Ξεκίνησε η προβολή της ταινίας με τον Σκοπιανό «εσταυρωμένο» στον χάρτη της Ελλάδας

Κανένα σχόλιο

Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της ΠΓΔΜ έκανε η αμφιλεγόμενη ταινία του Γιάνι Μποζάτζι «Mocking of Christ» («Χλευασμός του Χριστού»), η οποία έχει κατηγορηθεί από πολλούς ότι αποτελεί όχημα του Σκοπιανού αλυτρωτισμού με ταυτόχρονη δυσφήμηση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος είναι ένας διάσημος δημοσιογράφος γαλλικού πολιτικού περιοδικού, που επιστρέφει στη γεννέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, που έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Ο κεντρικός ήρωας τελικά δολοφονείται, με … «σταύρωση», σε μία πινακίδα υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα, που σύφωνα με το έργο «χωρίζει την Μακεδονία στα δύο». Μία σκηνή που αποτελεί ουσιαστικά ένα προσβλητικό «κατηγορώ» κατά της χώρας μας.

"Sponsored links"

Στην ταινία συμμετέχουν και Έλληνες ηθοποιοί με την Ιωάννα Πηλιχού να έχει συμπρωταγωνιστικό ρόλο.

Σκηνές του έργου γυρίστηκαν και στην Ελλάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα. Η ταινία προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις εντός της ΠΓΔΜ, με τον πρωθυπουργό Ζοραν Ζάεφ να προσπαθεί να την απαγορέψει (λόγω συμφωνίας Πρεσπών) ανεπιτυχώς και τον πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ να δηλώνει δημόσια την υποστήριξή του στη ταινία.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις