23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης καταγγέλλει τη στάση των ξενοδόχων που αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας

Ημερομηνία:

Μετά και τις αναφορές ότι ξενοδόχοι του Ηρακλείου έβαλαν λουκέτο στην Ένωσή τους για να μην εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση, που άφηνε έτσι κι αλλιώς παραθυράκια, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν οι εξελίξεις στον τομέα της συνεννόησης μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων τουρισμού στην Κρήτη για την κατάρτιση των συλλογικών όρων απασχόλησης στο νησί. Στους Νομούς όπου η τοπική ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων είτε δεν υπάρχει είτε έληξε, παρουσιάζεται απροθυμία εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων να προσέλθουν στο συντεταγμένο διάλογο που ορίζεται από τη νομοθεσία ως η πρώτη φάση των σχετικών διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση νέας σύμβασης εργασίας. Η άρνηση έλαβε ακραία μορφή σε νομό της ανατολικής Κρήτης, όπου,  κατά πληροφορίες, η εργοδοτική οργάνωση αυτοδιαλύθηκε (!) προκειμένου να μην παραλάβει την έγγραφη πρόσκληση να προσέλθει στο διάλογο.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η συλλογική διαπραγμάτευση αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων. Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε με τη γνωστή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου υπ’ αριθμ. 6 του Φεβρουαρίου του έτους 2012. Σήμερα λιγότερο από το 7% των εργαζόμενων καλύπτονται από τις ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις που μένουν σε ισχύ. Την ίδια στιγμή, η πλήρης απασχόληση έχει δραματικά συρρικνωθεί, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 25% και πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει πλήρεις τις αποδοχές τους τον τελευταίο χρόνο. Ο νεοφιλελεύθερος μύθος ότι η απορρύθμιση θα έφερνε, δήθεν, νέες θέσεις εργασίας έχει πλήρως καταρρεύσει.

Καταχρηστικές κινήσεις «τακτικής» που καθιστούν δυσκολότερη τη συνεννόηση των δύο πλευρών είναι κατά τη γνώμη μου απολύτως επιζήμιες . Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που φαίνεται να προτιμώνται από πολλούς εργοδότες του τουριστικού κλάδου σε βάρος των συλλογικών ρυθμίσεων, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις δημιουργίας κλίματος έντασης και εργασιακής ανασφάλειας και να υπονομεύσουν την ομαλή λειτουργία του κλάδου. Το,  κατά τα φαινόμενα, αυξημένο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα και προς την Κρήτη, αφαιρεί οποιοδήποτε πρόσχημα για να μην τηρείται η νομοθεσία και να περικόπτονται τα ήδη μειωμένα εργασιακά δικαιώματα.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...