Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους Αγίους Αποστόλους

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων ζητά να υπάρξει πρόβλεψη για δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων:

Η πρόσφατη παρουσίαση μελέτης για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων στο Δήμο Χανίων ήταν κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, από την πρώτη στιγμή που η περιοχή παραχωρήθηκε στο Δήμο Χανίων. Μέχρι τώρα όμως, κάτι τέτοιο δεν ήταν προφανώς στις προτεραιότητες των δημοτικών αρχών.

Το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης των Χανίων με τις 4 παραλίες, το δάσος και τους ελεύθερους χώρους ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης κινητοποίησης των πολιτών που με τις 11.500 υπογραφές τους πέτυχαν να αλλάξουν τις ειλημμένες από το 1999 αποφάσεις για ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση της παραλίας. Κομμάτι αυτού του κινήματος ήμασταν κι εμείς, κι αισθανόμαστε (όπως και το 1999) την ανάγκη να μιλήσουμε για τη μελέτη για το μέλλον της περιοχής:

  • Η ίδια η εκπόνηση της μελέτης είναι ένα σημαντικό νέο κι ελπίζουμε αλλαγή πολιτικής υπέρ της φροντίδας της περιοχής.
  • Η πρόβλεψη δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων καθώς και απαγόρευσης κυκλοφορίας ΙΧ σε τμήμα της θα είναι αναμφίβολα μια θετική ενέργεια υπέρ των πεζών, των ποδηλατών κι όσων θέλουν να περπατήσουν ή να αθληθούν εκεί ελεύθερα χωρίς το φόβο των ΙΧ.
  • Η δημιουργία ποδηλατοδρόμων στους Αγίους Αποστόλους πρέπει να συνδυαστεί με δίκτυο ποδηλατοδρόμων στα Χανιά, και με ποδηλατόδρομο που θα συνδέει τη Νέα Χώρα με τους Αγίους Αποστόλους.
  • Η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου είναι κάτι που χρειάζεται. Όμως θα πρέπει να μη γίνει σε βάρος του πρασίνου, να γίνει χωρίς να κοπούν δέντρα. Πρέπει επίσης να υπάρξει πρόβλεψη συχνών δρομολογίων μικρών λεωφορείων, ιδιαίτερα για μέρες που θα υπάρχουν συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις, για να μη θυσιαστεί χώρος πρασίνου για τη δημιουργία πάρκινγκ και για να αποφύγουμε ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα.
  • Η φροντίδα για την ανακατασκευή των κτηρίων των Παλιών Παιδικών Εξοχών είναι κάτι που είχαμε προτείνει ήδη από τις ημέρες της μεγάλης εκστρατείας της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων. Χαιρόμαστε που φαίνεται επιτέλους να προχωράει. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί ότι δε θα επιτρέπεται με αυτή την αφορμή η κυκλοφορία ΙΧ και μηχανών στα ακρωτήρια και το δάσος..
  • Όμως ο χώρος των Παιδικών Εξοχών έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος για τη νεότερη Ιστορία της πόλης, με τη δημιουργία εκεί στη δεκαετία του 1930 του μεγάλου κεντρικού κτηρίου για τη φιλοξενία φτωχών παιδιών για κατασκήνωση τα καλοκαίρια, με πρωτοβουλία φωτισμένων δασκάλων όπως ο Μάνος Μασούρης, τον οποίο αργότερα στην Κατοχή εκτέλεσαν οι Ναζί για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Η πόλη οφείλει να τιμήσει τη μνήμη του Μάνου Μασούρη και μια μόνιμη έκθεση φωτογραφιών θα πρέπει να θυμίζει την Ιστορία της περιοχής..
  • Η όποια νέα χρήση του κτηρίου των Παλιών Παιδικών Εξοχών δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τα παιδιά, αφού «γι ’αυτά όλα γίνηκαν, σε αυτά ανήκουν», όπως έγραφε στο Ημερολόγιό του ο Μάνος Μασούρης, την πρώτη ημέρα της λειτουργίας των Παιδικών Εξοχών, μετά από μεγάλο αγώνα για συγκέντρωση χρημάτων και μαζική δενδροφύτευση της περιοχής.
  • Γι’ αυτό είναι αναγκαία η λειτουργία εκεί ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κάτι που θα συμβάλλει τόσο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών όσο και στην καθημερινή παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών στο χώρο, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο που λειτουργούν τα σχολεία.
  • Η πρόταση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση αλλά αντίθετα συμπληρώνει την πρόταση λειτουργίας εκεί Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων για πολιτιστικές χρήσεις. Θα εξασφαλίσει μάλιστα μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό για το χώρο και χρηματοδότηση κρατική και ευρωπαϊκή για τη λειτουργία του. Παράλληλα, το καλοκαίρι και στις σχολικές διακοπές ο χώρος θα είναι διαθέσιμος για πολιτιστική χρήση.
Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live