18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Οδός βίας Θεοτοκοπούλου και Θεοφάνους γωνία

Ημερομηνία:

Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής για τον ξυλοδαρμό του 54χρονου |

Ο ξυλοδαρμός του γνωστού 54χρονου επιχειρηματία της οδού Θεοτοκοπούλου και Θεοφάνους στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων από τέσσερις νεαρούς αν και σοκαριστικός εξαιτίας της αγριότητάς του δε ξάφνιασε τους κάτοικους της περιοχής. «Ήταν αναμενόμενο να ξανασυμβεί», μας είπανε και επισημαίνουν ότι τέτοια γεγονότα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. «Κανείς δε συγκινείται. Ίσως τώρα κάποιοι κινητοποιηθούν».

Πριν λίγες ημέρες ο επιχειρηματίας, περίπου στις 7 το πρωί, καθώς έφθανε στην επιχείρησή είδε κάποιους νεαρούς να ουρούν στην είσοδό της. Τους έκανε κάποιες παρατηρήσεις και τους ζήτησε να φύγουν.

Το αποτέλεσμα ήταν να του επιτεθούν και να τον στείλουν στο νοσοκομείο, με κατάγματα και χτυπήματα στο κεφάλι.

Έξω από την επιχείρηση του 54χρονου, και σήμερα, κάποιοι έχουν ουρήσει. Σα να μη συνέβη τίποτα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΔεν ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συνέβαινε. Μεθυσμένοι, κάποιοι και υπό την επήρεια ναρκωτικών, τα ξημερώματα φωνάζουν, ουρούν, διαπληκτίζονται στα σοκάκια. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε ξαναέρθει αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις. Αυτή τη φορά όμως το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα σημεία της περιοχής. «Βγαίνουν από τα καταστήματα μεθυσμένοι ή και μέσα στην πρέζα φωνάζουν και ουρούν, ακόμα και στις εισόδους των σπιτιών μας. Κάποιοι επιτίθονται».

Υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι έχουν ζήσει εδώ όλη τους τη ζωή. Όμως, σήμερα, έχουν βάλει πωλητήριο στην ιδιοκτησία τους φοβούμενοι τα χειρότερα.

«Υπάρχει πλέον και πορνεία στην περιοχή. Σε ένα υπόγειο πηγαίνουν και κάνουν σεξ. Βρίσκεις πεταμένα προφυλακτικά».

Τα φαινόμενα βίας είναι καθημερινά. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς την αστυνομία και το λιμενικό τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πριν τον 54χρονο υπήρχαν πολλοί άλλοι που ήταν θύματα επιθέσεων. Ακόμα και μετά τον 54χρονο, μία μόλις ημέρα μετά, είχαμε νέους τραυματισμούς.

«Όλα αυτά είναι πολύ γνωστά όχι μόνο εδώ αλλά σε όλα τα Χανιά. Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει εδώ. Όμως κανείς δεν κάνει τίποτα. Η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της».

Οι ξενοδόχοι της περιοχής έχου προβεί και παλιότερα σε καταγγελίες δίχως κανείς να συγκινείται. Ο Σύλλογος Ξενοδόχων εκδίδει ανακοινώσεις αλλά είναι γενικόλογες και δεν έχουν αντίκτυπο. «Το ζητούμενο είναι να γίνουμε συγκεκριμένοι», λένε. “Μόνο έτσι θα αλλάξει κάτι”.

Επικρατεί ένας ιδιότυπος νόμος της σιωπής, μία ομερτά, αφού πολλοί που έχουν τολμήσει να βγουν μπροστά έχουν δεχθεί μέχρι και απειλές. «Φοβόμαστε για τα χειρότερα. Όταν δε μιλούμε κινδυνεύουμε από τα περιστατικά βίας και όταν μιλούμε δεχόμαστε απειλές», μας λέει ένας κάτοικος.

«Ίσως τώρα, με τον τραυματισμό του Χ., κάτι να αλλάξει. Ίσως αυτό το γεγονός να σταθεί αφορμή για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν».

"google ad"

Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες είναι απελπισμένοι. Μας είπαν ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση και ότι όπως τους είπαν θα κάνει ότι περνάει από το χέρι τους για να συλληφθούν οι δράστες. Όμως αυτό δεν αρκεί.

«Δεν έχει σημασία αν συλλάβουν αυτούς τους 4 και αύριο κάποιοι άλλοι κάνουν πάλι τα ίδια. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το πρόβλημα στην περιοχή».

Οι επιπτώσεις και στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής είναι σημαντικές.

Τουρίστες έχουν δεχθεί επιθέσεις ενώ άλλοι φεύγουν και δεν επιστρέφουν ξανά εξαιτίας της ηχορρύπανσης. Όμως η αστυνομία και το λιμενικό δεν κάνει τίποτα. Κι αφού οι καταγγελίες δεν έχουν αντίκτυπο, επιχειρηματίες και πολίτες επιλέγουν τη σιωπή.

Υπάρχει σπίτι το οποίο δέχθηκε επίθεση από νεαρούς που σπάσανε την πόρτα του για να εισέλθουν μέσα. Έξω και από άλλα σπίτια και καταστήματα συμβαίνουν τα ίδια.

«Αν δεν ήταν ο 54χρονος θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Θα μπορούσε να είμαι εγώ ή ο γείτονας» μας λέει κάτοικος της περιοχής που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο φόβος επικρατεί στην περιοχή της οδού Θεοτοκοπούλου και Θεοφάνους. Αλλά και η οργή των κατοίκων γι’ αυτό που συνέβη στον αγαπητό επιχειρηματία και μόνιμο κάτοικο της περιοχής.

Ζητούν από τον νέο δήμαρχο Χανίων να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Δε ζητούν απλά τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης, αλλά την αλλαγή της κατάστασης στην περιοχή που γεννά δράστες βίαιων ενεργειών εις βάρος των μόνιμων κατοίκων, των επιχειρηματιών αλλά και των επισκεπτών του παλιού λιμανιού.

«Είμαστε λιμάνι και τα λιμάνια τα έχουν αυτά», μας λέει ένας άλλος μόνιμος κάτοικος, «αλλά αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια εδώ, δεν έχουν ξανασυμβεί. Φοβόμαστε για τις ζωές μας. Και δεχόμαστε απειλές όταν διαμαρτυρόμαστε».

Για να συμπληρώσει: «Ή θα αλλάξει η κατάσταση ή θα φύγουμε εμείς από εδώ. Μήπως αυτό είναι που θέλουν; Να φύγουμε από την περιοχή για να τα αγοράσουν; Δεν πάει άλλο».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο 54χρονος έχει διαφύγει τον κίνδυνο όμως μετά από ένα χειρουργείο στον ώμο θα πρέπει να προχωρήσει και σε ένα ακόμα χειρουργείο για κάταγμα στο χέρι. Η αστυνομία έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για να συλληφθούν οι δράστες.

Η σύλληψή τους όμως, πόσα πραγματικά θ’ αλλάξει τα πράγματα στην περιοχή;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...