17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οριστικά, εκτός Κρήτης, η έδρα του ENISA

Ημερομηνία:

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), “Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA)”». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2018, από την προηγούμενη κυβέρνηση, και προβλέπει τη μεταφορά της έδρας του ανωτέρω Οργανισμού στην Αθήνα και τη διατήρηση Γραφείου Παραρτήματος στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο ENISA είναι ευρωπαϊκός Οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2004, προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών εντός της Κοινότητας, και να αναπτυχθεί η αντίληψη της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών προς όφελος των πολιτών, καταναλωτών, επιχειρήσεων και των Οργανισμών του δημόσιου τομέα και της ΕΕ.

Ο συγκεκριμένος Οργανισμός έχει ως αποστολή να μεριμνά για την πρόληψη και αντιμετώπιση συμβάντων-προβλημάτων ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών. Έδρα του Οργανισμού, αρχικά, είχε οριστεί το Ηράκλειο Κρήτης και, στη συνέχεια, είχε δημιουργηθεί και Γραφείο Διασύνδεσης στην Αθήνα.

Η παρουσία του ENISA πολύ γρήγορα δημιούργησε ένα αξιόλογο δίκτυο συνεργασίας με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς και αξιολογείται συνεχώς θετικά από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Προσφάτως, ο ENISA αναβαθμίστηκε σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας και κατέστη για πρώτη φορά αορίστου χρόνου η λειτουργία του. Η αναβάθμιση του απαιτούσε, τυπικά και ουσιαστικά, μια νέα Συμφωνία Έδρας.

Η μονιμοποίηση της έδρας του ENISA δημιούργησε την ανάγκη μεταφοράς της από το Ηράκλειο στην Αθήνα, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων, από όλες τις χώρες της Ευρώπης, δεδομένου ότι θα αυξάνεται συνεχώς η ένταση της δραστηριότητάς του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...