές θέσεις).
-Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2014, που είχε τεθεί με σκοπό να καταστραφεί όλο το οπλοστάσιο, δεν πρόκειται πλέον να τηρηθεί.

Το καθεστώς της Συρίας αναφέρει πως όλα τα υπόλοιπα χημικά όπλα και οι πρόδρομες ενώσεις θα παραδοθούν στη Λαττάκεια ,το αργότερα μέχρι τέλος Απριλίου.

“Oι Σύριοι έχουν τον έλεγχο του χρόνου. Προσφάτως έχουν ανακοινώσει ότι θα παραδώσουν όλα τα χημικά όπλα στη Λατάκεια το αργότερα έως τις 27 Απριλίου” δήλωσε στην εφημερίδα GUARDIAN ο υποναύαρχος Robert BURKE, Δ/ντης των ναυτικών δυνάμεων της Αμερικής στην Ευρώπη και Αφρική. Και συνεχίζει: “Ανεξάρτητα από το πότε θα παραδοθεί και η τελευταία παρτίδα εμείς είμαστε έτοιμοι στο CAPE RAY. Αφού λάβουμε τα χημικά όπλα, το σχέδιο μας προβλέπει την καταστροφή των εν πλω σε 60 περίπου ημέρες. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες”.

Βέβαια, άλλα άρθρα όπως π.χ.στη MIDDLE EAST NEWS κάνουν αναφορά ότι “η μεγαλύτερη απειλή για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου είναι το ίδιο το θαλάσσιο περ/λον. Αν το “Εφκλησιόμετρο” του πλοίου δείχνει κλήση 5 βαθμών, οι εμπειρογνώμονες και τεχνίτες στο πλοίο θα διακόπτουν την εργασία τους”. Η αναφορά αυτή έγινε κατά την διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης στο CAPE RAY.Αξιζει όμως να σημειωθεί ότι αυτό συμβαίνει με μια θαλάσσια διαταραχή μικρότερη των 5 μποφόρ (Beaufort).

Το CAPE RAY θα κατευθυνθεί στα ανοιχτά ύδατα της Μεσογείου (το ακριβές σημείο παραμένει άγνωστο). Τα άκρως δηλητηριώδη και τοξικά αέρια τύπου “μουστάρδας” και το Μεθυλφωσφορικό Διφλοορίδιο (λεγ.DF) τύπου “sarin” θα αντληθούν στα συστήματα υδρόλυσης. Αναφορές των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στην εκδήλωση στο CAPE RAY στις 10 Απριλίου τοποθετούν την εισαγωγή και προσαρμογή αυτών των χημικών ενώσεων στα συστήματα υδρόλυσης “ΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ”. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια αναφορά και αποδοχή μιας ενδεχομένης προβληματικής λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας υδρόλυσης!

Παρόμοιες αναφορές, επίσης για πρώτη φορά, έγιναν τόσο για τις λευκές σκηνές που βρίσκονται στα καταστρώματα του πλοίου και οι οποίες θα λειτουργούν υπό αρνητική πίεση ως προστιθέμενη προφύλαξη διαφυγής αερίων όσο και για τον εξοπλισμό απολύμανσης έκτατης ανάγκης, ο οποίος θα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής στους προθάλαμους της κάθε σκηνής για την “ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ”.

Κατά τη διάρκεια του όλου εγχειρήματος, το CAPE RAY θα φρουρείται από ένα στόλο πολεμικών πλοίων που θα παρέχεται από περισσότερες από 10 χώρες.

Μόνο η Γερμανία, με απόφαση της γερμανικής Βουλής την Τέταρτη 2 Απριλίου, συμφώνησε να στείλει μια φρεγάτα με 300 στρατιώτες(!) για να βοηθήσουν στην προστασία του CAPE RAY. Η συμφωνία αποστολής της γερμανικής φρεγάτας ισχύει μέχρι 31.12.2014, έως ότου ολοκληρωθεί η καταστροφή των χημικών όπλων με τη μέθοδο της υδρόλυσης!

Παρόλο που έγιναν αναφορές σε δυνητικούς κινδύνους ενός ατυχήματος, γεγονός που από την πρώτη ήδη στιγμή έχω επισημάνει προσωπικά και μάλιστα επανειλημμένως, δεν έγινε καμιά απολύτως αναφορά για μια έγκριτη πληροφόρηση, αν όχι των τοπικών αρχών που είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά των μεσογειακών χωρών, αναφορικά με τα αποτελέσματα τόσο της ασφαλούς εξέλιξης όσο και των μετρήσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην ατμόσφαιρα.


 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...