13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη Μινώα την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Με απόλυτη επιτυχία έγινε η πρώτη πανηγυρική εκδήλωση της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας της Κρήτης, ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την επίσημη έναρξη των εγγραφών μελών, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Αρκαλοχωρίου.

Η εκδήλωση διάρκεσε πάνω από 2 ώρες και χαρακτηρίστηκε από το υψηλό επίπεδο των ομιλιών των εκπροσώπων της Ε. Κοινότητας, των χαιρετισμών των επισήμων, αλλά και από το αναλόγου επιπέδου κοινό, το παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή και προσήλωση όλη την διαδικασία, χωρίς να αποχωρήσει κανένας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρέτησε την εκδήλωση λέγοντας, ότι «πρόκειται για μία υποδειγματική και αξιέπαινη πρωτοβουλία, για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια και έπαινοι στους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της, αφού πρόκειται για την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στο Νησί μας, η οποία είμαι βέβαιος, ότι θα προσφέρει πολλά και εύχομαι το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν και άλλοι, ώστε να εκμεταλλευτούμε το ανεξάντλητο ενεργειακό δυναμικό της Κρήτης. Εμείς ως Περιφέρεια Κρήτης, από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι θα ενισχύσουμε την προσπάθεια και το επιβεβαιώνω και σήμερα, λέγοντας ότι θα είμαστε αρωγοί, συμπαραστάτες και συμμέτοχοι για να βοηθήσουμε στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας που θα συμβάλλει, εκτός των άλλων, στην ανάπτυξη καθώς και στην ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης».

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Εμμ. Φραγκάκης είπε μεταξύ άλλων : «Η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Κρήτης η «Μινώα Ενεργειακή» είναι ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο εγχείρημα. Έρχεται να ανταποκριθεί στις διαπιστωμένες ανάγκες και απαιτήσεις του τόπου μας. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας θα είναι συνοδοιπόρος, γνωρίζοντας ότι η εμβέλεια του εγχειρήματός σας έχει αντίκρισμα. Επιπλέον, δείχνει και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ο πρώτος ηλιακός Δήμος είναι γεγονός, με μηδενισμό του αποτυπώματος του άνθρακα και αυτός δεν είναι άλλος από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Και βέβαια θα συμβάλλουμε για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού»

Ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων Ηρακλείου κ. Χαράλαμπος Λεκάκης είπε ότι θεωρεί πολύ προοδευτική την πρωτοβουλία αυτή την οποία ως πρόεδρος επικροτεί και συγχαίρει τους πρωταγωνιστές και συνέχισε λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί θα εκτιμήσουν και θα επωφεληθούν από αυτή τη δομή που δημιουργήθηκε και ότι είναι βέβαιος ότι μεταξύ των δύο θεσμών θα υπάρξει γόνιμη συνεργασία. Ο Πρόεδρος του προσωρινού Δ Σ κ Γιαννόπουλος ανέλυσε λεπτομερώς τα ουσιώδη άρθρα του καταστατικού, των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των μελών, των ωφελημάτων που θα έχει η Κρήτη αλλά και ο δήμος Μινώα Πεδιάδας, που ορίστηκε ως έδρα της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ τόνισε ότι: «είμαστε αναγκασμένοι και πολύ αποφασισμένοι να επιτύχουμε και είμαστε βέβαιοι για αυτό. Στην Κρήτη κολυμπάμε πάνω σε μία θάλασσα ενέργειας και μάλιστα ανανεώσιμης που μέχρι σήμερα δεν εκμεταλλευτήκαμε. Θα επιτύχουμε γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις με κυριότερη το κοινό θέλω όλων μας να πάμε τον τόπο μπροστά.

Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας για την ανακήρυξη του δήμου της έδρας μας ως Ηλιακού και την υιοθετούμε αμέσως αφού θα είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για την Κρήτη του μέλλοντος, της ηλιακής κοινωνίας και ηλιακής οικονομίας». Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για την παρουσία του και τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη Μινώα Ενεργειακή, το δήμαρχο Μινώα για την συμμετοχή, τη φιλοξενία και για την εξαιρετική πρόταση του ηλιακού δήμου που φέρνει το μέλλον πιο κοντά μας, τον πρόεδρο του ΟΕΕΒΕΝΗ και τον εκπρόσωπο του πρωτοπόρου ενεργειακού συνεταιρισμού Σίφνου κ. Ι. Γκύλλη, για την τιμητική παρουσία του, ζήτησε από όλους τους κατοίκους της έδρας της Μινώα Ενεργειακή να γίνουν μέλη, έστω και με μόνη την υποχρεωτική μερίδα των 100 ευρώ, για να έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν και για να υλοποιηθεί η λαϊκή συμμετοχή και η κοινωνική διάσταση ενός πραγματικά σύγχρονου θεσμού.

Ακολούθησε η εξαίρετη ομιλία του κ. Γκύλλη από τον ενεργειακό συνεταιρισμό Σίφνου, ο οποίος ανέλυσε το ιστορικό του θεσμού και αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό έργο που αρχίζει άμεσα εκεί, το οποίο είναι μοναδικό στον Κόσμο, έχοντας αποσπάσει πολλά βραβεία στην αποθήκευση ενέργειας με το σύστημα της αντλησιοταμίευσης και μάλιστα με θαλασσινό νερό!

Ενώ στη συνέχεια έγινε ομιλία του τεχνικού συμβούλου της Μινώα Ενεργειακή, Καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Δημήτρη Κατσαπρακάκη, με έμφαση στα απαιτούμενα τεχνικά έργα αλλά και την απόδοσή τους προς όφελος των μελών. Παρουσιάζοντας παραστατικούς πίνακες, εικόνες και ιστογράμματα, έκανε κατανοητά στον μέσο ακροατή ακόμη και τα πιο δύσκολα τεχνικά και τεχνοοικονομικά θέματα.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σταύρος Τζεδάκης, πρώην δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και συνεταιρισμών καθώς και πολλοί επιχειρηματίες και ευαισθητοποιημένοι πολίτες για τα ενεργειακά και τα περιβαλλοντικά θέματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...