19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Νότης Μαριάς: Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ανοίγει το δρόμο για να αποζημιωθούν τα θύματα στο ΜΑΤΙ

Ημερομηνία:

Μια σημαντική Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ η οποία ανοίγει το δρόμο για να αποζημιωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα θύματα της τραγωδίας στο ΜΑΤΙ έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Καθηγητής Νότης Μαριάς, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Τράγκα την Τρίτη 8/10/2019.

Σύμφωνα με την εν λόγω δικαστική Απόφαση η πλημμελής λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών «112» που επιβάλλεται από την Οδηγία 2002/22/ΕΚ συνιστά παραβίαση του Δικαίου της ΕΕ με σημαντικές έννομες συνέπειες στις οποίες περιλαμβάνεται και η εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ αποζημίωση του ιδιωτών για τις ζημιές που έχουν υποστεί εξ αυτού του λόγου.

Αφορμή για την έκδοση της Απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ αποτέλεσε προδικαστικό ερώτημα που τέθηκε από Δικαστήριο της Λιθουανίας όπου η πλημμελής λειτουργία του 112 είχε ως αποτέλεσμα να μην διασωθεί μια νεαρή κοπέλα η οποία αφού είχε πέσει θύμα απαγωγής και βιασμού εν συνεχεία δολοφονήθηκε. Και όλα αυτά παρότι το θύμα τηλεφώνησε τουλάχιστον 10 φορές στο 112 ζητώντας βοήθεια. Πλην όμως λόγω πλημμελούς λειτουργίας του συστήματος οι αρχές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη θέση της καλούσας καθότι δεν γινόταν από το 112 αναγνώριση κλήσης και συνακόλουθα εντοπισμός του σχετικού τηλεφωνικού στίγματος και της θέσης του θύματος.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε λοιπόν ότι η πλημμελής λειτουργία του συστήματος του 112 συνιστά παραβίαση του δικαίου της ΕΕ η οποία θεμελιώνει ευθύνη του κράτους μέλους για τις ζημίες που υπέστησαν οι ιδιώτες στο βαθμό που υπάρχει άμεση ή και έμμεση αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της παράβασης και της ζημιάς που υπέστησαν.

Δυστυχώς στην τραγωδία στο ΜΑΤΙ η μη λειτουργία του 112 είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης των κατοίκων ούτως ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ως εκ τούτου οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ελληνικού Δημοσίου και να απαιτήσουν χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης εφόσον βέβαια αποδείξουν ότι ο θάνατος των οικείων τους θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν λειτουργούσε το 112. Ομοίως για τους ίδιους λόγους θα μπορούσαν και οι λοιποί πυροπαθείς να αποζημιωθούν για τις υλικές ζημιές που υπέστη η περιουσία τους και ιδίως τα αυτοκίνητά τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...