22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Οι μνήμες δεν σβήνουν με νερό”: Νέο βίντεο με drone από το Σφεντύλι, το χωριό που βουλιάζει

Ημερομηνία:

Εδώ και 14 χρόνια το χωριό Σφεντύλι πλημμυρίζει σιγά-σιγά και χάνεται κάτω από το νερό, λόγω του φράγματος Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή. Το Σφεντύλι βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Λασιθίου και η παλαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται στο 1577.

To χωριό βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα νερού του φράγματος Αποσελέμη και τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται χαμηλότερα ήδη έχουν αρχίσει να βυθίζονται στην λίμνη.

Αν και οι κάτοικοι του νησιού, εδώ και παρά πολλά χρόνια, έχουν αποζημιωθεί από το κράτος για τις περιουσίες τους, που θα χαθούν κάτω από το νερό, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η πολιτεία έπρεπε να μεριμνήσει και για την μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα, γι αυτό και αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους.

Νέο βίντεο με drone

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα νέο βίντεο με εικόνες από drone που αποτελεί μια εντυπωσιακή καταγραφή του χωριού από αέρος.

Στο συνοδευτικό κείμενο, ο χρήστης που το ανέβασε σημειώνει:

“Όταν το 1577 δημιουργήθηκε ο οικισμός του Σφεντυλίου κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την μοίρα του.

Ένα χωριό που άντεξε στο πέρασμα των κατακτητών, αλλά από ότι φαίνεται δεν αντέχει το πέρασμα της εξέλιξης και της προόδου…

Βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα νερού του φράγματος Αποσελέμη και ήδη έχουν αρχίσει να βυθίζονται στην λίμνη τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται χαμηλότερα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την βύθιση ολόκληρου του χωριού που σιγά-σιγά χάνεται από τον χάρτη….

Όταν η εικόνα μιλάει…..

Όταν οι δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά…

Όταν τα λόγια είναι περιττά….

Όταν ένα να χωριό βουλιάζει μαζί με γέλια χαρές λύπες, αγωνίες, αναμνήσεις

"google ad"

Ζωές ανθρώπων που έζησαν εκεί.

Σφεντύλι 2014. Οι μνήμες δεν σβήνουν με νερό…”

Δείτε φωτός και βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=inol1neo4ts#t=20″]

Η ιστορία του χωριού

Ο μικρός οικισμός Σφεντύλι βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Λασιθίου και η αρχαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται στο 1577, στον κατάλογο του Fr. Barozzi. Στην πρώτη τουρκική απογραφή (1671) ο οικισμός (Isfendil) έχει 9 φορολογούμενες χριστιανικές οικογένειες.

Στην απογραφή του 1881 ανήκε στο Δήμο Μοχού, το 1900 αναγράφεται στο Δήμο Λαγκάδας και από το 1920 στον αγροτικό Δήμο Ποταμιών, και στην κοινότητα Ποταμιών από το 1928.

Η ονομασία του οικισμού είναι ανθρωπωνυμική. Το οικογενειακό όνομα Σφενδήλος μαρτυρείται στην Κρήτη και ασφαλώς o πρώτος οικιστής του θα είχε αυτό το όνομα. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας ήταν φέουδο της λατινικής επισκοπής Χερρονήσου ήδη από το 1248.

Κατά την πολιορκία του Χάνδακα ο εφημέριος της μονής παπα-Νικολός Μαγκαφούρης απέκτησε την εύνοια του Τούρκου πασά και όχι μόνο εξασφάλισε την ακεραιότητα των κτημάτων της μονής, αλλά και οικειοποιήθηκε άλλα κτήματα ιδιωτών. Οι απόγονοι του Μαγκαφούρη διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στη διοίκηση της Μονής. Ο τελευταίος παπα- Μιχάλης Μαγκαφουράκης δεν απέκτησε κληρονόμους και δώρισε τη μονή στον Άγιο Τάφο. Τα επόμενα χρόνια η μονή διαλύθηκε και τα πλούσια κτήματά της διανεμήθηκαν στους κατοίκους του χωριού.

Δείτε εδώ κάποιες καταπληκτικές καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Πολυχρόνη Νικηφοράκη από το χωριό όπως είναι σήμερα

9 12 14 17

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ