13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο “Αποξυόμενος της Κροατίας”

Ημερομηνία:

Μουσείο του Λούβρου / 23 Νοεμβρίου 2012 – 25 Φεβρουάριου 2013 | Ο «Αποξυόμενος της Κροατίας» παρουσιάζεται στο Musée du Louvre ως μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ « Αυτή είναι η Κροατία »  («Croatie, la voice») που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Γαλλία για την τιμώμενη χώρα της Κροατίας.

Στα 1996, ένας Βέλγος τουρίστας μη-επαγγελματίας δύτης βρήκε ένα μεγάλο χάλκινο άγαλμα στον πυθμένα του κροατικού νησιού Lošinj στην Αδριατική Θάλασσα στα 45 μέτρα βάθος. Χάρη στην εξαιρετικά καλή του κατάσταση Κροάτες αρχαιολόγοι και συντηρητές το ανέσυραν και αποκατέστησαν. Το άγαλμα αυτό θεωρείται ελληνιστικό ή ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αρχαιότερου χάλκινου από δεύτερο μισό ή τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Αυτή η μεγάλη ανακάλυψη μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα από τα σπάνια δείγματα χάλκινων αγαλμάτων αυτών των αιώνων. Από τον 6ο αιώνα οι Έλληνες είχαν μάθει να επεξεργάζονται τον «μπρούτζο» – ένα μίγμα καθαρού χαλκού με κασσίτερο – αλλά και τις τεχνικές για να κατασκευάζουν τα αγάλματα τους. Τα περισσότερα, όμως, από τα οποία υμνήθηκαν από αρχαίους συγγραφείς δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από το χρόνο, μιας και ο μπρούτζος αυτός των αγαλμάτων χρησίμευε για να κατασκευαστούν πιάτα, όπλα, διάφορα εργαλεία και νομίσματα.

Ο «Αποξυόμενος της Κροατίας έχει ύψος 192 εκ., με ιδιαίτερα κόκκινα χείλη και θηλές. Το άγαλμα αναπαριστά έναν αθλητή «αποξυόμενο», δηλαδή, τον αθλητή την ώρα που αφαιρεί από το σώμα του το λάδι και την άμμο με μία μικρή μεταλλική ταινιωτή κυρτή λεπίδα, την στλεγγίδα, η όποια δεν σώζεται.

Στο λινκ, βίντεο από την παρουσίαση του αγάλματος στο γαλλικό κοινό:  http://croatielavoici.com/?p=84

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...