Οι 11 παραλίες του Δήμου Χανίων με “Γαλάζια Σημαία”

Κανένα σχόλιο

Σε 11 παραλίες του Δήμου Χανίων κυματίζει – για μία ακόμη χρονιά – η «Γαλάζια Σημαία», το διεθνές περιβαλλοντικό σύμβολο ποιότητας που απονέμεται σε οργανωμένες παραλίες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα όπως είναι π.χ. η καταλληλότητα και καθαρότητα των νερών της ακτής και η ασφάλεια των λουομένων σε αυτήν. Οι 11 παραλίες του Δήμου Χανίων- από τις 20 συνολικά σε επίπεδο Νομού Χανίων – που βραβεύτηκαν και φέτος με τη Γαλάζια Σημαία είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

1. Αγία Μαρίνα,
2. Άγιοι Απόστολοι 1,
3. Άγιοι Απόστολοι 2,
4. Άγιος Ονούφριος,
5. Καλαθάς,
6. Καλαμάκι,
7. Μαράθι,
8. Νέα Χώρα,
9. Σταλός,
10. Σταυρός,
11. Χρυσή Ακτή

Αναφορικά με τον αριθμό των «Γαλάζιων Σημαιών», ο Δήμος Χανίων βρίσκεται φέτος στην 6η θέση στο σύνολο των Δήμων όλης της χώρας με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες», με τους υπόλοιπους δήμους να είναι οι εξής:
1) Κέρκυρα: 35 Γαλάζιες Σημαίες

"Sponsored links"

2) Αγ. Νικόλαος Κρήτης: 23 Γαλάζιες Σημαίες
3) Ρόδος: 20 Γαλάζιες Σημαίες
4) Αριστοτέλης Χαλκιδικής: 14 Γαλάζιες Σημαίες
5) Σιθωνία: 12 Γαλάζιες Σημαίες
6) Χανιά: 11 Γαλάζιες Σημαίες

Ο Δήμος Χανίων τα τελευταία τρία χρόνια, αναγνωρίζοντας τη σημασία του βραβείου ποιότητας της «Γαλάζιας Σημαίας» στην τουριστική ανάπτυξη, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των παραλιών του με απώτερο στόχο την αύξηση του αριθμού των βραβευμένων ακτών που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών του ορίων. Ενδεικτικό των προσπαθειών που καταβάλλει ο Δήμος Χανίων για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι και τα όσα είχε αναφέρει ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης – η οποία είναι ο διαχειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ελλάδα – Λεωνίδας Κόλλας, ο οποίος στο πλαίσιο ημερίδας που είχε γίνει στα Χανιά είχε εξάρει τις προσπάθειες του Δήμου Χανίων τονίζοντας πως «είναι από τους λίγους Δήμους σε πανελλήνιο επίπεδο που διαθέτει ναυαγοσωστική κάλυψη στο σύνολο των παραλιών του καθώς, πέρα από την απαιτούμενη ποιότητα νερών κολύμβησης, εκπληρώνει και μια σειρά από άλλα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται για τις γαλάζιες σημαίες».

Το Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”

Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες” (“Blue Flags”) αποτελεί σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 41 χώρες σήμερα, και που διαρκώς αυξάνονται, και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές, ενώ κατά καιρούς αναμορφώνονται τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές που βραβεύονται. Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 στις ακτές και στις μαρίνες που πληρούν ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ακτές δεν αρκεί να διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Σε αυτές πρέπει επιπλέον να τηρούνται και άλλα 32 κριτήρια, που αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης FEE (Foundation for Environmental Education) το οποίο εδρεύει στη Δανία. Στη Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (1951), η οποία είναι ο διαχειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» από το 1992.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις