15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Ντροπή για τον Δήμο μας»: Ενάντια στην πραγματοποίηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Χερσόνησο η παράταξη “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον”

Ημερομηνία:

Για ετεροβαρή σχέση και για υποδείξεις από τη γερμανική πλευρά, που αποδέχεται ασμένως ο Δήμος χερσονήσου κάνει λόγοι σε κείμενό του ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

Αναλυτικά στο κείμενο αναφέρεται:

Η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στο Δήμο μας, στη Χερσόνησο, θέτει ξανά επί τάπητος μια παλιά συζήτηση για την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων.

Όπως είναι γνωστό, τούτη η «συνεργασία» Δήμων της Γερμανίας και της Ελλάδας ξεκίνησε το 2010 με σύμφωνο φιλίας το οποίο υπέγραψαν ο Γ. Παπανδρέου και η Α. Μέρκελ. Ήταν μια πρωτόγνωρη συμφωνία. Τέτοιας μορφής «συνεργασία» δεν υπήρχε ως τότε με άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Ήταν μια διμερής πρωτοβουλία που εκ των πραγμάτων δε μπορούσε και δε μπορεί να είναι, μια ισότιμη συνεργασία. Ήταν και είναι μια ετεροβαρής σχέση που έχει τα χαρακτηριστικά της υπόδειξης, καθοδήγησης και ελέγχου από πλευράς του ισχυρότερου Ευρωπαϊκού κράτους απέναντι στον πιο αδύναμο και εξασθενημένο «εταίρο» του.

Η «Ελληνογερμανική Συνέλευση», μαζί με το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», ως Γερμανικές αποστολές στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις του Ελληνικού λαού απέναντι στην περιπέτεια των μνημονίων. Είναι μηχανισμοί που στοχεύουν στον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας αλλά και εργαλεία επηρεασμού, προκειμένου να αλλάξει η οπτική, να εξασθενίσουν απαιτήσεις προς τη Γερμανία όπως για παράδειγμα αυτές των αποζημειώσεων και των οφειλών για τα εγκλήματα της κατοχής.

Η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση προγραμματίζεται να γίνει σε λίγες μέρες στη Χερσόνησο. Είναι ντροπή που ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα και η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος προσωπικά, έχουν ευθύνη όταν βλέπουν τούτες τις συναντήσεις απλά ως ένα «φιλικό» ματς και επιμένουν να υφίστανται την πίεση της επιθετικής γραμμής των Γερμανών, με μιαν τρύπια άμυνα.

Η Δημοτική Αρχή ας πάψει να υποκλίνεται. Οφείλει να καταλάβει πως τούτη η «εταιρική σχέση» δεν ολοκληρώνεται με τα δήθεν αθώα ταξίδια της ενημέρωσης τα οποία τους προσφέρουν. Ούτε με τα ρολόγια – κούκους τ οποία χάριζε στους δημάρχους ο Φούχτελ. Είναι σχέδιο επιρροής στη χώρα αλλά και ελέγχου της, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή οφείλουν επειγόντως να καταλάβουν ότι για την αναμόρφωση της Χώρας χρειάζεται ένας κεντρικός μπούσουλας, ένα σοβαρό Πολιτικό Σχέδιο. Σχέδιο που δε μπορεί να υποδεικνύεται ή ακόμη χειρότερα να υπαγορεύεται.

Ο εκσυγχρονισμός της, η οικονομική της ανάπτυξη, η κρατική διαχείριση, τα θέματα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, της διαχείρισης αποβλήτων, τα ζητήματα μετανάστευσης, τουρισμού, παιδείας και υγείας  απαιτούν τον Εθνικό Σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που δε μπορεί αφελώς να υποσκάπτεται ή πονηρά να υπονομεύεται από φορείς της Τοπικής της Αυτοδιοίκησης. Η τεχνογνωσία κατακτάται με την πολυδιάστατη ενημέρωση και όχι από τις αποκλειστικές και κατεργάρικες «φιλίες» τις οποίες συντηρούν.

Ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή οφείλουν τέλος, και πάνω απ’ όλα, να κατανοήσουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν Εξωτερική Πολιτική, δημιουργώντας μεταξύ άλλων επισφάλειες και εμπόδια στο δίκαιο αίτημα των Γερμανικών Επανορθώσεων.

Είναι σαφές ότι η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου μπροστά στην αφάνεια και την αδυναμία της να παρουσιάσει έργο, σε μια δημοτική θητεία που λήγει, ψάχνει δεκανίκια. Αποδέχεται και πανηγυρίζει για τέτοιες εκδηλώσεις,  ενισχύοντας την αντίληψη του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, που σε πρόσφατη δήλωσή του αναφέρει ότι θα ήταν καλύτερα να κυβερνούσαν μόνιμα την Ελλάδα οι Βαυαροί!

Μπροστά μάλιστα στο διακαή πόθο της, για την επιτυχία τούτης της φιέστας, τόλμησε να ζητήσει από τις επιχειρήσεις της περιοχής, να παρακινήσουν τους εργαζόμενους τους, ώστε να συμμετέχουν και να βοηθήσουν για την επιτυχία της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ειλικρινά λυπούμαστε!

Την καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξει ρότα. Να συστρατευτεί με όλες εκείνες τις δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας που πασχίζουν να σταθεί, ξανά, τούτη η Χώρα στα πόδια της!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...