21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οργή σε Θάσο και Θράκη για τη «γκάφα» με τα σύνορα – Στο 80% οι ακυρώσεις!

Ημερομηνία:

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που έχει προκληθεί στον τουρισμό και την οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει αιφνιδιαστικά όλα τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εκτός από αυτά του Προμαχώνα Σερρών καθώς οι ακυρώσεις υπολογίζονται σε άνω του 80% στα τουριστικά καταλύματα στα παράλια της Θράκης και της Καβάλας και σε Θάσο-Σαμοθράκη.

Οι φορείς των περιοχών εμφανίζονται εξοργισμένοι καθώς η έναρξη του τουρισμού αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο για μια μικρή οικονομική ανάσα αφού, παρά την πανδημία, υπήρξε ενδιαφέρον και μεγάλος αριθμός κρατήσεων, κυρίως από Βούλγαρους της διασυνοριακής περιοχής και Ρουμάνους. Όμως με την ανακοίνωση της απόφασης, υπήρξε τεράστιο κύμα ακυρώσεων αλλά και δυσφήμισης της περιοχής.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στα κοινωνικά δίκτυα, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες Βουλγάρων για την -δεύτερη σε 15 μέρες- ασυνεννοησία και την έλλειψη ενημέρωσης των ελληνικών αρχών ενώ η Βουλγαρική Τηλεόραση πραγματοποίησε σειρά ζωντανών συνδέσεων για την ακατανόητη απόφαση να κλείσουν τα σύνορα στη Νυμφαία Ροδόπης, μόλις σε 15 μέρες, φιλοξενώντας επικριτικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων.

Την έντονη διαμαρτυρία τους έχουν εκφράσει τόσο οι φορείς του τουρισμού, που έχουν αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό όσο και πολιτικοί παράγοντες με ομοβροντία ανακοινώσεων και κατηγοριών.  Το “επιτελικό μπάχαλο” αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι αρμόδιες αρχές όπως και η ΕΛΑΣ δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση και εντολή το πρωί της Τετάρτης,

Άφαντοι οι “γαλάζιοι” βουλευτές – “Έξαλλοι” στη Θράκη με τον Καράογλου

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι τόσο η “γαλάζια” Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης όσο και οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής, παραμένουν “άφαντοι” και δεν έχουν προβεί στην παραμικρή δήλωση για το διπλό κυβερνητικό αλαλούμ που, μετά τις αποτυχίες στη διαχείριση της πανδημίας, τώρα προκαλεί νέα προβλήματα.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι παράγοντες, η ζημιά έχει ήδη γίνει και η επίπτωση θα είναι συνολική και μακροπρόθεσμη ενώ αφήνουν πολύ  σοβαρές αιχμές ότι η κίνηση αυτή ευνόησε τη Χαλκιδική και τις παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας, σε βάρος της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας. Όπως ανέφεραν παράγοντες του τουρισμού, δεν υπάρχει καμία υγειονομική λογική και παραμένει ανεξήγητο γιατί έκλεισαν και οι 5 συνοριακοί σταθμοί της περιοχής και να μείνει ανοιχτός ο Προμαχώνας . Σφοδρή είναι η κριτική και για το προβληματικό ηλεκτρονικό σύστημα και τον QR  κώδικα που έπρεπε να έχουν οι επισκέπτες ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κάνει διαρκώς υποχωρήσεις και αθετεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα για χάρη ξένων τour operators, σε άλλες περιοχές.

“Λάδι στη φωτιά” έριξε ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου, με δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, στις οποίες ισχυρίστηκε ότι «η Θράκη δεν αποκλείεται από την επανεκκίνηση του τουρισμού», που εκλαμβάνεται ως ειρωνία ενώ σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικό το εορταστικό κλίμα της συνάντησης και η επίδοση πλακέτας, την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες είναι ανάστατες από την καταστροφή.

Αυγέρη: Ποιος επιτελικός φωστήρας αποφάσισε να κλείσουν τα σύνορα;

Η Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, σχολιάζοντας το φιάσκο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες είναι αμείλικτα:

«-Ποιος επιτελικός φωστήρας  αποφάσισε να κλείσουν όλα τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη; Τι κάνει ο Υφυπουργός  Μακεδονίας Θράκης;

-Τι κάνει το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη;

-Ποιος αποφασίζει τελικά γι’ αυτόν τον τόπο και γιατί διαψεύδονται συστηματικά οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου;

-Ποιος θα απολογηθεί για το νέο “επιτελικό φιάσκο” με τα σύνορα και την οικονομική καταστροφή που έχει προκληθεί στην περιοχή;»

Εξάλλου, με ερώτηση που κατέθεσαν οι 5 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, ζητούν απαντήσεις για την κατάσταση καθώς και το άμεσο άνοιγμα των συνοριακών σταθμών.

"google ad"

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...