19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι Πρέσπες, τα ποσοστά και η καρέκλα

Ημερομηνία:

Του Γρηγόρη Πιτσικάκη

Γνωστές και μη εξαιρετέες οι ρήσεις περί της αγάπης για την καρέκλα, για το μέλι την κουτάλα, το δάκτυλο και γενικότερα για την εξουσία αλλά δεν μπορεί να μην σχολιάσει κανείς τα παράδοξα που συναντάμε στην πολιτική επικαιρότητα. Το όνομα Μακεδονία είναι άμεσα και ουσιαστικά συνδεδεμένο με την ελληνική πολιτεία και σίγουρα στην πλειοψηφία των Ελλήνων όταν έρχεται στο μυαλό η λέξη Μακεδονία για κάποιο ανεξήγητο λόγο περνάνε έντονες εικόνες, υπερηφάνειας, ελληνικότητας, πατριωτισμού και έντονης Ιστορίας, ανεξαρτήτως πολιτικής πεποίθησης και γνώσης της Ιστορίας των Βαλκανίων

Αυτό αλώστε φανερώνουν και τα ποσοστά και πιο συγκεκριμένα για την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών τα ποσοστά αντίθεσης προς τη συμφωνία ξεπερνούν το 60% στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας ενώ σε περιοχές της βορείου Ελλάδας τα ποσοστά δείχνουν ότι 8 στους 10 πολίτες είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα ποσοστά αυτά ολοένα και θα αυξάνονται όσο φτάνουμε προς τη ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, αφού όχι μόνο αδικημένη νιώθει, δίκαια, η ελληνική κοινωνία αλλά και εξαπατημένη καθώς με τα τελευταία δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας περί παραγγελίας 240,000 διαβατηρίων από τα Σκόπια με αναγραφόμενο όνομα «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»  αντί Βόρειας Μακεδονίας όπως είναι το συμφωνημένο στην διάσημη συμφωνία των Πρεσπών συμπεριλαμβανομένου και τις κατά καιρούς δηλώσεις Ζάεβ για μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ιστορία, με ότι συνεπάγεται αυτό, μάλλον θα εκτιναχθούν τα ποσοστά άρνησης της συμφωνίας. Το επόμενο που μένει να ακούσουμε είναι περί Ορθόδοξης εκκλησίας της Μακεδονίας.

Τώρα περνώντας και στην επικαιρότητα πόσο περίεργη μπορεί να φαίνεται η διήμερης επίσκεψη της «Μαντάμ» Μέρκελ στις 10 και 11 Ιανουαρίου με τα δημοσιεύματα να οργιάζουν περί πίεσης της Καγκελάριου προς τον Τσίπρα να ολοκληρώσει άμεσα την συμφωνία και να βγάλει τελείως από το μυαλό του την σκέψη για εκλογές πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αναμφισβήτητα ο Αλέξης είναι έξυπνος και δυνατός παίχτης και ξέρει πολύ καλά πως μια τέτοια συμφωνία θα του στοιχίσει αρκετά στις επερχόμενες εκλογές.

Από την άλλη ο Καμμένος φαίνεται να μην μπορεί να ελέγξει το κόμμα του και βλέπει το ένα στέλεχος μετά το άλλο να δηλώνει πως θα ψηφίσει την συμφωνία και θα στηρίξει την κυβέρνηση πάσι θυσία. Ο ίδιος πάλι, προσπαθώντας να σώσει ότι έχει απομείνει, δηλώνει έτοιμος να ρήξη την κυβέρνηση και ότι σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν κάνει πίσω, βέβαια συνηθισμένος και ο ίδιος πλέον στο ναι σε όλα η κωλοτούμπα μάλλον δεν αργεί.

Βέβαια ο Κύριος Τσίπρας έχει και την στήριξη Θεοδωράκη, από το ποτάμι που πίσω δεν γυρνά, οπότε ξέρει καλά πως πλέον είναι στο χέρι του αν θα αποφασίσει να περάσει την συμφωνία η όχι.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι ποιες είναι οι πιέσεις που δέχεται για την κύρωση της συμφωνίας, άλλοι λένε για έξοδο στις αγορές με χαμηλά επιτόκια, άλλοι λένε για την στήριξη από την Ευρώπη με ευχολόγια προς το Τσίπρα στις Εκλογές.

Δε αποκλείεται να δούμε και δημοψήφισμα με ερώτημα: θέλετε την συμφωνία των Πρεσπών ;

Με απαντήσεις

ΝΑΙ

&

ΛΙΓΟ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...