15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οι Χανιώτες δώσανε τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι για να συνδεθεί το Πολυτεχνείο με την ιστορια του τοπου, και το Πολυτεχνείο τα πουλά!

Ημερομηνία:

Η απόφαση για την παραχώρηση των ιστορικών κτιρίων στο Λόφο Καστέλι με χρήματα του Υπουργείου Παιδείας – που αποτέλεσε και την πρώτη ουσιαστικά έδρα του Πολυτεχνείου Κρήτης – έγινε με τη λογική ότι η καρδιά του Πολυτεχνείου θα έπρεπε να βρίσκεται στην καρδιά της Αρχαίας Κυδωνίας και της πόλης των Χανίων και ότι θα πρέπει να στεγάζεται σε κάποια από τα πιο ιστορικά κτίρια αυτής της πόλης, ώστε ο δεσμός της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, την ιστορία και τις ανάγκες της πόλης να αποτυπωθεί στον πυρήνα της ύπαρξης και λειτουργίας του.

Με το πέρασμα των χρόνων, η λογική ύπαρξης κτιρίων στο κέντρο της πόλης εγκαταλήφθηκε – και για λόγους λειτουργικούς – με τα κτίρια να μεταφέρονται εξ ολοκλήρου στα Κουνουπιδιανά. Όμως, μαζί φαίνεται ότι εγκαταλήφθηκε και το ειδικό βάρος μίας σύνδεσης με την τοπική κοινωνία.

Δίχως κάποια διαβούλευση ή ενημέρωση, εν κρυπτώ και με σκοπό τον αιφνιδιασμό της τοπικής κοινωνίας (μόνο ένας εχθρός πρέπει να αιφνιδιαστεί για να δημιουργηθεί πλεονέκτημα) ώστε να μην υπάρχει χρόνος αντίδρασης, το Πολυτεχνείο Κρήτης λειτούργησε ως άλλος ένας κτηματομεσίτης, δείχνοντας ασέβεια προς την τοπική κοινωνία, την ιστορία του τόπου αλλά και την ίδια την ιστορία του ιδρύματος.

Δε γνωρίζουμε αν στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του ατοπήματος στο οποίο έχουν υποπέσει.

Το Πολυτεχνείο μετατρέπει σε ξενοδοχείο τον ίδιο τον καρπό των αγώνων που έδωσε οι πολίτες των Χανίων για τη δημιουργία του. Εκμισθώνει κτίρια στο καλύτερο σημείο της πόλης που οι Χανιώτες εμπιστεύτηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης για να βρουν μία χρήση αντάξια της ιστορίας τους.

Το κάνει αυτό για κάποια ευρώ, λες και αποτελούν άλλο ένα χωράφι ή κάποιο σπίτι που κάποιος ιδιώτης ή κάποιος πράκτορας του real estate αποφασίζει να το μισθώσει σε κάποιον ένοικο για ένα έξτρα εισόδημα.

Πρόκειται για ένα ατόπημα που θα έχει οπωσδήποτε σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης με την Χανιώτικη κοινωνία.

Η  αποκάλυψη στις 7 Σεπτέμβρη από τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη ότι υπήρξε πρόταση από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης προς τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης για ανάληψη του κόστους της συντήρησης και της ανακατασκευής των κτιρίων της Μεραρχίας στο Λόφο Καστέλι (εφόσον δεν προχωρήσει το Πολυτεχνείο στην ανανέωση της σύμβασης) η οποία ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ και επιλέχθηκε η ανανέωση της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία, αν μη τι άλλο αποτυπώνει ότι η Σύγκλητος λειτουργεί ΠΟΛΙΤΙΚΑ εφαρμόζοντας σχέδιο.

Τα Χανιά θέλουν ένα Πολυτεχνείο ανεξάρτητο από τον πολιτικό έλεγχο οποιουδήποτε κόμματος. Ένα Πολυτεχνείο το οποίο θα αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του και σε αρμονία με την τοπική κοινωνία την οποία οφείλει να σέβεται και να συνεργάζεται μαζί της.

Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα οι αρχές του Πολυτεχνείου θα καταλάβουν το μεγάλο λάθος που έχουν κάνει και θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να επανορθώσουν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...