14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη»: Λίγα λόγια για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera

Ημερομηνία:

Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα και η περιφερειακή παράταξη «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη» αναφέρεται στην εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera:

Τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 5 Σεπτεμβρίου η αστυνομία στα Χανιά, επιδιδόμενη σε ένα όργιο καταστολής πρωτοφανές για τα δεδομένα της ντόπιας κοινωνίας, προχώρησε στην εκκένωση της κατάληψης RosaNeraαπό το κτίριο της Μεραρχίας με αποτέλεσμα προσαγωγές αλλά και τον τραυματισμό μιας δημοσιογράφου. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, αυτό της τρομοκράτησης και καταστολής των λαϊκών και νεολαιίστικων κινημάτων ενώ παράλληλα παραδίδει γη και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση. Και όλα αυτά σε μια κοινωνία πουενώ έχει πληγεί σκληρά από τον Covid 19, λόγω του ανεξέλεγκτου και χωρίς σχεδιασμό ανοίγματοςστοντουρισμό, και τελεί υπό καθεστώς αυξημένων μέτρων, αντί να παρθούν μέτρα στήριξηςτης ντόπιας υγείας και οικονομίας η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας επιλέγει να κάνει δωράκι στο τουριστικό κεφάλαιο φροντίζοντας ταυτόχρονα να τρομοκρατήσει όσους έχουν αντίθετη άποψη.

Η εκκένωση του κτιρίου στοχοποιεί πρώτα και κύρια το ίδιο το πανεπιστημιακό άσυλο και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος(το κτίριο της Μεραρχίας ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης). Ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, σε νεκρή περίοδο για να αποφευχθούν αντιδράσεις η κυβέρνηση του Μητσοτάκη προχώρησε στην κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια για να μπορέσει να θωρακιστεί απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και την ύπαρξη πολιτικών διεργασιών. Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος θα δει ότιοι φοιτητές μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και επιδιώξειςτους, μπορούσαν να επιφέρουν πλήγματα στις κυβερνητικές πολιτικές προκαλώντας αστάθεια στην κεντρική πολιτική σκηνή και για αυτό ακριβώς το λόγο μπαίνουν στο μάτι και της τωρινής κυβέρνησης.

Προφανώς βέβαια η συγκεκριμένη ενέργεια έχει στο στόχαστρο το σύνολο του ελληνικού λαού και συνολικά την τρομοκράτηση του εργατικού- λαϊκού κινήματος. Ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης ΝΔ παρατηρούμε εκκενώσεις καταλήψεων, πογκρόμ στα Εξάρχεια, το ξύλο και τα χημικά στις διαδηλώσεις αυξάνονται, συνεχείς παραβιάσεις ασύλου, προκλητική συμπεριφορά αστυνομικών κτλ. Αποκορύφωμα αυτής της αυταρχικής πολιτικής αποτελεί η ψήφιση του χουντικού νομοσχεδίου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων τον περασμένο Ιούλιο, που συνιστά απευθείας επίθεση στα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Η εκκένωση ενός ιστορικού χώρου που για 16 χρόνια είχε ωσμωθεί με τα τοπικά κινήματα και πολιτιστικά δρώμενα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα καταστολής και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Για να αποφύγει την μαζική επανεμφάνιση του λαϊκού παράγοντα στους δρόμους, ειδικά στο φόντο της κρίσης λόγω της πανδημίας, το κράτος αναβαθμίζει την τρομοκρατία σε φυσικό επίπεδο αλλά και ιδεολογικά.

Τέλος η εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη τηςRosaNeraπρέπει να ιδωθεί και από ένα άλλο πρίσμα, αυτό της διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Το εν λόγω κτίριο έχει κριθεί μάλιστα διατηρητέο και αποτελεί μνημείο. Παραδόθηκε από τον παλιό πρύτανη και νυν υφυπουργό Παιδείας μέσα από υπόγειες και αδιαφανείς διαδικασίες, στο τουριστικό κεφάλαιο( BELVEDERE) για αξιοποίηση, καθώς την ίδια κατεύθυνση τράβηξε και η νυν σύνθεση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης.Είναι χυδαία και προκλητική η σθεναρή προώθηση της μετατροπής ιστορικών κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες και μάλιστα από τον ίδιο τον πρύτανη, ο οποίος διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες εύρεσης κατοικίας στην πόλη. Αποτελεί μια χυδαία κίνηση την στιγμή που δεκάδες φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι (με βασικού τους καθηγητές) κάθε χρόνο μένουν στον αέρα, αφού το πλήθος των κατοικιών χρησιμοποιούνται για τον τουρισμό ή ενοικιάζονται σε εξωφρενικές τιμές. Είναι αυτή η συνέπεια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησε την ΝΔ να ανταμείψει τον κ Διγαλάκη με την θέση του υφυπουργού Παιδείας, δείχνοντας άλλη μια φορά πως μεταφράζεται η“αριστεία” για την κυβέρνηση.

Η εκποίηση εκπαιδευτικής περιουσίας στην εταιρείαBELVEDERE και μάλιστα σε μια τουριστικά υπερκορεσμένη περιοχή όπως τα Χανιά είναι ενδεικτική των προθέσεων και των στρατηγικών της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας. Στο μεγάλο κεφάλαιο και φίλους παραχωρεί δωράκια και φιλέτα προς αξιοποίηση, ενώ για τους εργαζόμενους και την νεολαία ψίχουλα και καταστολή.

Σαν Ξαστεριά στην Κρήτη χαιρετίζουμε τις χιλιάδες λαού που έδωσε δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσειςτου Σαββάτου και δηλώνουμε πως τέτοιες ενέργειες δεν μας τρομοκρατούν αλλά αντίθετα μας συσπειρώνουν.

Με όπλο την αλληλεγγύη και τους συλλογικούς μας αγώνες θα συνεχίσουμε!!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...