16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Οι γυναίκες από την Κάντανο που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης και αποθανάτισε ο φακός του Κ. Κουτουλάκη

Ημερομηνία:

«Μαρτυρικός χώρος που επισκεφτήκαμε πρώτο, ήταν η Κάντανος», θα πει ο Κ. Κουτουλάκης. «Τόσο τον αναστάτωσε τον Καζαντζάκη, που το βράδυ δεν του ’κανε όρεξη να φάει. Ιδιαίτερα του ’καμε εντύπωση η πρώτη ξύλινη επιγραφή, που φτιάξανε οι Γερμανοί, που με κατάλληλο τρόπο μπόρεσα να την ξετρυπώσω και να τη φωτογραφήσω, και όπου αναφέρεται, πως για την εξόντωση των αλεξιπτωτιστών, λάβανε μέρος γυναίκες και άντρες. Στην άλλη, την πέτρινη, που στήσανε αργότερα, δε κάμανε λόγο για τις γυναίκες…”

Μεταξύ των φωτογραφιών που τράβηξε ο Κ. Κουτουλάκης στην επίσκεψή του στην Κάντανο μαζί με τον Ν. Καζαντζάκη ως Επιτροπή Διαπίστωσης Ωμοτήτων είναι και η ιστορική φωτογραφία δύο εξ αυτών των γυναικών που πήραν μέρος στη μάχη του Φαραγγιού.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι η Βακάκη Αντωνία, σύζυγος Δημητρίου ενώ η νεότερη κοπέλα είναι η Άννα Βακάκη του Γεωργίου,ανηψιά της Αντωνίας Βακάκη από τον οικισμό Τραχινιάκο.

Να σημειώσουμε ότι σε αυτό τον τόπο, σε αυτό το Φαράγγι που αμύνθηκαν οι κάτοικοι της Καντάνου, κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν λατομική ζώνη η οποία όμως αποφεύχθηκε με τους αγώνες των πολιτών της περιοχής.

Θυμηθείτε την ιστορική φωτογραφία του Κ. Κουτουλάκη:

0ca1852e6cbc98082c1979832a981fda

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ