Ξενοδοχεία: Έκλεισαν στο lockdown, τώρα ξανακλείνουν λόγω ζημιών

Κανένα σχόλιο

Στα μέσα του Ιουλίου, όταν η σεζόν ξεκινούσε με κάποιες προσδοκίες για τον περιορισμό των μεγάλων απωλειών που επέφερε η πανδημία στην τουριστική αγορά και καθώς η Ελλάδα διατηρούσε ένα καλό επιδημιολογικό προφίλ, οι ξενοδόχοι, όπως είχε δείξει ο τέταρτος κύκλος της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων “Covid-19 και Ελληνική Ξενοδοχία” που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έκαναν λόγο για πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο γύρω στο 67%, δηλαδή για απώλειες περίπου στα 5,6 δισ. ευρώ (από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρονιάς). Τρεις μήνες μετά, οι εκτιμήσεις χαμηλώνουν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τη νέα καταγραφή του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown, τα πλήγμα για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας είναι τεράστιο. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 62% ήτοι 2.478 μονάδες προχώρησαν σε υγειονομικό πρωτόκολλο και τελικά μόλις 2.328 επαναλειτούργησαν μετά τον Ιούνιο, οπότε επιτράπηκε το άνοιγμα των μονάδων 12μηνης λειτουργίας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης, 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020, αφού δεν υπάρχει ζήτηση. 503 μονάδες ετοιμάζονται μάλιστα να κλείσουν μέσα στο μήνα που διανύουμε.

"Sponsored links"

Όσον αφορά τις μονάδες εποχικής λειτουργίας, μετά το lockdown, από τις 15 Ιουνίου δηλαδή που πήραν το πράσινο φως για να λειτουργήσουν, το 61% άνοιξε. Σε απόλυτα νούμερα, από τα 6.098 εποχικές μονάδες, λειτούργησαν οι 3.699 σύμφωνα με τα δεδομένα στου ΞΕΕ. Το 50% εξ αυτών έκλεισε πρόωρα μέσα στο Σεπτέμβριο και το 40% μέσα στον Οκτώβριο. Υπήρχε δε και ένα ποσοστό κοντά στο 5% που έκλεισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, εκτός του ότι το 31% των ανοιχτών ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, θα ξανακλείσει μέχρι το τέλος του έτους, περιλαμβάνονται τα εξής: φέτος άνοιξε το 60% των ελληνικών ξενοδοχείων, το τρίμηνο Ιουλίου‐ Σεπτεμβρίου 2020 η πληρότητα, με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού, διαμορφώθηκε στο 23%. Ενώ το ίδιο διάστημα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 86 ευρώ, χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.

“Η πίτα ήταν συγκεκριμένη”

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας, τόνισε πως η φετινή τουριστική πίτα ήταν συγκεκριμένη και οι επιδόσεις των μονάδων σε τζίρους και πληρότητες δεν θα άλλαζαν, ακόμη κι αν άνοιγε μεγαλύτερος αριθμός ξενοδοχείων. Όπως εξήγησε, όταν έκλειναν λόγω της πανδημίας σημαντικές για ορισμένους προορισμούς αγορές, όπως η Αγγλία για τα νησιά ή τα Βαλκάνια για τη Βόρεια Ελλάδα, η ζήτηση ήταν μηδενική.

capital.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις