18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

“Να βάλουμε ένα τέλος στην αιματοχυσία της ασφάλτου! Σκέψου εσένα, σκέψου τους άλλους!”: Οι 12 αφίσες για τα τροχαία ατυχήματα από Χανιώτικο γραφιστικό γραφείο

Ημερομηνία:

Το γραφιστικό γραφείο και ο γραφίστας Βασίλης Πιτσώνης με 12 πολύ όμορφες αφίσες κάνουν μία ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη. Στις αφίσες συνδυάζονται μηνύματα με εικόνες που δημιουργούν δυνατές εντυπώσεις, όπως η αφίσσα όπου το κόκκινο κρασί που χύνεται από ένα ποτήρι σα να ποτίζει στο αίμα το σώμα ενός ανθρώπου που κείτεται στη γη ή η άλλη αφισσα στην οποία η εικόνα μίας παιδικής κούνιας συνοδεύεται από το μήνυμα: “τώρα, ποιος θα το κάνει κούνια;” ή μία άλλη όπου η εικόνα από ένα εκκλησάκι συνοδεύεται με το εξής μήνυμα: “μην αναγκάσεις τους δικούς σου να φτιάξουν ένα και για σένα”

Να σημειώσουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες αφίσες ενώ το γραφείο δηλώνει ανοιχτό και στις προτάσεις των πολιτών “για την πληρέστερη δυνατή προσέγγιση των ευθυνών των οδηγών στους δρόμους μας”.

Σε σχετικό συνοδευτικό κείμενο τονίζονται πιο αναλυτικά τα εξής για την πρωτοβουλία:

Το να μείνουμε απαθείς απέναντι στο ξεκλήρισμα που συντελείται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, και να ευχόμαστε να μη συμβεί σε εμάς, θα ήταν η εύκολη λύση. Όμως, καθότι οδηγοί κι εμείς, θελήσαμε να κάνουμε -με τα μέσα που διαθέτουμε- το ελάχιστο δυνατό για την ευαισθητοποίησή μας απέναντι σε όλο αυτό το δράμα που βιώνουμε ως κοινωνία.

Οι εικόνες και τα μηνύματα μπορεί να είναι σκληρά, όμως θεωρούμε ότι τίποτα δεν είναι πιο σκληρό από την τραγική πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα είμαστε όλοι δυνάμει θύτες ή θύματα αυτής της κατάστασης.

Αν αυτές οι αφίσες καταφέρουν να σηκώσουν έστω και ένα πόδι από το γκάζι, αν καταφέρουν να βάλουν έστω κι ένα κράνος στο κεφάλι, αν καταφέρουν να δημιουργήσουν έστω και τον παραμικρό προβληματισμό, τότε για εμάς αποτελούν το απόλυτο ηθικό κέρδος και δικαιώνουν την απόφασή μας να τις δημιουργήσουμε.

Οι αφίσες αυτές αφορούν στο κομμάτι της ευθύνης όλων εμάς των οδηγών απέναντι στους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Το εξίσου σοβαρό κομμάτι της ευθύνης της πολιτείας απέναντι στη δημιουργία ή τη βελτίωση των οδικών δικτύων, προκειμένου να παρέχουν την ασφαλέστερη δυνατή οδική εμπειρία, είναι ένα ζήτημα που επίσης μας απασχολεί.

Θεωρούμε όμως ότι οφείλουμε να το αφήσουμε στα χέρια των ειδικών ή στους ανθρώπους με βαθιά γνώση των τεχνικών μερών, που μπορούν να αξιολογήσουν τις κατά περίπτωση ανάγκες του εκάστοτε δρόμου (για παράδειγμα το επιτακτικά αναγκαίο διαχωριστικό διάζωμα στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης). Θα ενώνουμε πάντα τις φωνές μας με όσους παλεύουν για τα αιτήματα αυτά και είμαστε στη διάθεσή τους να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Οι αφίσες θα εμπλουτίζονται και είμαστε ανοιχτοί σε δικές σας προτάσεις για την πληρέστερη δυνατή προσέγγιση των ευθυνών των οδηγών στους δρόμους μας.

Δείτε τις αφίσες:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...