Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν μυστικές συνομιλίες Μέρκελ για Ελλάδα

Κανένα σχόλιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για την κρίση στην Ευρωζώνη και τις αποφάσεις που αφορούσαν την Ελλάδα φανερώνουν διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσίευσε την Τετάρτη στην ιστοσελίδα της η πλατφόρμα Wikileaks.

Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου, με τον επικεφαλής της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ να καλεί τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Έμερσον «για συνομιλία».

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνομιλίες της καγκελαρίου της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο , του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

"Sponsored links"

Σε απόρρητο έγγραφο που αφορά συνομιλία από τον Οκτώβριο του 2011, φαίνεται ότι η κ. Μέρκελ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο ούτε έπειτα από μια νέα διαγραφή και δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ένα επιπλέον «κούρεμα» ή μια «ένωση εμβασμάτων» μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν η καλύτερη λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την περίληψη των εγγράφων, όπως δημοσιεύεται από την Süddeutsche Zeitung, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε την λύση του κουρέματος, παρά τις προσπάθειες της κ. Μέρκελ να τον «χαλιναγωγήσει».

«Ο φόβος της Άγκελα Μέρκελ ήταν ότι η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει τα προβλήματά της ακόμη και με ένα επιπλέον κούρεμα, καθώς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της», αναφέρει το έγγραφο, ενώ, όπως επισημαίνεται, «ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν υπέρ μιας πιο ‘ήπιας προσέγγισης’ σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν ‘σθεναρά αντίθετος’ και η Κριστίν Λαγκάρντ ‘αναποφάσιστη’».

Στην υποκλαπείσα συνομιλία, η οποία κατά πάσα πιθανότατα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της κ. Μέρκελ στο Βιετνάμ το 2011, η καγκελάριος συζητεί με συνεργάτη της και εκφράζει την βούληση να χρηματοδοτηθεί το κόστος της κρίσης μέσω ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (FTT) από το επόμενο έτος. «Υπ’ αυτή την έννοια οι Γερμανοί πίστευαν ότι θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να εφαρμοστεί ο FTT», αναφέρει η περίληψη των Wikileaks.

Στα ίδια έγγραφα, τα οποία μάλιστα αφορούν υποκλοπές των βρετανικών υπηρεσιών (GCHQ), οι οποίες διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ, γίνεται ακόμη αναφορά σε έκθεση που είχε ετοιμάσει ο γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Καγκελαρίας Νίκολαους Μάιερ-Λάντρουτ, από την οποία προκύπτει ότι η Γερμανία δεν ήταν σύμφωνη με την χορήγηση τραπεζικής άδειας στον EFSF, ενώ θα συναινούσε σε ειδικό ταμείο του ΔΝΤ στο οποίο θα συνέβαλαν οι χώρες BRICS προκειμένου να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προσπάθεια διάσωσης.

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ αναφέρει σχετικά ότι η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να μην είχαν προχωρήσει με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις BRICS, εάν η Μεγάλη Βρετανία δεν είχε συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες και εάν δεν τις είχε δώσει στις ΗΠΑ – οι οποίες θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Ο κ. Μάιερ-Λάντρουτ θεωρούσε δε ότι στο θέμα της ελληνικής κρίσης θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα και ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί μια μόνιμη ομάδα εργασίας στην Αθήνα προκειμένου να διαχειρίζεται την υπόθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η NSA παρακολουθούσε πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ήδη από την δεκαετία του ’90. Η εφημερίδα μάλιστα επισημαίνει ότι όταν κάλεσε τον αριθμό ο οποίος έφερε την κωδική ονομασία «GE INT FINANCE MIN LAFONT» που αναφερόταν, πιθανότατα στον υπουργό Οικονομικών Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος παραιτήθηκε το 2009, συνδέθηκε με τον προσωπικό γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Άλλα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα αποδεικνύουν εκτεταμένη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδέσεων σε υπουργεία που είχαν σχέση με την οικονομία και την γεωργία, αλλά και στελέχους της ΕΚΤ, από το γραφείο εποπτείας των κρατών-μελών της Τράπεζας.

"Sponsored links"

Ναυτεμπορική

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις