«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για το Αύριο των Χανίων»: Κοινή επιστολή – παρέμβαση των Δήμων, Εργατικού Κέντρου και Επιμελητηρίου Χανίων για την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης στο νομό λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό

Κανένα σχόλιο

Μετά από επικοινωνία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνη Ροκάκη, με το σύνολο των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη (Δήμαρχος Χανίων), Ιωάννη Μαλανδράκη (Δήμαρχος Πλατανιά), Χαράλαμπο Κουκιανάκη (Δήμαρχος Αποκορώνου), Γιώργο Μυλωνάκη (Δήμαρχος Κισσάμου), Αντώνη Περράκη (Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου), Μανούσο Χιωτάκη(Δήμαρχος Σφακίων), Μανωλία Στεφανάκη (Δήμαρχος Γαύδου) και με την ενεργή συμβολή του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Ιωάννη Μανωλικάκη, συναποφασίστηκε η αποστολή κοινής επιστολής προς τον Νικόλαο Χαρδαλιά, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την ανάδειξη της κρισιμότητας των πρόσφατων τοπικών έκτακτων περιοριστικών μέτρων της Ελληνικής Πολιτείας για την Υγεία, την Οικονομία και την Απασχόληση της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, οι θεσμικοί φορείς των Χανίων απευθύνουν έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία, εκ μέρους της Κοινωνίας, των Εργαζομένων και των Επιχειρηματιών των Χανίων να αξιολογήσει το συντομότερο δυνατόν με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο τα περαιτέρω εκτεταμένα οικονομικά πλήγματα τα οποία υπέστη η Περιφερειακή Ενότητα τις τελευταίες εβδομάδες και να προβεί στην ανακοίνωση έκτακτης και ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων ανάκαμψης.

Κοινή Επιστολή:

"Sponsored links"

Δημάρχου Χανίων κ. Σημανδηράκη,

Δημάρχου Πλατανιά κ. Μαλανδράκη,

Δημάρχου Αποκορώνου κ. Κουκιανάκη,

Δημάρχου Κισσάμου κ. Μυλωνάκη

Δημάρχου  Καντάνου – Σελίνου κ. Περράκη,

Δημάρχου Σφακίων κ. Χιωτάκη,

Δημάρχου Γαύδου κ. Στεφανάκη,

Προέδρου Επιμελητηρίου Χανίων κ. Ροκάκη και

Προέδρου Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Μανωλικάκη

"Sponsored links"

Προς:

Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Ν. Χαρδαλιά

Κοινοποίηση:

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Β. Παπαγεωργίου

Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.Γεωργιάδη

Βουλευτή Χανίων, κ. Μπακογιάννη

Βουλευτή Χανίων, κ. Βολουδάκη

Βουλευτή Χανίων, κ. Διγαλάκη

Βουλευτή Χανίων, κ. Πολάκη

Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Αρναουτάκη

Πρόεδρο ΠΕΔ Κρήτης, κ. Κουράκη

Στο Όριο των Κοινωνικών & Οικονομικών Αντοχών της η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων Συμμορφώνεται με τα Έκτακτα Περιοριστικά Μέτρα Αντιμετώπισης της Διασποράς του Κορωνοϊού.

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν ανακύψει στα Χανιά, με δική Σας εντολή, ως πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας, και τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, από την περασμένη Τρίτη 25 Αυγούστου και για μια εβδομάδα επιβλήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έκτακτα επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Η απόφασή σας αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας των Χανίων, η οποία ήδη βιώνει με τον πλέον έντονο τρόπο – σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα – τις σκληρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Κατά τα τελευταία χρόνια, ο Τουρισμός εξελίσσεται σε «ατμομηχανή» της οικονομίας της Κρήτης, συνεισφέροντας το μισό από το περιφερειακό Α.Ε.Π του νησιού, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου αποτελούν το 23% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Πριν ένα χρόνο, προκλήθηκε εκτεταμένη ζημιά σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και της Περιφέρειάς μας από τη χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού της Thomas Cook, η οποία υπολογίζεται στα €100 εκατομύρια. Σήμερα, οι πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν την πτώση εσόδων του Τουριστικού κλάδου από την πανδημία στο -80% σε σχέση με την περσινή περίοδο, με τις πληρότητες να κινούνται σημαντικά χαμηλότερα του -50%.

Μάλιστα, η κρισιμότερη αγορά των Χανίων, η Σκανδιναβική, έχει ουσιαστικά παραμείνει κλειστή τη φετινή περίοδο με αποτέλεσμα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας να μην ανοίξουν ή να έχουν υποστεί ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά, με προφανείς επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, όπως και για το σύνολο της εμπορικής και παραγωγικής αλυσίδας του τόπου μας. Ιδιαίτερα, κατά τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου οι τουριστικές επιχειρήσεις δέχονται αυξημένο αριθμό ακυρώσεων από τις – μέχρι πρότινος – προνομιακές τους αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στα Χανιά έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δυσμενή απόφαση της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου της Εστίασης κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, η οποία προκάλεσε επιπλέον δυσβάσταχτες συνέπειες στην τοπική Οικονομία και Απασχόληση. Είναι λοιπόν προφανές ότι το σύνολο των έκτακτων τοπικών μέτρων τα οποία επέβαλε η Ελληνική Πολιτεία τις προηγούμενες εβδομάδες για την προστασία της Υγείας στην Π.Ε. Χανίων δεν αφήνουν κανένα ουσιαστικό περιθώριο επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, και μάλιστα κατά τους πλέον κρίσιμους μήνες της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας.

Αναμφίβολα, το αγαθό της Δημόσιας Υγείας των κατοίκων των Χανίων, των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και των επισκεπτών του τόπου μας οφείλει να αποτελεί την κορυφαία και κοινή προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών φορέων της Οικονομίας. Η επιχειρηματική κοινότητα του τόπου μας, με την πολύτιμη συμβολή των εργαζομένων της, απέδειξαν ότι διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, εφαρμόζοντας με σεβασμό της αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας χωρίς να υπολογίζουν το τεράστιο οικονομικό πλήγμα και την προσωπική τους πικρία. Μάλιστα, ήδη το Επιμελητήριο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συντονισμό με τους θεσμικούς φορείς της Αγοράς & της Κοινωνίας έχουν ήδη προτείνει πολυεπίπεδη δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων, διεκδικώντας από την Ελληνική Πολιτεία την έμπρακτη στήριξη των απειλούμενων με αφανισμό επιχειρήσεων και των εργαζομένων των Χανίων.

Οι τεράστιες αυτές προκλήσεις για το Αύριο της Υγείας και της Οικονομίας των Χανιωτών δημιουργούν πραγματικά «αποπνικτικές» συνθήκες, οι οποίες ήδη προκαλούν συστράτευση και εγρήγορση από το σύνολο της Κοινωνίας μας. Θλιβερές και μεμονωμένες πράξεις αυθαιρεσίας συμπολιτών μας οι οποίοι αγνοούσαν επιδεικτικά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και την κρισιμότητα των στιγμών έχουν απομονωθεί από το κοινωνικό σύνολο των Χανιωτών, το οποίο συμμετέχει ενεργά στο συλλογικό αγώνα για την αποτροπή της πλήρους κατάρρευσης.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Κοινωνία των Χανίων περιβάλλει με σεβασμό και εμπιστοσύνη την Ελληνική Πολιτεία και την διακεκριμένη επιστημονική κοινότητα της πατρίδας μας, η οποία επέδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της Πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε πλήρως τις αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και φροντίζουμε – στο πλαίσιο των δυνατότητων μας – την εφαρμογή τους. Κάθε λοιπόν απόφαση που θωρακίζει την Υγεία όλων μας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας σήμερα και στο μέλλον. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για το Αύριο των Χανίων. Είναι ώρα ευθύνης και ομοψυχίας, όχι τυχοδιωκτισμού και επικίνδυνων πειραματισμών. Όλοι μαζί εργαζόμαστε αποφασιστικά στον κοινό μας στόχο, την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού να αποσυρθούν προς όφελος της αναπτυξιακής επιβίωσης της τοπικής μας Κοινωνίας και Οικονομίας.

Τέλος, απευθύνουμε έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία, εκ μέρους της Κοινωνίας, των Εργαζομένων και των Επιχειρηματιών των Χανίων να αξιολογήσει το συντομότερο δυνατόν με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο τα περαιτέρω εκτεταμένα οικονομικά πλήγματα τα οποία υπέστη η Περιφερειακή μας Ενότητα τις τελευταίες εβδομάδες και να προβεί στην ανακοίνωση έκτακτης και ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων ανάκαμψης.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις