21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ν. Καζαντζάκης: Η επικαιρότητα ενός σύγχρονου Οδυσσέα

Ημερομηνία:

Φιλολογική και μουσική εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζακη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Αυγούστου και ώρα 21:00 στον Βάμο από την Επιτροπή Χανίων της διεθνούς εταιρείας Φίλων Νικου Καζαντζάκη, το Δήμο Αποκορώνου, το πολιτιστικό σύλλογο Βάμου  και το Σύλλογο Φίλων του Mozart

Η επικαιρότητα του Νίκου Καζαντζάκη στις ταραγμένες μέρες μας αναδεικνύει ένα αξιοπρόσεκτο χωροχρονικό αντικαθρεφτισμό συμβάντων και έντονων γεγονότων που συνέβησαν σε ένα διαφορετικό χρόνο αλλά εντοπίσθηκαν και σχολιάσθηκαν λογοτεχνικά με  οξυδέρκεια από το μεγάλο διεθνή κρητικό φιλόσοφο και συγγραφέα. Η συντριβή της λέξης μέσα ειδικότερα από τις περιηγήσεις του Νίκου Καζαντζάκη ενώ σημειώνει, ταυτοχρόνα υπερβαίνει την πραγματικότητα δίδοντας ένα σημάδι που   αποκαλύπτει στον άνθρωπο τη σημασία της συνεχούς αναζητησης της συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον ίδιο τον εαυτό του και τον κόσμο.

Με αφορμή αυτά τα οραματικά ταξίδια και τη λογοτεχνική αγωνία και πνευματικότητα του Ν.Καζαντζάκη το αφιέρωμα στην ιστορική πόλη του Βαμου Χανίων χωρίζεται σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος προβάλλονται σε τρείς διαφορετικές ομιλίες τρείς διαφορετικές πτυχές προσέγγισης του έργου και της δράσης του Νικου Καζαντζάκη  με ομιλητές

α) τη Ρουλα Βουράκη  φιλόλογο ερευνήτρια που παρουσιάζει Το Απολλώνιο και Διονυσιακό στοιχείο στο μυθιστόρημα του Νικου Καζαντζάκη “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”
β) τον Σήφη Μιχελογιάννη πρόεδρο της τοπικής επιτροπής Χανίων της Διεθνούς εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη που μιλά με θέμα “Η διαχρονική αγωνιστικότητα στο έργο και το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη”

γ) τον Κωνσταντίνο Δ.Κακαβελάκη  συνθέτη – μουσικολόγο που αναπτύσσει το θέμα “Ο Νίκος Καζαντζάκης ως καταλύτης μιας διεθνούς μουσικής δημιουργίας και συνεργασίας πέρα από τα σύνορα”
Στο β’ μέρος παρουσιάζονται TA TAΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΜΕ ΑΦΗΓΗΣΗ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Μιχάλη Αεράκη ΗΘΟΠΟΙΟ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Δ. Κακαβελάκη

  1. Το ταξιδιωτικό πνεύμα του Ν.Καζαντζάκη
    2.  Tαξίδι στη Ρουσσία
    3.  Αίγυπτος, Νείλος, Συνάντηση με τον Καβάφη
    4.  Ιταλία – Εντυπώσεις καταγραφές
    5.  Ισπανία: Το κατεστραμμένο Τολέδο
    6.  Αγγλία: Κεμπριτζ –Οξφόρδη
    7.  Τσεχοσλοβακία: Μνήμες
    8.  Ιαπωνία & Κίνα
    9. Αναφορά στον Γκρέκο.. Απόσπασμα

ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ

Μποχουσλάβ Μαρτινού,
Τζιουσέπε Βέρντι, Εντουαρντ Ελγκαρ,
Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Αλεξάντερ Τσερέπνιν,
Ζακ Ιμπερ, Κλωντ Ντεμπυσύ, Κωνσταντίνου Δ.Κακαβελάκη
Μωρίς Ραβέλ, Λουϊς Ντουρέυ,
Μίκη Θεοδωράκη.

Σημείωση: Σε πρώτη εκτέλεση παρουσιάζεται η “κρητική σουϊτα του Κωνσταντίνου Δ.Κακαβελάκη αφιερωμενη στον Νίκο Καζαντζάκη για μικρό μουσικό  σύνολο
καθώς και αποσπάσματα από τα 5 δελφικά τοπία για φλάουτο, βιολί και αρπίχορδο από την εργασία του ΑΙΘΕΡΑΣ για πρώτη φορά στην Κρήτη)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Παναγιώτης Δράκος, Φλάουτο – 1ο
Μαίρη Θεοφίλη , Φλάουτο – 2ο
Άϊ Μοτοχάσι, Πιάνο
Παναγιώτης Τζιώτης, Βιολί
Ισίδωρος Σιδέρης, Βιολοντσέλο

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...