Οι γυναίκες από την Κάντανο που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης και αποθανάτισε ο φακός του Κ. Κουτουλάκη

Κανένα σχόλιο

«Μαρτυρικός χώρος που επισκεφτήκαμε πρώτο, ήταν η Κάντανος», θα πει ο Κ. Κουτουλάκης. «Τόσο τον αναστάτωσε τον Καζαντζάκη, που το βράδυ δεν του ’κανε όρεξη να φάει. Ιδιαίτερα του ’καμε εντύπωση η πρώτη ξύλινη επιγραφή, που φτιάξανε οι Γερμανοί, που με κατάλληλο τρόπο μπόρεσα να την ξετρυπώσω και να τη φωτογραφήσω, και όπου αναφέρεται, πως για την εξόντωση των αλεξιπτωτιστών, λάβανε μέρος γυναίκες και άντρες. Στην άλλη, την πέτρινη, που στήσανε αργότερα, δε κάμανε λόγο για τις γυναίκες…”

Μεταξύ των φωτογραφιών που τράβηξε ο Κ. Κουτουλάκης στην επίσκεψή του στην Κάντανο μαζί με τον Ν. Καζαντζάκη ως Επιτροπή Διαπίστωσης Ωμοτήτων είναι και η ιστορική φωτογραφία δύο εξ αυτών των γυναικών που πήραν μέρος στη μάχη του Φαραγγιού.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι η Βακάκη Αντωνία, σύζυγος Δημητρίου ενώ η νεότερη κοπέλα είναι η Άννα Βακάκη του Γεωργίου,ανηψιά της Αντωνίας Βακάκη από τον οικισμό Τραχινιάκο.

"Sponsored links"

Να σημειώσουμε ότι σε αυτό τον τόπο, σε αυτό το Φαράγγι που αμύνθηκαν οι κάτοικοι της Καντάνου, κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν λατομική ζώνη η οποία όμως αποφεύχθηκε με τους αγώνες των πολιτών της περιοχής.

Θυμηθείτε την ιστορική φωτογραφία του Κ. Κουτουλάκη:

0ca1852e6cbc98082c1979832a981fda

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today