14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων από την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη: Πτώση 15-20% στην αγορά – Οι αγρότες απλά δεν ζουν – Η ύπαιθρος είναι νεκρό τοπίο

Ημερομηνία:

Του Αντώνη Παντινάκη

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην τοπική οικονομία έχει προκαλέσει η εφετινή πρωτοφανής καταστροφή του κρητικού ελαιολάδου! Ο (κοινωνικός) πυλώνας (και) του πρωτογενούς τομέα τραντάζεται επικίνδυνα από τους αλλεπάλληλους… μετασεισμούς: Οι διαδοχικές δονήσεις… έχουν προκαλέσει ζημιές που κυμαίνονται μεταξύ 130-170 εκατομμυρίων ευρώ. Όσο δηλαδή είναι ένας “ακαθάριστος προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ”, όπως μας πληροφορεί το διοικητικό μέλος της ΕΑΣΗ κ. Μιχάλης Καμπιτάκης!

Όρια κι αντοχές δοκιμάζονται και στην ενδοχώρα κι εντός των αστικών κέντρων. Η μαύρη τρύπα των χρεών βαθαίνει μέρα με την μέρα: κι αν σπάσει ένας κρίκος, με μαθηματική ακρίβεια θα σκορπίσει η εμπορική αλυσίδα του νησιού – κι άντε να μαζευτεί ύστερα!

Καθίζηση

Πτώση της τάξεως του 15-20% καταγράφει η κίνηση στην αγορά της Κρήτης, από το ξεκίνημα του χρόνου μέχρι σήμερα.

Ο κ. Χαράλαμπος Λεκάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου διαπίστωσε ή μάλλον επιβεβαίωσε κατόπιν έρευνας, αυτό που όλοι υποψιάζονταν: ότι η κύρια αιτία της καταναλωτικής καθίζησης “οφείλεται στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στο ότι εφέτος η ελαιοκομική παραγωγή στο νησί είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα”.

“Από αυτό και μόνο φαίνεται το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί το βασικό εξαγώγιμο μας προϊόν” σχολιάζει ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, υποστηρίζοντας ότι το νησί έπρεπε να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης!

“Νεκρό τοπίο η ύπαιθρος”!

Η ύπαιθρος… έχει νεκρώσει: Ελαιοπαραγωγοί δεν βγαίνουν… όχι απλά για να καλλιεργήσουν και να κλαδέψουν · δεν βγαίνουν γενικώς! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με ελαιουργούς αλλά και με ιδιοκτήτες καταστημάτων εφοδιασμού των αγροτών! Ο ένας χρωστάει στον άλλον, κι όλοι μαζί παντού, έχοντας φτάσει στο απροχώρητο!

Το ποτήρι… της υπομονής τους φαίνεται να ξεχειλίζει! Μεγάλες ποσότητες λαδιών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων παραμένουν… αδιάθετες!

Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι η κατάσταση που μας περιγράφει ο κ. Καμπιτάκης είναι δραματική: “Δεν έχουν γίνει ψεκασμοί, ούτε καθαρισμοί στα ελαιόδεντρα! Η αγορά των λιπασμάτων δεν κινείται. Οι αγρότες απλά δεν ζουν. Η ύπαιθρος είναι νεκρό τοπίο, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχουν παραγωγοί που όχι απλά δεν έχουν να καλλιεργήσουν, δεν έχουν να πάρουν ούτε τα βασικά! Οι ελαιουργοί είναι σε απόγνωση. Πολλοί από αυτούς μπορώ να πω ότι κρέμονται από μία κλωστή! Είμαι σε θέση να ξέρω ότι το 60-65% του λαδιού παραμένει στις δεξαμενές! Στα μαγαζιά εφοδιασμού των αγροτών τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα δεν πουλιούνται!”.

Οι αποζημιώσεις και η προειδοποίηση

Το διοικητικό μέλος της ΕΑΣΗ ζητά “να προχωρήσουν οι διαδικασίες” με τη λήψη μέτρων για όλη την αγορά συνολικά.

“Ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι” προσθέτει ο κ. Λεκάκης. “Η καταβολή των αποζημιώσεων θα πρέπει να επισπευσθεί, γιατί όσο περνάει ο καιρός θα συσσωρεύονται κι άλλα χρέη. Θα χαθούν κι άλλα χρήματα από την αγορά!” προειδοποιεί ακόμη ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

"google ad"

Η διαδικασία της συμπλήρωσης του φακέλου για τις αποζημιώσεις προχωρά κανονικά. Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι και δεκαετίας, μετεωρολογικού περιεχομένου, αλλά κι εφετινά που αφορούν την μειωμένη (ποσοτικά και ποιοτικά) παραγωγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Καμπιτάκη, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάρουμε “50 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για να τα διαθέσουμε στη ζημιά”. Έπειτα, υπάρχει ο “κουμπαράς” του de minimis, που μπορεί να διαθέσει 40-50 εκατομμύρια. Την τελευταία ευχάριστη λέξη ίσως την πει το κράτος, ανοίγοντας το πουγκί του.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...