20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ν. Ανδρουλάκης: Κοινός στόχος ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η χειραγώγηση των Μέσων

Ημερομηνία:

Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου, ζητά ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις αντιδράσεις για το θέμα της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που έθεσε στα θεσμικά όργανα του ΚινΑλ.

Αναφέροντας το ιστορικό της επιλογής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να συμπεριλαμβάνει αρχηγούς κρατών χάριν συνεννοήσεως για τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι ο αντιπολιτευτικός ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να θέλει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και παράλληλα να συμμαχεί στο εσωτερικό της χώρας με στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή και ό,τι απέμεινε από το κόμμα του κ. Καμμένου». Πρόσθεσε επίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δεν είναι Προοδευτική Συμμαχία, αλλά συμμαχία για την εξουσία».

Ως προς τις αναφορές στο ’89, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να οικειοποιηθεί την ιστορική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, γιατί τις περισσότερες φορές ήταν απέναντι σε μεγάλες αποφάσεις ευθύνης της παράταξης. «Μιας και ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε το ’89 σε μία προσπάθεια να προστατέψει τον στενότερό του συνεργάτη, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθεί πώς τότε προσπάθησε το κόμμα του να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά τον Ανδρέα Παπανδρέου» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τον κ. Παππά αλλά και στη λίστα Πέτσα, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία και σε άλλη κλίμακα, αλλά ο στόχος τους είναι κοινός και είναι η χειραγώγηση των Μέσων».

Τέλος, υπεραμύνθηκε της απόφασης της παράταξης για αυτόνομη πορεία, στο πλευρό του προοδευτικού κόσμου της χώρας, απέναντι σε κάθε είδους συμφέροντα που υπηρετούν την υστέρηση.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Στην τελευταία κοινή συνεδρίαση των θεσμικών οργάνων του ΚΙΝΑΛ ανοίξατε ένα θέμα που πυροδότησε αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καταφέρθηκαν εναντίον σας πολλοί πρώην σύντροφοι σας που έχουν αυτομολήσει στην Κουμουνδούρου. Αναφέρομαι στην θέση που διατυπώσατε να αναλάβει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πρωτοβουλία για αποκλεισμό του Α. Τσίπρα από τις συνόδους των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εξηγήστε το σκεπτικό σας.

Ο κ. Τσίπρας για όσο ήταν πρωθυπουργός, όπως και ο Δημήτρης Χριστόφιας την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν από τις Συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να υπάρχει μία προσυνεννόηση μεταξύ των ηγετών. Όμως όταν σταμάτησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας να κατέχει το αξίωμα, σταμάτησε και να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, γιατί έπαψε να υπάρχει αυτή η ανάγκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε μέλος ούτε παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ακούγοντας την κριτική που ασκούν τα στελέχη του στην Ευρωπαϊκή αλλά και Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται να γίνει κάτι από αυτά. Αντιθέτως, είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τον κ. Τσίπρα να έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος και με ένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να τον έχει διαδεχθεί και να κατέχει τώρα τη θέση αυτή.

Το μόνο που ζήτησα είναι να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να θέλει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και να συμμαχεί στο εσωτερικό της χώρας με στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή και με ό,τι απέμεινε από το κόμμα του κ. Καμμένου. Όσο αφορά τα πρώην στελέχη του κόμματός μας που ενοχλήθηκαν από αυτήν την τοποθέτησή μου, βρίσκονται σε βέρτιγκο, αφού ο ένας χαρακτήριζε πριν από μερικούς μήνες ως μαφία την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο άλλος πρότεινε την κοινή κάθοδο μας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2015. Αυτό δεν είναι Προοδευτική Συμμαχία, είναι συμμαχία για την εξουσία.

Το μοντέλο κόκα κόλα που πάει με όλα, μπορεί να είναι ανεκτό από την κομματική ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμείς ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

Από την απάντηση σας καταλαβαίνει κανείς πως η παρουσία του Α. Τσίπρα στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με την ανοχή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ του επιτρέπει να «αυθαιρετεί» σε βάρος της δημοκρατικής παράταξης, οικειοποιούμενος την ιστορική σας κληρονομιά. Σωστά;

Δεν μπορούν να οικειοποιηθούν την ιστορική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, γιατί πολύ απλά, το κόμμα τους ήταν τις περισσότερες φορές απέναντι σε μεγάλες αποφάσεις ευθύνης της παράταξής μας. Άλλωστε μιας και ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε το ’89 σε μία προσπάθεια να προστατέψει τον στενότερό του συνεργάτη, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθεί πώς προσπάθησε το κόμμα του να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά τον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή.

"google ad"

Πάντως οι έως τώρα συνταρακτικές αποκαλύψεις αναφορικά με την ύπαρξη παρακρατικών μηχανισμών και παραδικαστικών κυκλωμάτων κατά την περίοδο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να κλονίζουν την ηγεμονική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στον «προοδευτικό χώρο». Δεν θα έπρεπε να σας προβληματίζει αυτό;

Αυτός ο αγώνας δεν πρόκειται να κριθεί σε στενό χρονικό ορίζοντα, είναι μαραθώνιος. Τον χώρο απέναντι από τη Νέα Δημοκρατία θα τον εκφράσει πλειοψηφικά και μακροπρόθεσμα όποιος έχει σύγχρονες προοδευτικές θέσεις, καθαρό ιδεολογικό στίγμα και ακλόνητο σύστημα αξιών. Πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες μία εναλλακτική πρόταση με σεβασμό στους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελιζόταν το νέο και χρησιμοποίησε τις χειρότερες πρακτικές του χθες.

Προσπάθησε να αλλοιώσει τη διάκριση των εξουσιών και μέσω αδιαφανών διαδικασιών όπως αποκαλύπτεται από τις τελευταίες καταγγελίες προσπάθησε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Όμως ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι με αναξιοκρατικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την πανδημία ως πρόσχημα, η Νέα Δημοκρατία μοίρασε 20 εκατομμύρια στα Μέσα για διαφημιστική δαπάνη και μάλιστα σε μία περίοδο τεράστιας οικονομικής ανασφάλειας για τον Ελληνικό λαό λόγω πανδημίας, που μεγεθύνει ακόμα περισσότερο την πρόκληση.

Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από τη γενική κατακραυγή είδαμε τη λίστα αλλά όχι τα κριτήρια γιατί πολύ απλά κριτήρια δεν υπήρχαν. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία και σε άλλη κλίμακα, αλλά ο στόχος τους είναι κοινός και είναι η χειραγώγηση των Μέσων. Αντί λοιπόν να κρύβεται ο ένας πίσω από τα πεπραγμένα του άλλου καλό θα ήταν να απολογηθούν στον Ελληνικό λαό για τις αποφάσεις τους.

Θα στοιχηματίζατε πως μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης;

Έχουμε πάρει απόφαση για αυτόνομη πορεία και έτσι θα πορευθούμε. Ο αγώνας μας είναι μέσα από τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας να είμαστε στο πλευρό του προοδευτικού κόσμου της χώρας, απέναντι σε κάθε είδους συμφέροντα που υπηρετούν την υστέρηση. Όσο πιο χρήσιμοι είμαστε, τόσο πιο ισχυροί θα γίνουμε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...