15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οργανώσεις Βάσης ΜέΡΑ25 Κρήτης: Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον δίκαιο αγώνα των κτηνοτρόφων και των αγροτών της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας

Ημερομηνία:

Με τη δημοσίευση των δασικών χαρτών και την έναρξη υποβολής ενστάσεων υπ΄αμοιβή  για τους ενδιαφερόμενους πολίτες το αίσθημα της αδικίας είναι διάσπαρτο στην κοινωνία που δεν μπορεί να κατανοήσει πως ομοειδείς εκτάσεις χαρακτηρίζονται ενίοτε δασικές και ενίοτε γεωργικές. Εκτάσεις με γεωργικό και χορτολιβαδικο χαρακτήρα συλλήβδην έχουν υπαχθεί στην δασική νομοθεσία και περιορίζεται σημαντικά η γη που προσφέρεται για γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Με τις  μνημονιακές υποχρεώσεις και συγκεκριμένα με το 3ο Μνημόνιο έχει επιβληθεί στη χώρα η σύνταξη νέων  δασικών χαρτών προ του Κτηματολογίου και σε συνάρτηση με το Κτηματολόγιο.  Με το νέο καθεστώς αποτύπωσης των  δασικών χαρτών και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς περίπου 7,5 εκ. στρέμματα της Κρήτης  θα υποστούν αλλαγή χρήσης γης. (αγροτικής και κτηνοτροφικής)

Το πλέον δυσοίωνο για το ΜέΡΑ25 είναι ότι δίνεται αποκλειστικά η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων  σε φαραωνικές fast truck επενδύσεις- εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων.  Δυστυχώς, με το νόμο 1851/2010  επιτρέπεται επιπλέον υπό προϋποθέσεις  εγκατάσταση ΑΠΕ σε περιοχές Νatura, παράκτιες ζώνες και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και καθόλου τυχαία  με  τον περιβαλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη επιτρέπονται  πια ΟΛΑ στις δασικές εκτάσεις ( ΑΠΕ, Εξορύξεις υδρογονανθράκων κτλ).

Διαφαίνεται πια ξεκάθαρα τι θα συμβεί στο νησί μας  και ποια εικόνα θα παρουσιάζει απ’ άκρη σ’ άκρη  όταν ολοκληρωθεί η ενεργειακή διασύνδεση. Το «ξεκαθάρισμα» σε βάρος των μικροϊδιοκτητών μέσω των δασικών χαρτών είναι το εργαλείο για την υλοποίηση του σχεδιασμού παραχώρησης δωρεάν γης σε μονοπωλιακούς ομίλους που θα δραστηριοποιηθούν, στην Ενέργεια , στις Κατασκευές και  στον Τουρισμό. Η αμφισβήτηση του χαρακτήρα επιλέξιμων γεωργικών εκτάσεων που έχουν λάβει στο παρελθόν ή λαμβάνουν σήμερα ενισχύσεις και επιδοτήσεις αποτελεί μια βασική αντίφαση που θα οδηγήσει σε μαρασμό την αγροκτηνοτροφία του νησιού.

Οι ασφυκτικές προθεσμίες των  ενστάσεων, το κόστος  των τοπογραφικών και τα ακριβά παράβολα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και γίνονται εμπόδια  για τους ιδιοκτήτες γης που  θέλουν να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Χρέος μας είναι να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω   να αντιμετωπιστούν άμεσα υπέρ των πολιτών. Να ληφθούν υπόψη ως κριτήρια παραχώρησης, το χωροταξικό σχέδιο κάθε Περιφέρειας, το Περιβάλλον, η Βιοποικιλότητα και το Τοπίο, το Αμπελουργικό Μητρώο ,το Ελαιοκομικό Μητρώο καθώς και οι επιλέξιμες περιοχές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το ΜεΡΑ25 βρίσκεται  στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, και ως έχει υποχρέωση θα αναδείξει το θέμα εντός της Βουλής και θα υποστηρίξει έμπρακτα τις κινητοποιήσεις των φορέων της Κρήτης  που θίγονται από την απαράδεκτη ανευθυνότητα της Κυβέρνησης που με απίστευτη προχειρότητα  αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα και καταρρακώνει κάθε έννοια του κράτους δικαίου.

Η χώρα μας επί τέλους, πρέπει οριστικά να αποκτήσει  εργαλεία που θα βοηθήσουν την αποκόλληση της από την οικονομική στασιμότητα που βρίσκεται, υπερασπιζόμενη το Φυσικό Περιβάλλον προς την ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ