Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πλατανιά

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η παράταξη της Λαϊκή Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά ζητά την στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πλατανιά.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Προς τον κ. Δήμαρχο Πλατανιά &

"Sponsored links"

Πρόεδρο  του Δ.Σ. και τους Δημοτικούς Συμβούλους

Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό .

Αυτή τη δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους μας , οι εποχικοί εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια Κρήτης και στον δήμο μας , όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ήδη έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα ανοίξουν καθόλου την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι αναφέρονται σε συρρίκνωση του χρόνου λειτουργίας, αντίστοιχα ανακοινώνουν την περιορισμένη λειτουργία κάποιων μόνο ξενοδοχειακών τους μονάδων, ενώ μεγάλα τουριστικά γραφεία είτε έχουν απολύσει μαζικά το προσωπικό τους είτε έχουν δηλώσει αναστολή εργασιών μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Επομένως, είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να μην έχουν ξεκινήσει να εργάζονται όχι μόνο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπει η Κλαδική και οι Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά ούτε και μετά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους, τον προγραμματισμό των οικογενειακών και οικονομικών υποχρεώσεών τους και την ίδια τους την επιβίωση, αλλά και την ασφαλιστική τους ικανότητα για τον επόμενο χρόνο.

Εν μέσω πανδημίας, και κρίσης χιλιάδες εργαζόμενοι, εποχικοί ή μακροχρόνια άνεργοι, που εξαιρούνται αυτή τη δύσκολη ώρα και από αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καλούνται να προστατέψουν την υγεία τους, αλλά και το δικαίωμα τους στην αξιοπρεπή διαβίωση, που βάλλεται από την μεγαλοεργοδοσία και από τα ανεπαρκή για αυτούς κυβερνητικά μέτρα οικονομικής στήριξης.

Υιοθετούμε το πλαίσιο αιτημάτων τους και ζητάμε το ίδιο να πράξη το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά :

 • Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, μέχρι να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία ,εστιατόρια και τα εποχικά καταστήματα .
 • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης και να λάβουν, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, την αποζημίωση των 800 ευρώ όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι που δεν εντάχθηκαν στην τακτική επιδότηση είτε επειδή έληξε η επιδότηση τους στις 31/12/2019, είτε επειδή το έλαβαν εφάπαξ μέσα στο 2019, είτε επειδή εργάστηκαν για πρώτη φορά την περσινή χρονιά, είτε επειδή έπεσαν θύματα της ανασφάλιστης εργασίας, είτε επειδή έκαναν χρήση της άδειας εγκυμοσύνης.
 • Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν.
 • Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
 • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
 • Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που αναγράφεται στις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρέθυμνο και Λασίθι, ανεξάρτητα με το εάν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω του αντίστοιχου Σωματείου.
 • Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων της Κλαδικής και των Τοπικών ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
 • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από την 1η Μάρτη, που αναγκάστηκαν να υπογράψουν εργαζόμενοι των οποίων το ξενοδοχείο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του και να λάβουν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες το Δώρο Πάσχα.
 • Να εξασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων που η εποχική επιχείρηση που εργάζονται δε θα επαναλειτουργήσει μετά το πέρας των προληπτικών μέτρων απαγόρευσης λειτουργίας που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
 • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ή όχι.
 • Να παρθούν μέτρα ανακούφισης από τον Δήμο Πλατανιά και την ΔΕΥΑΒΑ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαία η στήριξη και του Δήμου Πλατανιά των διεκδικήσεων και του αγώνα των εργαζομένων του κλάδου καθώς και η απόφαση για γενναία στήριξη τους με μέτρα ανακούφισες και από τον Δήμο Πλατανιά !

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι :

"Sponsored links"

Ανθούσης Δημήτριος

Κουμάκη Αλεξία

Μαριανάκης Στυλιανός

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις