Την αποθέωση από το πλήρωμά του αεροπλανοφόρου, USS Roosevelt, γνώρισε ο κυβερνήτης του, Μπρετ Κροζίερ, ο οποίος αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα με επιστολή του στην κυβέρνηση την κατάσταση με τα κρούσματα στο πλοίο.

Ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου, ζητούσε μάλιστα την άδεια ώστε να αποβιβάσει το πλήρωμά του στο Γκουάμ, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στο αεροπλανοφόρο.

Για την κίνησή του αυτή, ο Μπρετ Κροζίερ, απαλλάχθηκε των καθηκόντων. Οι ναύτες του όμως του επιφύλασσαν ένα αποχαιρετισμό ήρωα αφού κατά την αποχώρησή του από το αεροπλανοφόρο το σύνολο των ναυτών χειροκροτούσαν και φώναζαν το όνομά του, αναγνωρίζοντας ότι μπήκε μπροστά για να τους προστατέυσει.

Το βίντεο είναι πραγματικά συγκλονιστικό:

Ο πλοίαρχός είχε ζητήσει βοήθεια από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για να σωθούν οι ζωές των ναυτών, με μια επιστολή όπου περιέγραφε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», τονίζει ο Μπρετ Κροζίερ, ο διοικητής του πυρηνοκίνητου USS Theodore Roosevelt στην τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle.

Η επιστολή αναδημοσιεύτηκε και από την εφημερίδα New York Times.

Μπορεί «να μην είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε σε περίοδο πλήρους ειρήνης», τόνισε ο Μόντλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Και απαιτούμε από τους κυβερνήτες μας να δείχνουν ορθή κρίση, ωριμότητα, ηγετική ικανότητα και ψυχραιμία υπό πίεση».

Ο κυβερνήτης Κροζίερ επέδειξε «πολύ κακή κρίση» σε μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», και δεν επέδειξε τον απαραίτητο «επαγγελματισμό» πρόσθεσε ο Μόντλι, το αξίωμα του οποίου έχει τον τίτλο του υπουργού αν και στην πράξη είναι υπηρεσιακός υφυπουργός Άμυνας.

Τον Κροζίερ αντικατέστησε ο προκάτοχός του υποναύαρχος Κάρλος Σαρντιέλο, που του είχε παραδώσει τη διοίκηση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Ρούζβελτ τον Νοέμβριο.

Τα κρούσματα στο αεροπλανοφορο Ρούζβελτ έφταναν τα 100 σε σύνολο 5.000 ναυτών και η εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν ραγδαία.

"google ad"