20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ν.Κατσαράκης: Επιθετική κίνηση απέναντι στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. – Ανατρέπεται ο σχεδιασμός

Ημερομηνία:

Μάλλον … μουδιασμένη βρίσκει την ακαδημαϊκή κοινότητα, η επόμενη ημέρα, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας περί αναστολής λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, που θα λειτουργούσαν τις επόμενες ακαδημαϊκές χρονιές. Μεταξύ αυτών … και έξι Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τα: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Βιοϊατρικής, Μουσικών Σπουδών, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας. Άμεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. κ. Βαρδάκη και Μαμουλάκη.

“Επικρατεί μια παγωμάρα. Χθες το πρωί, επικοινώνησε μαζί μου ο υφυπουργός Παιδείας Β.Διγαλάκης και με ενημέρωσε πως είναι πολιτική απόφαση η αναστολή λειτουργίας των έξι τμημάτων για ένα έτος. Και λίγα λεπτά αργότερα είδαμε την ανακοίνωση” – είπε ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ν.Κατσαράκης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, έκανε λόγο για μια επιθετική κίνηση απέναντι στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και μάλιστα … χωρίς λόγο, αφού τα 6 τμήματα σχεδιαζόταν να λειτουργήσουν σταδιακά από το 2021, δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια από τώρα.

Όπως τονίζει ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”, βάλλεται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και παράλληλα ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός του Ιδρύματος. Ήδη, είχαν υπάρξει πρωτοβουλίες για να αναπτυχθούν τα συγκεκριμένα τμήματα τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων, υπήρχαν συνεννοήσεις με τους Δήμους Αγίου Νικολάου αλλά και Ρεθύμνου προκειμένου να παραχωρηθούν οικόπεδα για να ανεγερθεί φοιτητική εστία.

Ο πρύτανης τόνισε, στην ΕΡΤ Ηρακλείου ότι “υπάρχουν επιτροπές για κάθε τμήμα που καταθέτουν προγράμματα σπουδών, μελέτες σκοπιμότητας” για τα τμήματα που θα μπουν στο μηχανογραφικό του 2021, άρα χωρίς καμία προχειρότητα, όπως σημειώνει εμφατικά ο ίδιος. Ο κ.Κατσαράκης ανέφερε πως θα ζητήσει την αναστολή της απόφασης αυτής του Υπουργείου και κόντρα στην απόφαση “η Πολιτεία να ενισχύσει αυτά τα τμήματα, να δώσει πόρους, να δώσει θέσεις μελών ΔΕΠ”. Ο κ.Κατσαράκης είπε ότι θα έρθει σε επαφή και με τους άλλους πρυτάνεις και το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που θα διεξαχθεί από τις 28 ως τις 30 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον νόμο που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο (επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου), η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., λόγω των βουλευτικών εκλογών που μεσολάβησαν, δεν έλαβε σχετικές αποφάσεις και η έναρξη λειτουργίας των ιδρυμάτων υπολογιζόταν για το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022.

Ο κ. Κατσαράκης αντιδρά στα σχόλια της ηγεσίας του Υπουργείου περί προχειρότητας και επισημαίνει πως για την ένταξη του ΤΕΙ Κρήτης στον πανεπιστημιακό χώρο είχε συσταθεί επιτροπή, που κατέληξε σε συγκεκριμένο πόρισμα μετά από σοβαρές συζητήσεις και, φυσικά, ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.

Το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξή του, όπως τη σύσταση επιτροπών, τις συνέργειες με άλλα Ιδρύματα, όπως το ΙΤΕ. Η χωροταξική κατανομή των Τμημάτων έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως και η δημιουργία των Σχολών και των Τμημάτων που ανήκουν σε αυτές. Ξεκαθαρίζει πως το Ίδρυμα θα συνεχίσει να πορεύεται με το συγκεκριμένο πλάνο και εκπονεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...