13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ν. Χουντής προς Π. Μοσκοβισί: «Η λεηλασία της Ελλάδας που ξεκίνησε με τις αρχαιότητες, συνεχίζεται σήμερα με τη δημόσια περιουσία»

Ημερομηνία:

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις διασυνοριακές αιτήσεις επιστροφής έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν σε περίοδο ένοπλων συγκρούσεων, και απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι εδώ βρίσκεται ο αρμόδιος Επίτροπος, θέλω να θυμίσω μια αντίστοιχη σημερινή λεηλασία δημόσιας περιουσίας και δημόσιων αγαθών που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά αεροδρόμια τα έχουν πάρει οι Γερμανοί. Τους ελληνικούς σιδηροδρόμους οι Ιταλοί. Το νερό οι Γάλλοι. Τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγωνβρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αντίστοιχα, στον τομέα του Πολιτισμού, έχει επέλθει μια λεηλασία έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, που κρατάει χρόνια.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα έχουν οι Βρετανοί, τα αγάλματα της Νίκης της Σαμοθράκης και της Αφροδίτης της Μήλου, τα έχουν οι Γάλλοι στο Λούβρο.

Αρχαιότητες και έργα τέχνης εκλάπησαν και απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα, λόγω της ναζιστικής κατοχής.

«Σας ερωτώ κ. Επίτροπε, ως Έλληνας ευρωβουλευτής, αλλά και ως εισηγητής στη γνωμοδότηση για την Οδηγία σχετικά με τις διασυνοριακές αιτήσεις επιστροφής έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν σε περίοδο ένοπλων συγκρούσεων:

Θα πάρει η Κομισιόν κάποια πρωτοβουλία, σχετικά με αυτές τις αρχαιότητες και τα έργα τέχνης που έχουν φύγει από τις χώρες προέλευσης;

Διότι, διαφορετικά, αυτά που λέγονται, περί ευαισθησίας, περί προστασίας της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και περί έτους αφιερωμένου σ’ αυτά, θα ακούγονται πολύ υποκριτικά και δεν θα πείθουν για την αγαθότητα των προθέσεων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...