19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι Πολιτικοί Μηχανικοί των Χανίων αντιδρούν με την εξαίρεσή τους από τη λίστα των επαγγελμάτων που θα ενισχυθούν

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του το παράρτημα Χανίων του Σύλλογου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας αναφέρεται στις εξελίξεις με την εξάπλωση του κορωνοϊού και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης με την απόφαση για εξαίρεση του κλάδου τους από την ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων:

Τις τελευταίες μέρες, παρακολουθούμε όλοι με ανησυχία την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊου (COVID-19) στη χώρα μας. Αναμφισβήτητα πρέπει άμεσα με ευθύνη της κυβέρνησης να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου για όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι καθολική για τους επαγγελματίες και όχι μόνο για όσους έκλεισαν λόγω κυβερνητικής απόφασης για μια σειρά κλάδους.Οι πομπώδεις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα ενισχυθεί το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων ήδη αναιρέθηκε από την σημερινή δημοσίευση της λίστας των επιχειρήσεων που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ η οικοδομή σταδιακά απονεκρώνεται (οι μάντρες υλικών έχουν ήδη κλείσει), ενώ η πολεοδομία υπολειτουργεί (δεν αναφέρεται ως κρίσιμη υπηρεσία για την διατήρηση της λειτουργίας της στην  υπ`αρ 18926/18-3-2020 εγκύκλιο για την λειτουργία των ΟΤΑ του ΥΠ.ΕΣ.), ενώ το σύνολο της οικονομίας έχει γονατίσει, οι Μηχανικοί δεν περιλαμβάνονται στην λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα ενισχυθούν !!! Αδυνατούμε να καταλάβουμε : πως στα πλαίσια του «Μένουμε σπίτι» μπορεί ένας Μηχανικός να επιβλέψει εργασίες σε εργοτάξιο, ρισκάροντας την όχι μόνο την υγεία των ίδιων και των εργαζομένων – οικοδόμων, αλλά και της ίδιας της ασφάλειας των τεχνικών έργων;

Είναι αρκετοί οι συνάδελφοί μας που όλες αυτές τις μέρες έχουν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα αδυνατώντας όχι μόνο να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησής τους αλλά και στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους. Όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα θα διογκωθούν το επόμενο διάστημα, τα αδιέξοδα θα είναι ανυπέρβλητα κυρίως για όλους εκείνους τους συναδέλφους που έχουν χαμηλό εισόδημα και βρίσκονται γενικά “στο κόκκινο” λόγω πολλαπλών χρεών και ρυθμίσεων.

Επομένως τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων με χαμηλά εισοδήματα πρέπει να διευρυνθούν αγκαλιάζοντας το σύνολο των κλάδων, και τους Μηχανικούς, με προτεραιότητα όλους αυτούς που τα εισοδήματα τους είναι κάτω των 12.000 ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες όπως όλους που δεν έχουν άλλο οικογενειακό εισόδημα, τις νέες μητέρες και τις εγκυμονούσες, τους χρόνια πάσχοντες από άλλες ασθένειες που δεν πρέπει να αναγκαστούν να εκτεθούν σε κινδύνους λόγω αδυναμίας οικονομικής επιβίωσης

Δεδομένου ότι είμαστε από τους κλάδους που διαχρονικά είχαμε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, δε μπορούμε να μην σχολιάσουμε τις τραγικές ελλείψεις που έχει το σύστημα υγείας για να μπορέσει με επάρκεια να ανταποκριθεί. Ελλείψεις που τόσα χρόνια υπήρχαν συνειδητά, προκειμένου να ενισχύεται ο ιδιωτικός κλάδος της υγείας και της ιδιωτική ασφάλιση. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι σε μία κρίσιμη ώρα σαν αυτή, ο ιδιωτικός κλάδος αφενός να χρεώνει έως και 400€ για ένα τεστ κορονοϊου (το οποίο έχει κόστος 50€), αφετέρου οι περισσότερες ιδιωτικές ασφάλειες υγείας να μην καλύπτουν τους ασθενείς τους σε νοσήλεια για τον κορονοϊου!!

Με βάση τα παραπάνω άμεσα πρέπει να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα για την οικοδομική δραστηριότητα:

  • Να συμπεριληφθούν μηχανικοί και τεχνικές εταιρίες στους κλάδους που πλήττονται , με σκοπό την ενίσχυσή τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. (Επιδόματα, αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χρηματοδότηση και ενίσχυση ρευστότητας τεχνικών γραφείων και εταιριών κλπ).
  • Παύση πάσης φύσεων οικοδομικών εργασιών άμεσα και για όσο διάστημα απαιτηθεί. (Εργοτάξια, οικοδομικές εργασίες, ενεργειακές αναβαθμίσεις κλπ.).
  • Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των εργασιών των ελεγκτών δόμησης προς αποφυγή αυτοψιών και διασφάλισης της παύσης των οικοδομικών εργασιών.
  • Άμεση εξόφληση των οφειλόμενων ποσών σε μηχανικούς και τεχνικές εταιρίες από φορείς του δημοσίου.
  • Δυνατότητα αποστολής ηλεκτρονικών αρχείων απαιτούμενων για έκδοση οικοδομικών αδειών και όχι μόνο από αρχεία Πολεοδομιών στο πλαίσιο στήριξης απομακρυσμένης εργασίας.
  • Ηλεκτρονική αίτηση και αποστολή κτηματολογικών αποσπασμάτων από κτηματολογικά γραφεία στο πλαίσιο στήριξης απομακρυσμένης εργασίας.
  • Παράταση καταλυτικών ημερομηνιών σε διαγωνισμούς μελετών και έργων δημοσίου, περίοδο ισχύς οικοδομικών αδειών, παράταση ν. 4495/2017 και προθεσμιών των δικαιολογητικών του Ν.4178/2013.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες και τις γενικότερες συνέπειες που θα διογκωθούν το επόμενο διάστημα διεκδικούμε για όλους τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους μας, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ:

  • Την αναστολή δανειακών υποχρεώσεων και ρυθμίσεων προς τις τράπεζες χωρίς επιβολή τόκων και προστίμων μέχρι το Σεπτέμβρη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το ίδιο όσον αφορά τις ρυθμίσεις σε ΔΕΗ κλπ.
  • Την αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες με την ταυτόχρονη επιβολή επιπρόσθετων βοηθητικών μέτρων όπως η άμεση επανένταξή μας στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, η απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου για τη φετινή χρονιά, όπως επίσης και από το τέλος επιτηδεύματος και τον ΕΝΦΙΑ.
  • Την απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες Γενάρη – Μάη χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Την άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τους ιδιώτες, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων στους δήμους για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλειστή την επιχείρησή τους, όπως κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.
  • Προστασία της επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές.
  • Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως έκτακτη ενίσχυση καθώς και την άμεση έκδοση σύνταξης σε αυτούς που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους. Να αποφεύγουμε τα ραντεβού με πελάτες και η δουλειά από το γραφείο ή το σπίτι να γίνεται λαμβάνοντας όλα τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...