Οι μελισσοκόμοι της Κρήτης ελπίζουν στην εκστρατεία για τη σωτηρία των μελισσών

Κανένα σχόλιο

Οι ψεκασμοί και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, ακόμη κι αν είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών, εχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους πληθυσμούς των μελισσών.

Εδώ στην Κρήτη, επιπτώσεις για τις μέλισσες υπηρξαν ακόμη και με τους ψεκασμούς στους φοίνικες, όπως αναφέρουν μελισσοκόμοι, μιας και το συμπαθές και πολύ χρήσιμο έντομο πάει στον ανθό. Είναι αυτοί που υφίστανται τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και εισόδημα.

Και το πρόβλημα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις από ότι μπορεί να φανταστεί ή να υπολογίσει κάποιος, μιας και οι επικονιαστές (όπως είναι οι μέλισσες) ευθύνονται για την επισιτιστική αλυσίδα σε πολύ μεγάλο βαθμό! Το ζήτημα που τίθεται και αφορά και την Κρήτη είναι να απαγορευτούν τυπικά και ουσιαστικά φάρμακα που κυκλοφορούν και τα οποία μπορεί να είναι ήδη απαγορευμένα σε πολλές άλλες χώρες.

"Sponsored links"

Για το θέμα μίλησε στο ekriti.gr ο γνωστός μελισσοκόμος Μιχάλης Τσιγκένης ο οποίος δήλωσε πως αναμφίβολα στην Κρήτη ο πληθυσμός έχει επιβαρυνθεί. Ειδικά η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη λόγω της ανομβρίας. «Οι μελισσοκόμοι κοιτάζουν πως θα σώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και πως θα επιβιώσουν. Και δεν είναι μονο η ξηρασία, αλλά και το γεγονός ότι ως τις μέρες, ακόμη και Δήμοι του νησιου συνεχίζουν να ψεκάζουν με φάρμακα απαγορευμένα. Οπως επίσης και αγρότες που ψεκάζουν με τα βυτία τα χωράφια τους», επισημαίνει

Το ψήφισμα

Στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις 27 Απριλίου τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν σχετικά με την επέκταση των περιορισμών σε όλες τις υπαίθριες χρήσεις των νεονικοτινοειδών, μετά από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, ως μέλος του συνασπισμού «Σώστε τις Μέλισσες» αγωνίζεται εντός συνόρων για τη σωτηρία των εντόμων

Σημειώνεται μάλιστα πως με αφορμή σχετική ψηφοφορία η Ομοσπονδία, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να ψηφίσει αυτή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεταξύ αλλων η Ομοσπονδία σημειώνει στην επιστολή της ότι ο συνασπισμός «Σώστε τις Μέλισσες», μέλος του οποίου είναι και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, αγωνίζεται για την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών, των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες. Η θέση αυτή υποστηρίζεται όχι μόνο από την εμπειρία των μελισσοκόμων, που υφίστανται τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και εισόδημα αλλά και από πληθώρα έγκυρων επιστημονικών μελετών και την ίδια την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που με πρόσφατη γνωμοδότησή της επιβεβαίωσε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για τις μέλισσες, συμπεραίνοντας: «Για όλες τις υπαίθριες χρήσεις αυτών των ουσιών, υπάρχει τουλάχιστον μία πτυχή της αξιολόγησης που υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι συνολικά αυτά τα νεονικοτινοειδή αποτελούν κίνδυνο για τις μέλισσες».

Αυτό που τονίζεται είναι πως πλέον: «είναι καιρός τα κράτη – μέλη να πάρουν θέση και να εξασφαλίσουν ότι τα νεονικοτινοειδή δεν θα απειλούν πλέον τους επικονιαστές. Σ’ αυτούς βασίζεται η επισιτιστική επάρκεια της Ευρώπης, όπως τεκμηριώνει και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου».

Ανδρέας Κριτσωτάκης

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις