21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οικοδόμοι Χανίων: Όχι μόνο δεν εφαρμοζουν τα μέτρα αλλά εντατικοποιούν και την εργασία

Ημερομηνία:

Η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου στα Χανιά όχι μόνο δεν εργάζονται με τις προβλεπόμενες προφυλάξεις αλλά πλέον, η εργασία τους εντατικοποιείται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε τι αναφέρουν:

«Παρά τα μέτρα που ισχύουν, παρατηρείται σε μεγάλα εργοτάξια του νομού μας, ειδικότερα σε ανακαινίσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων η εντατικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων, που οδηγούν μαθηματικά στην πλήρη εξόντωσή τους. Μπροστά στο κέρδος αποδεικνύεται ότι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοκατασκευαστές δεν λογαριάζουν την υγεία των εργαζομένων.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δίνουν το πράσινο φως στους εργοδότες του κλάδου για να εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα μας.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία, αλλά και την νόμιμη υπερωριακή απασχόληση. Ταυτόχρονα σε αρκετές περιοχές υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Δε φτάνει που η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο, τώρα και με επίσημη νομοθετική πράξη της κυβέρνησης της ΝΔ και σε συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά και την ξεπουλημένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, οι εργοδότες θα μπορούν ελεύθερα να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, να μην πληρώνουν εισφορές, αφού δεν υπάρχει και κανείς να τους ελέγξει.

Είναι ή δεν είναι ταξικό ζήτημα το ότι ήδη πάρθηκαν μέτρα για την «προστασία» των επιχειρήσεων, αλλά για τους εργαζόμενους λένε «αν θέλεις κάτσε σπίτι σου, αλλά θα χάσεις το μεροκάματο, ίσως και τη δουλειά σου»;

Στα περισσότερα εργοτάξια δεν τηρείται κανένα μέτρο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Για να μην πληρώσουμε άλλη μια φορά το μάρμαρο εις βάρος των δικαιωμάτων μας, αλλά και της ίδιας της ζωής μας, απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων, με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών:

 Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.

 Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

 Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ).

 Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

 Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

 Λειτουργία ιατρείων σε χώρους δουλειάς και στελέχωσή τους με υγειονομικό προσωπικό.

"google ad"

 Παροχή πόσιμου νερού και τοποθέτηση τουαλέτας με καθημερινή απολύμανση στα εργοτάξια.

Η προστασία της υγείας της ζωής μας, των συναδέλφων μας, των εργαζομένων και των οικογενειών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η υγεία των εργαζομένων να μπει στο στόχαστρο όσων θα επιχειρήσουν ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους και για το σήμερα και για το αύριο σε βάρος των πολλών.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Χανίων ενημερώνει όλα τα μέλη του ότι είναι δίπλα τους. Επικοινωνούμε για να ενημερώσουμε περιστατικά που γίνονται στους χώρους δουλειάς μας. Ακόμα το σωματείο θα παραμένει ανοιχτό κάθε Πέμπτη 19:00 με 20:30 για στήριξη σε συναδέλφους και μάζεμα ξηράς τροφής για τους συναδέλφους μας που έχουν ανάγκη.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...