15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ομολογία Χαρδούβελη: Φοβήθηκα και έβγαλα τα χρήματά μου έξω – το “e-mail Χαρδούβελη” συνιστούσε κείμενο συμφωνίας με τους δανειστές

Ημερομηνία:

Ο άνθρωπος που χειριζόταν τα οικονομικά της χώρας μέχρι πρόσφατα, με απύθμενο θράσος και αφού πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, προέβη στην παραδοχή πως έβγαζε χρήματα στο εξωτερικό καθώς «φοβόταν και ο ίδιος μια ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας»

Την ίδια στιγμή που καλούσε (ως σύμβουλος του Λ. Παπαδήμου) τον ελληνικό λαό σε περαιτέρω θυσίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μετέφερε τα χρήματα του σε τράπεζες του εξωτερικού! Ο Γκ. Χαρδούβελης, ομολογώντας τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, παραδέχτηκε πως φοβόταν και ο ίδιος μια ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι μεταφορές των χρημάτων γίνονταν μέσω internet banking. Μάλιστα, προκειμένου να αποφύγει τυχόν έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι μεταφορές γίνονταν σε ποσά μικρότερα των 10.000 ευρώ, αφού σε ανώτερα χρηματικά ποσά ενεργοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε πως οι μεταφορές είχαν γίνει το 2012 και δεν γνώριζε τα όρια των ποσών που μπορούσε να μεταφέρει μέσω ίντερνετ. Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν έχει μετανιώσει για τα παραπάνω και πως θα το έβγαζε ξανά χρήματα έξω αν θεωρούσε πως υπήρχε κίνδυνος να χάσει τα χρήματά του.

Έτσι προσπάθησε να εξηγήσει ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών και πρώην συμβούλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου επί των οικονομικών το γεγονός ότι οι μεταφορές χρημάτων έγιναν τμηματικά σε 56 μικρές καταθέσεις κάτω των 10.000 ευρώ στον «φορολογικό παράδεισο» του Τζέρσεϊ. Μάλιστα, ο κύριος  Χαρδούβελης δήλωσε ότι έπεσε θύμα, αφού κανένας δεν τον ενημέρωσε θεσμικά, αλλά έμαθε για το θέμα από τον Τύπο.

Σε ερώτηση για το αν έχει μετανιώσει είπε «όχι» και για το αν είναι δυνατό να προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση ένας πρώην υπουργός, εκείνος σημείωσε πως τότε δεν κατείχε καμία ανάλογη θέση και έδρασε όπως θα δρούσε κάθε απλός πολίτης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη «Real News», ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και νυν υπουργός Επικρατείας για θέματα διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, απέστειλε προεκλογικά, στις 20 Ιανουαρίου 2015, επείγον και εμπιστευτικό έγγραφο στη Βουλή προκειμένου να ζητήσει τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του τότε υπουργού Οικονομικών.

Στο έγγραφο καταγράφεται αναντιστοιχία ανάμεσα στα ποσά που δήλωνε ως εισόδημα και αυτά που υπήρχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Επιπρόσθετα  φέρεται εντός του 2012 να έστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού περίπου 500.000, τα οποία θα έπρεπε να δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του λόγω των πολιτικών ιδιοτήτων του, και στη μεταφορά αυτή χρησιμοποιήθηκε το παράρτημα της HSBC στο νησί Τζέρσεϊ, που αποτελεί έναν από τους γνωστούς «φορολογικούς παραδείσους» σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τέλος, ο Γκ. Χαρδούβελης  απαντώντας στο δημοσίευμα, είπε, μεταξύ άλλων το Σάββατο, ότι «τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό, λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου».

Διέψευσε Σαμαρά για το “e-mail Χαρδούβελη”

Ερωτώμενος για την περίοδο πριν τις εκλογές και γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκλεισε τη διαπραγμάτευση, ο Γκίκας Χαρδούβελης άφησε να εννοηθεί πως το “e-mail Χαρδούβελη” συνιστούσε κείμενο συμφωνίας με τους δανειστές, με τα μέτρα που περιελάμβανε να εφαρμόζονταν μόνο αν εκτροχιαζόταν ο προϋπολογισμός μέσα στο 2015. Με άλλα λόγια διέψευσε την προεκλογική ρητορική του Αντώνη Σαμαρά που έλεγε πως το e-mail Χαρδούβελη ήταν τα μέτρα που η τότε κυβέρνηση αρνούνταν να πάρει. Λίγα λεπτά αργότερα κι ενώ η εκπομπή ήταν στον αέρα, ο Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε σε κλήση που δέχτηκε στο κινητό του τηλέφωνο. Απορούμε ποιό όνομα είδε στην οθόνη του κινητού του για να σηκώσει το τηλέφωνο στον αέρα, όντας ο μόνος συνετευξιαζόμενος.

Όσον αφορά στις κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δυσκολεύτηκε εμφανώς να εξηγήσει πώς συνάδει η θέση της Νέας Δημοκρατίας πως ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει υπογράψει ουσιαστικά το e-mail Χαρδούβελη με τη δική του θέση πως η κυβέρνηση δεν πείθει τους εταίρους και δανειστές. Επανέλαβε πολλές φορές πως η κυβέρνηση πρέπει να “κάνει 50αράκια” τις προτάσεις της και να αφήσει πίσω την υπερβολική προβολή της κάθε κίνησης προς τους εταίρους. “Η δημιουργική ασάφεια βολεύει μόνο το εσωτερικό” είπε κατηγορώντας το Γιάννη Βαρουφάκη.

Πειστικές απαντήσεις δεν έδωσε επίσης και στην ερώτηση γιατί δε διαπραγματεύτηκε κατά της τοξικότητας του μνημονίου για την οποία είχε αρθρογραφήσει στο παρελθόν. Ο Γκίκας Χαρδούβελης παραδέχθηκε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις έπρεπε πρώτα να κινηθούν προς την απελευθέρωση των αγορών παρά να ρίξει το εργατικό κόστος αλλά είπε ουσιαστικά πως από το ’12 η κυβέρνηση έπρεπε να παίρνει τις δόσεις κι άρα δεν υπήρχε περιθώριο για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=y5n2xifkQtQ”]

"google ad"

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...