Πίσω από τη BioNTech βρίσκεται ένα ζευγάρι γιατρών με καταγωγή από την Τουρκία, ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρέτσι.

Οι δυο τους θεωρούνται ως «οι εγκέφαλοι» πίσω από τη δημιουργία του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Επιστήμονες και επιχειρηματίες ο 55χρονος καθηγητής Σαχίν και η 53χρονη Δρ Τουρέτσι, είναι μεταξύ των 100 πλουσιότερων Γερμανών, με την αξία της εταιρείας τους, της BioNTech, να ανέρχεται στα 21 δισ. δολάρια μετά την ανακάλυψη του εμβολίου.

Παιδιά μεταναστών που βρέθηκαν στη Γερμανία

Δεν ήταν όμως πάντα τόσο «εύκολη» η ζωή τους. Παιδιά μεταναστών κι οι δύο έζησαν δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν γεννήθηκε στο Ισκέντερουν και η οικογένειά του μετακόμισε στη Δυτική Γερμανία όταν ο ίδιος ήταν τεσσάρων ετών. Ο πατέρας του εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία.

Η Δρ Τουρέτσι, επικεφαλής γιατρός της εταιρείας, γεννήθηκε στη Γερμανία και είναι κόρη ενός Τούρκου γιατρού που μετανάστευσε στη χώρα από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Σαχίν σπούδασε ιατρική στην Κολωνία και το Αμβούργο και στράφηκε στην έρευνα της ανοσοθεραπείας. Γνώρισε τη σύζυγό του νωρίς στην ακαδημαϊκή του καριέρα.

Η Οζλέμ Τουρέτσι είχε πει κάποτε σε συνέντευξή της ότι ακόμη και την ημέρα του γάμου τους, και οι δύο αφιέρωσαν χρόνο σε μια εργαστηριακή εργασία!

Πώς ίδρυσαν τη BionTech

Το 2001 ίδρυσαν την πρώτη τους εταιρεία, τη Ganymed Pharmaceuticals και επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του καρκίνου και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου. Πούλησαν αυτήν την επιχείρηση το 2016 έναντι 1,4 δισ. δολαρίων ενώ είχαν ήδη αρχίσει να εργάζονται πάνω στη BioNTech, που ιδρύθηκε το 2008, για να αναζητήσουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου.

Τον Ιανουάριο, ο Ουγκούρ Σαχίν έπεσε πάνω σε μια επιστημονική εργασία σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού στη Γουχάν. Η BioNTech ανέθεσε άμεσα σε περίπου 500 υπαλλήλους να εργαστούν πάνω σε αυτό και γρήγορα ξεκίνησαν συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer και την κινεζική Fosun τον Μάρτιο.

"google ad"

«Ήρεμος και μετροπαθής»

Οι συνάδελφοι περιγράφουν τον κ. Σαχίν ως έναν ήρεμο και μετρημένο άνθρωπο που προτιμά να διαβάζει επιστημονικά περιοδικά αντί να κοιτάζει τη μετοχή της εταιρείας!

«Παρά τα επιτεύγματά του, παραμένει απίστευτα ταπεινός και προσιτός» είπε ο Ματίας Κρομάγιερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της MIG, που χρηματοδοτεί τη BioNTech.

Skynews

reader.gr