15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι μαθητές που νίκησαν τον «πιο μισητό άνθρωπο στον κόσμο»

Ημερομηνία:

Πέρσι, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μάρτιν Σκρέλι αγόρασε τα δικαιώματα του φαρμάκου «Daraprim» και αύξησε την τιμή του κατά 5500%. Από τα 13 στα 750 δολάρια. Με αυτή του την κίνηση κέρδισε τον τίτλο του πιο «μισητού ανθρώπου στον κόσμο».

Φέτος μια ομάδα 17χρονων μαθητών στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας κατάφερε να ανασυνθέσει το βασικό συστατικό του φαρμάκου «Daraprim» με μόλις 20 δολάρια.

Το Daraprim είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης και είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται μέσω της τροφής και προσβάλλει ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όσους πάσχουν από AIDS, ελονοσία ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.

Ο Σκρέλι όταν κάποιος του τουίταρε το πραγματικά σημαντικό επίτευγμα των μαθητών απάντησε: «Λολ. Σχεδόν όλα τα φάρμακα μπορούν να γίνουν σε μικρή κλίμακα με χαμηλή τιμή. Η είδηση ελπίζω να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα πάντως».

Οι μαθητές δήλωσαν από την πλευρά τους ότι το συγκεκριμένο πείραμα απέδειξε ότι το κόστος του φαρμάκου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξωφρενικό.

«Καταφέραμε να δείξουμε στο κοινό ότι ακόμη και απλοί μαθητές γυμνασίου είναι σε θέση να φτιάξουν αυτό το φάρμακο σε πολύ χαμηλή τιμή» είπε ο Μπράντον Λι, στο Euronews.

«Είμαστε η ομάδα «Open Source Malaria» και προσπαθούμε να βρούμε νέα φάρμακα για αυτή την τρομερή ασθένεια που καθημερινά σκοτώνει περίπου 2.000 ανθρώπους, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά. Οπότε εμείς ξεκινάμε από τα φάρμακα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε και να είναι προσιτά στους πολλούς» δήλωσε ο Μάτ Τόντ, υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος χημείας, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

tvxs.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ