14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι Financial Times πίνουν κρασί στην υγειά της Κρήτης

Ημερομηνία:

Το εγκώμιο του κρητικού κρασιού πλέκουν οι Financial Times, με ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία της οινοπαραγωγής στην Κρήτη από τα χρόνια της φυλλοξήρας έως σήμερα που πολλές από τις κρητικές ετικέτες αποσπούν διεθνείς διακρίσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο δημοσίευμά του ο οινοκριτικός της βρετανικής εφημερίδας, Andrew Jefford, η στροφή των οινοπαραγωγών της Κρήτης από τις αξιόλογες κρητικές ποικιλίες στις ποικιλίες του Ευρωπαϊκού Βορρά «ήταν λάθος κίνηση». Όπως εξηγεί, η οικονομική κρίση έχει πλήξει τη ζήτηση των κρασιών στην Ελλάδα, αλλά το ενδιαφέρον των εισαγωγέων από το εξωτερικό αυξάνεται για τις ελληνικές ετικέτες –και συγκεκριμένα για τα μονοποικιλιακά και πολυποικιλιακά της Κρήτης.

«Η Κρήτη ήταν η τελευταία οινοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας που κήρυξε επανάσταση υπέρ της ποιότητας», αναφέρει στους FT ο οινοκριτικός Νίκος Μάνεσσης. «Πλέον, όμως, είναι η πιο δυναμική περιοχή στην Ελλάδα και οφείλει τη δυναμική της αυτή στις τοπικές ποικιλίες της».

Ανάμεσα στις διάφορες εκλεκτές τοπικές ποικιλίες λευκού κρασιού, ο αρθρογράφος ξεχωρίζει το βιδιανό, το οποίο έχει τις ρίζες του στο Ρέθυμνο. Ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι αμπελώνες, το βιδιανό μπορεί να έχει τα φρέσκα, πράσινα και χυμώδη χαρακτηριστικά του Sauvignon Blanc ή τον εκλεπτυσμένο και χυμώδη χαρακτήρα που ξεπερνά σε υποβλητικότητα το Viognier or Roussanne.

Από τα κόκκινα, ο Jefford έχει ιδιαίτερη αδυναμία για μια κοινή ποικιλία της Κρήτης, το λιάτικο. Το απαλό του χρώμα, τα πλούσια φυσικά του σάκχαρα και η ροπή προς την οξείδωση έχουν ως αποτέλεσμα ένα γλυκό κρασί, σημειώνει ο αρθρογράφος. Βέβαια, η πιο σπουδαία ποικιλία λιάτικου διατίθεται σε ξηρή μορφή, ώστε οι άφθονες τανίνες να ισορροπούν τη φυσική γλυκάδα του υπέροχου κρητικού κρασιού.

Το λιάτικο κάνει εξαιρετικό δίδυμο με μια άλλη κόκκινη ποικιλία της Κρήτης, τη μανδηλαριά που έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά: βαθύ χρώμα και υψηλή οξύτητα, χωρίς όμως την πλούσια γήινη γεύση που κυριαρχεί στο λιάτικο.

Η διευρυμένη χρήση του ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) σημαίνει ότι, ευτυχώς, οι μοναδικές αυτές ποικιλίες εμφανίζονται στις ετικέτες των κρητικών κρασιών, καταλήγει ο αρθρογράφος.

 

insider.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ