19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οι ένοπλοι διακινητές, η σφοδρή θαλασσοταραχή και οι 53 ψυχές της Γαύδου

Ημερομηνία:

Καρέ-καρέ ξεδιπλώνονται μέσα από τη δικογραφία οι αποκαλυπτικές καταθέσεις των μεταναστών που επέβαιναν στο ιστιοφόρο το οποίο εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής αναγκάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο να δέσει στην Γαύδο προκειμένου να μην χαθούν ζωές.

Συνολικά στο σκάφος επέβαιναν 53 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και 21 γυναικόπαιδα.

Οι δύο νεαροί Ιρακινοί, οι οποίοι είχαν οδηγηθεί στη φυλακή ως διακινητές μεταναστών, κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης. Οι κατηγορούμενοι είχαν αναλάβει δράση στον χειρισμό του σκάφους κατά τη διαδικασία πρόσδεσης και έτσι σε συνδυασμό με κάποιες μαρτυρίες υποδείχθηκαν ως βασικοί ύποπτοι και εν τέλει κατηγορούμενοι και προσωρινά κρατούμενοι.

Ωστόσο στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ξεκαθαρίστηκε με βάση το αποδεικτικό υλικό και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν ότι δεν ήταν οι μόνοι που είχαν εμπλακεί με τη διαδικασία χειρισμού του σκάφους. Και άλλοι από τους επιβαίνοντες είχαν πιάσει το πηδάλιο. Ακόμα αποσαφηνίστηκε ότι οι πραγματικοί διακινητές είχαν αρχικώς κλειδώσει στο αμπάρι και τους 53 επιβαίνοντες στο σκάφος άρα και τους δύο κατηγορούμενους όπως κατατέθηκε.

Μαρτυρίες μεταναστών που επέβαιναν στο ιστιοφόρο αναφέρουν ότι ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη στις 16 του μηνός, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν το σκάφος δέσει στην Γαύδο, με προορισμό την Ιταλία. Πλήρωσαν από 5.300 έως 7.500 δολάρια σε έναν Τούρκο. Μαζί με αρκετά άλλα άτομα τους μετέφεραν σε ερημική ακτή και στην συνέχεια τους πήγαιναν λίγους-λίγους στο σκάφος.

Οι μετανάστες καταθέτουν ότι οι διακινητές που τους περίμεναν ήταν τέσσερις, ένοπλοι και κουκουλοφόροι. Κατά την αγόρευσή της η συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των δύο κατηγορουμένων, Ευθυμία Σωμαρά αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο αποδεικτικό υλικό που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο και τόνισε την ηθική απαξία του εγκλήματος της διακίνησης παράνομων μεταναστών, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Θλίβομαι βαθύτατα που κάποιοι άνθρωποι, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, εκμεταλλεύονται τον κόπο, τον πόνο και την αγωνία ανθρώπων που επιθυμούν να αλλάξουν τις συνθήκες της ζωής τους και τους γεμίζουν με ψεύτικες ελπίδες, επιδιώκοντας να τους αποσπάσουν χρήματα και τους βάζουν σε ένα καράβι αφήνοντάς τους στο έλεος της μοίρας τους, αβοήθητους να πνιγούν. Όμως αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι, είναι θύματα επίσης των διακινητών, δεν είναι διακινητές. Η μόνη τους ενέργεια ήταν να προσπαθήσουν αφ’ ενός να σωθούν οι ίδιοι κι αφετέρου να σώσουν τους υπόλοιπους μετανάστες μεταξύ των οποίων βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά”.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους ενώ απαλλακτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού. “Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι κατηγορούμενοι ήταν αθώοι. Έλαμψε η αλήθεια κι αποδόθηκε δικαιοσύνη» δήλωσε στο Cretalive η κ. Σωμαρά.

Cretalive

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...