Νέο σενάριο από τη Le Monde: Τρίτο πακέτο στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρωθεί το δεύτερο

Κανένα σχόλιο

«Η ιδέα για ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα, κερδίζει έδαφος», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Le Monde, που αναφέρεται στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί στα μέσα Μαΐου, «εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και μετά την εκπνοή του ισχύοντος προγράμματος τον Ιούνιο».

Η συντάκτρια, Σεσίλ Ντικουτριέ, αφού κάνει μια σύντομη αναφορά στη σειρά των αναβολών, που έγιναν στις οριακές ημερομηνίες που είχαν δοθεί από τον Φεβρουάριο και μετά, καταλήγει ότι «και η 24η Απριλίου στη Ρίγα αναμένεται να είναι ακόμα ένα ενδιάμεσο στάδιο».

«Με αυτούς τους ρυθμούς, εάν δεν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία στα μέσα Μαΐου, οι Ευρωπαίοι, θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να περάσουν κατ’ευθείαν στη διαπραγμάτευση ενός τρίτου σχεδίου βοήθειας, χωρίς να έχει ξεκάθαρα ολοκληρωθεί το δεύτερο. Το σενάριο αυτό δεν είναι ακόμα στο τραπέζι, αλλά είναι ήδη σε μια γωνιά του μυαλού πολλών Ευρωπαίων ιθυνόντων», τονίζει η συντάκτρια.

"Sponsored links"

«Οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής δεν προχωρούν, επειδή τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι ελλιπή και οι δανειστές δε μπορούν να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση», αναφέρεται σύμφωνα με σχετική δήλωση του Γάλλου υπουργού οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οποιαδήποτε άλλη προθεσμία, πλην αυτής του τέλους Ιουνίου, δεν θεωρείται σημαντική (από τους Ευρωπαίους), στοιχείο που έχει συμβάλλει στη μείωση των πιέσεων για την εύρεση συμφωνίας.

Επίσης, οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την πληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ (800 εκατ.) και εκτιμούν ότι η σημαντική ημερομηνία πληρωμής δόσης – που η μη εξυπηρέτησή της θα συνδεόταν με χρεοκοπία -είναι η 20η Ιουλίου, κατά την οποία θα επιστραφούν 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά στο πιθανό «άλμα» σε ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας, η έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων δε θα είναι απλή, εκτιμά η κ. Ντικουτριέ. Καταρχάς, διότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν θα δοθεί καμία απολύτως βοήθεια, ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε σχέδιο, υποστηρίζει. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες επαναπροσδιορισμού των όρων πληρωμής του χρέους τα επόμενα χρόνια.
Αυτό το «άλμα», από το δεύτερο σχέδιο βοήθειας σε ένα τρίτο, ήταν ακριβώς αυτό που θέλησαν να αποφύγουν τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι, με την επιβολή στους Ελληνες ενός χρονοδιαγράμματος σταδιακών διαπραγματεύσεων.

Ηταν, άλλωστε, αυτό που ζητούσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του Γιάνης Βαρουφάκης, όταν ανέλαβαν την εξουσία. Ήθελαν μάλιστα ένα δάνειο «γέφυρα», χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα, για να «κρατήσουν» έως ότου ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο σχέδιο, εκτιμά.

Ενα τέτοια σενάριο θα τους επέτρεπε να «πουλήσουν» στους εκλογείς τους μια νέα συμφωνία, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τα υπογεγραμμένα από τον προκάτοχο του Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καταλήγει το δημοσίευμα.

iefimerida.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις