15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Ελλάδα είναι ισχυρή, έχει ξεκάθαρες θέσεις και δεν φοβάται τις διερευνητικές επαφές, δεν φοβάται να υπερασπιστεί τα επιχειρήματά της.

Ημερομηνία:

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι συμβολικό, είναι ιστορικό, είναι ουσιώδες και έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.  Είναι πρωτίστως συμβολικό γιατί η Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την σύσταση της, μεγαλώνει την κυριαρχία της και ισχυροποιεί την θέση της στην περιοχή. Είναι ιστορικό, καθώς 38 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Montego Bay, και 25 χρόνια μετά την κύρωση της από το ελληνικό κοινοβούλιο, έχουμε ένα νομοσχέδιο που επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη, τα χωρικά ύδατα δηλαδή, και κατά συνέπεια τον εναέριο χώρο της Ελλάδας στο Ιόνιο, στα 12 ναυτικά μίλια» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων όπου συζητείται το σχέδιο νόμου για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νησιών μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

«Ασκούμε ένα αναφαίρετο δικαίωμα μας,  σύμφωνα με το γραπτό αλλά και εθιμικό διεθνές δίκαιο. Ένα δικαίωμα που έχουν όλα τα κράτη, και το οποίο η Ελλάδα διατηρεί σε κάθε περίπτωση και σε άλλες περιοχές της επικράτειας της. Το σχέδιο νόμου είναι ουσιώδες, καθώς αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής στρατηγικής της κυβέρνησης που εδώ και 18 μήνες αποδίδει καρπούς» σημείωσε η πρώην υπουργός.
Επισήμανε ότι είναι κρίσιμη η χρονική στιγμή που έρχεται το νομοσχέδιο καθώς το 2020 η Ελλάδα προχώρησε στρατηγικά και διπλωματικά  στο κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων στο δυτικό της μέτωπο με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και έχουν ξεκινήσει με την Αλβανία οι διαδικασίες διαλόγου και επίλυσης της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με προσφυγή στη Χάγη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι είναι πολύ θετικό ότι αυτό το νομοσχέδιο υπερψηφίζεται σχεδόν από όλες τις δυνάμεις της βουλής, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα μήνυμα εθνικής ενότητας και ένα πολιτικό μήνυμα ουσίας, διότι δείχνει ότι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι στις βασικές αρχές της στρατηγικής την οποία η ελληνική εξωτερική πολιτική ακολουθεί.

Αναφερόμενη στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είπε ότι επί πολλά χρόνια οι Τούρκοι έφερναν και θέματα εκτός του αντικειμένου των διερευνητικών επαφών αλλά καμία ελληνική αντιπροσωπεία δεν απεδέχθη τη συζήτηση επί θεμάτων που δεν εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο, αλλά αποτελούν μονομερείς τοποθετήσεις της Τουρκίας.

«Ενδεχομένως σήμερα, επειδή η Τουρκία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, κυρίως εσωτερική αλλά και εξωτερική, από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μέχρι τις σχέσεις της με την Ευρώπη, να μπορέσουμε να κάνουμε μια πρόοδο και να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό που θα μας οδηγήσει στη Χάγη» είπε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εκπέμπεται από τη χώρα μας  ανασφάλεια ως προς τις διερευνητικές επαφές, ανασφάλεια ως προς τον διάλογο, ανασφάλεια για τις επαφές με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ισχυρή. Έχει πολύ ξεκάθαρες θέσεις και δεν φοβάται καμία συνάντηση, δεν φοβάται καμία διερευνητική επαφή, δεν φοβάται πουθενά και ποτέ να υπερασπιστεί τα επιχειρήματά της. Η εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών έχει δείξει ότι τα υπερασπίζεται με αποτελεσματικότητα και επιτυχία» είπε τονίζοντας ότι είναι πολύ θετικό ότι σήμερα και στο θέμα των διερευνητικών επαφών τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα έχουν την ίδια προσέγγιση.

«Είμαι σίγουρη ότι είναι ορθή η  πολιτική που ακολουθούμε. Κλείσαμε τη συμφωνία με την Ιταλία, επεκτείνουμε στα 12 μίλια στο Ιόνιο, θα κρίνουμε πότε θα το κάνουμε νοτίως της Κρήτης συνεκτιμώντας πολλούς παράγοντες και θα προχωρήσουμε στα θέματα του Αιγαίου» είπε σημειώνοντας ότι κανένας δεν επιβάλλει στη χώρα το διάλογο με την Τουρκία. «Και όποιος υπονοεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ή το πολιτικό σύστημα, οψέποτε κυβέρνησε, έχει δεχθεί εντολές από τρίτους συκοφαντεί και δυσφημίζει την ελληνική πολιτεία κατά τον τρόπο βάρβαρο. Η επιλογή για διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία είναι δική μας επιλογή, ελληνική επιλογή προς το συμφέρον των Ελλήνων» κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ