Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Άμεση αποκατάσταση του Ιταλικού Στρατώνα και δημόσια φροντίδα και ανάδειξη των μνημείων μας

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων αναφέρει ότι παρά τις υποσχέσεις, ενάμηνα μήνα μετά την καταστροφή του κτηρίου του Ιταλικού Στρατώνα, ούτε έχει προχωρήσει η άμεση παραχώρηση, ούτε έχουν δοθεί χρήματα για την αποκατάστασή του.

Διαβάστε τια αναφέρεται:

Πέρασε ήδη ενάμισης μήνας από όταν προτείναμε να γίνει άμεση παραχώρηση του κτηρίου του Ιταλικού στρατώνα στο Δήμο μαζί με τα χρήματα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την αποκατάστασή του μετά την πυρκαγιά με παράλληλη υποχρέωση του Δήμου να καταθέσει μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου. Δεν υπήρξε η παραμικρή εξέλιξη στο θέμα αυτό, κάτι που εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

"Sponsored links"

Μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων είχαν από πέρσι το καλοκαίρι (2017) επισημάνει σε δημόσια εκδήλωση στο Λόφο Καστέλι τον κίνδυνο για τα μνημεία από την εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου στο Υπερταμείο. Καλούμε την κυβέρνηση να αποδείξει ότι δεν είναι προεκλογικό παιχνίδι και εννοεί αυτά που είπε περί 6 εκατομμυρίων για αποκατάσταση του Ιταλικού στρατώνα, υπογράφοντας την παραχώρηση του ποσού και του κτηρίου στο Δήμο Χανίων, τώρα, πριν τις εκλογές, με ταυτόχρονη υποχρέωση του Δήμου να παρουσιάσει μελέτη αποκατάστασης για να πάρει τα χρήματα και το κτήριο.

Έχει πρόθεση πράγματι να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου, ναι ή όχι; Ή μήπως, έκαναν τότε δηλώσεις τα κυβερνητικά στελέχη με τη λογική του «έπεα πτερόεντα» που λέγαμε, «λόγια του αέρα» δηλαδή; Και πώς συνδέεται η κυβερνητική κωλυσιεργία στην αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου με την παραχώρηση δημόσιων ακινήτων από όλη την Ελλάδα στο διαβόητο Υπερταμείο για εμπορική «αξιοποίηση»;

Η σιωπή δεν είναι χρυσός, κύριοι της κυβέρνησης, αλλά ένοχη σιωπή! Η κυβερνητική σιωπή μεταφράζεται ως χρυσός μόνο για τους ιδιώτες  λαμόγια- επενδυτές που περιμένουν να λεηλατήσουν τα μνημεία και το δημόσιο και φυσικό πλούτο της πόλης μας και της χώρας! Τα μνημεία μας πρέπει να παραμείνουν δημόσια και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση και την ανάδειξή τους με δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τονίζαμε στις αρχές Αυγούστου και το υπενθυμίζουμε μήπως και ιδρώσει κανένα κυβερνητικό αυτί: Η υπόθεση της αποκατάστασης του Ιταλικού Στρατώνα που έπεσε θύμα εγκατάλειψης και πυρκαγιάς απαιτεί γρήγορες κινήσεις. Για να μη μείνουν στα λόγια μόνο τα περί διάθεσης 6 εκατομμυρίων από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση του μνημείου των Ιταλικών στρατώνων, πρέπει άμεσα να προχωρήσει η παραχώρηση του κτηρίου στο Δήμο Χανίων μαζί με τα χρήματα για την αποκατάστασή του. Η διατήρηση του κτηρίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποδείχτηκε καταστροφική κι είχε ως συνέπεια την εγκατάλειψη επί 12 χρόνια και την πυρκαγιά. Το εν λόγω Υπουργείο για εμάς έχασε πλέον το δικαίωμα να διαχειρίζεται το κτήριο μετά από την εγκατάλειψη και την πυρκαγιά, δεν μπορεί να επιβραβευτεί αυτή η συμπεριφορά με τη διάθεση 6 εκατομμυρίων σε αυτό το Υπουργείο για την αποκατάσταση του κτηρίου που εγκατέλειψε για χρόνια.

Επειδή όμως έχουμε πικρή πείρα και για το πώς διαχειρίζεται δικά του κτήρια – μνημεία ο Δήμος Χανίων (Νεώρια, βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη κλπ), θα πρέπει ως προϋπόθεση για την υπογραφή της παραχώρησης και τη διάθεση των χρημάτων, να μπει όρος ο Δήμος Χανίων να παρουσιάσει μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου. Τα Χανιά αξίζουν ένα Δημαρχείο αντίστοιχο της Ιστορίας τους και των μνημείων που διαθέτουν.

Κυβέρνηση και Δήμος καλούνται να κάνουν άμεσα, τώρα, πριν τις εκλογές, να αποδείξουν στην πράξη ότι εννοούν αυτά που λένε και δεν πρόκειται για έπεα πτερόεντα – λόγια του αέρα.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις