Δύο ανοσολόγοι, ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Αλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο βραβεύτηκαν σήμερα με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας για τις έρευνές τους στον τομέα της ανοσοθεραπείας, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση επιθετικών τύπων καρκίνου.

«Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, οι δύο επιστήμονες που βραβεύονται με το Νόμπελ, φέτος θέσπισαν μία νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

View image on Twitter

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της επιτροπής απονομής του βραβείου, οι δύο ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται κατά των καρκινικών κυττάρων απελευθερώνοντας τα «φρένα» των ανοσοποιητικών κυττάρων.

Ο Άλισον μελέτησε το ρόλο μιας πρωτεΐνης που λειτουργεί ως «φρένο» στο ανοσοποιητικό σύστημα και ανακάλυψε τις δυνατότητες που υπάρχουν όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στους καρκινικούς όγκους.

View image on Twitter

Σε μια παρόμοια ανακάλυψη προχώρησε και ο Χόνζο, με τις θεραπείες που βασίστηκαν στην έρευνά του να έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικές στον αγώνα κατά του καρκίνου.