Οι οφειλές στην εφορία φτάνουν στο 50% του ΑΕΠ – Φουντώνουν οι κατασχέσεις

Κανένα σχόλιο

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να καταγράφει υπεραπόδοση στις εισπράξεις φόρων και στα έσοδα, αλλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες αγγίζουν τα 94 δις ευρώ, δηλαδή το 50% του ΑΕΠ.

Μέσα σε μόλις ένα μήνα, τον Οκτώβριο, τα χρέη ανέβηκαν από τα 10,340 δις ευρώ στα 11,738 δις ευρώ, κάνοντας ένα άλμα 1,4 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1 δις ευρώ αφορά σε φορολογικές οφειλές. Πώς εξηγείται το φαινόμενο τα ταμεία να γεμίζουν αλλά οι εφορίες να στενάζουν από τα φέσια;

Όπως φαίνεται, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές κι έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από την Άνοιξη έχουν μεγαλύτερη απόδοση απ’ όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πέρα από τα όποια «κέρδη» από την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, προτιμήθηκε να πέσει πολύ μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στους ώμους των πολιτών απ’ ότι χρειαζόταν, έτσι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.

"Sponsored links"

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι η φθίνουσα εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων, η οποία κυμαίνεται στα επίπεδα του 75%, ενώ μάλλον έχει γίνει συνήθεια η πρακτική του να μην αποδίδει ΦΠΑ σταθερά το 15% των υπόχρεων. Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι μόνο τον Οκτώβριο δεν πληρώθηκαν περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Οφειλές συνεπάγονται, όμως και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ το κυνήγι έχει αγριέψει. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί) σε 803.803 φορολογούμενους ή σε περίπου έναν στους δύο οφειλέτες στους οποίους έχει τη δυνατότητα η ΓΓΔΕ να επιδιώξει αναγκαστική είσπραξη της οφειλής.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ότι το Δημόσιο συνεχίζει να «φρενάρει» τις επιστροφές φόρων, παρά το ότι αποδεσμεύονται δόσεις ειδικά για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες. Με τη συμπλήρωση του 3ου τριμήνου, το σύνολο των αιτημάτων επιστροφών φόρων που εκκρεμούν πάνω από 90 ημέρες, έχει φτάσει στα 3,344 δις ευρώ, εκ των οποίων για τα 2,145 δις ευρώ δεν έχει γίνει εκκαθάριση των αιτημάτων!

iefimerida.gr

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today