14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕΚ – Αυτή την Τετάρτη στην ΚΡΗΤΗ1

Ημερομηνία:

Μια νέα συνεργασία ξεκινά η Κρητική Τηλεόραση. Μαζί με το ΔΗΠΕΘΕΚ, απ’ αυτή τη Τετάρτη (και κάθε Τετάρτη), το θέατρο παίρνει τη θέση του στη μικρή οθόνη. Μια προσπάθεια που σκοπό έχει να φέρει περισσότερους κοντά στο θέατρο. Γιατί, η πραγματική εμπειρία του θεάτρου είναι εντονότερη από μία τηλεοπτική προβολή. Γιατί το θέατρο είναι επικοινωνία.

Η αρχή γίνεται με το κλασσικό έργο του Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης». Γράφτηκε το 1670 όμως παραμένει κλασσικό γιατί τα ζητήματα που θέτει παραμένουν επίκαιρα. Η πρεμιέρα του έργου αυτού έγινε από το ΔΗΠΕΘΕΚ στις 28 Ιουνίου 2010. Πέρα από τα Χανιά, ταξίδεψε σε όλη την Κρήτη αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι κριτικές που απέσπασε ήταν εξαιρετικές. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο αγαπητός σε όλους Δημήτρης Πιατάς. Παίζουν επίσης οι: Ελένη Κρίτα, Στέλλα Δρογγίτη,Νικολέττα Βλαβιανού,Γιώργος Χρανιώτης, Τάσος Παλαντζίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Θεοδώρα Σιάρκου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ιωάννα Μυλωνά

Τη μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία έκανε ο Γιάννης Καλατζόπουλος, τα σκηνικά ανέλαβε ο Αντώνης Χαλκιάς, τα Κοστούμια επέλεξε η  Βάλια Μαργαρίτη, μουσική από τον Δημήτρη Λέκκα και τις χορογραφίες υπέγραψε η Κατερίνα Ανδριοπούλου

Ο Δημήτρης Πιατάς, με αφορμή την παράσταση, είχε δηλώσει: «Σίγουρα αρκετοί ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν, προσπαθούν να κατακτήσουν αξίες που είναι πλαστές, να κυνηγήσουν μια ευημερία που δεν τους ανήκει, με αποτέλεσμα να αυτογελοιοποιούνται. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ότι ένα έργο το οποίο γράφτηκε τόσους αιώνες πριν, μπορεί και μιλάει στο σήμερα. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη γιατί τα μεγάλα έργα, παρόλο που γράφονται για μια συγκεκριμένη εποχή, είναι διαχρονικά.

Περίληψη έργου

Ο κυρ-Ιορδάνης είναι ένας ευκατάστατος νοικοκύρης. Τίποτα δεν του λείπει. Έχει εισοδήματα, ένα άνετο σπιτικό, μια υπέροχη σύζυγο και μια τρισχαριτωμένη κόρη που τον αγαπά και τον σέβεται. Κανονικά θα έπρεπε να είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος πάνω στη γη. Έχει όμως προσβληθεί από μια φοβερή ασθένεια: τη μεγαλομανία. Θέλει να δείχνει ανώτερος απ’ αυτό που πραγματικά είναι. Πασχίζει να απαλλαγεί από τη “ρετσινιά” της ταπεινής καταγωγής του και να αποκτήσει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της ανώτερης τάξης, της αριστοκρατίας. Μαϊμουδίζει συμπεριφορές ξένες προς την ιδιοσυγκρασία και την ανατροφή του, μιμείται το life style που επικρατεί στο παλάτι του βασιλιά Λουδοβίκου 14ου, σπαταλάει τεράστια ποσά σε δασκάλους για να τον μεταμορφώσουν, ώστε να γίνει αποδεκτός από την άρχουσα τάξη. Το ψώνιο του και την αφέλειά του εκμεταλλεύεται ο αδέκαρος, ξεπεσμένος Κόμης Δοράντης και τον ταράζει στα δανεικά κι αγύριστα, καθώς ο καλοκάγαθος αστός κυρ-Ιορδάνης ονειρεύεται να παντρέψει με τον Κόμη την κόρη του Λουκίλη και να εισχωρήσει με αυτόν το γάμο στους κύκλους της αριστοκρατίας.

Έλα όμως που η Λουκίλη αγαπάει έναν όμορφο νεαρό της δικής της τάξης, τον Κλεόντη!…Αυτός, με τη συμπαράσταση της Κυρίας Ιορδάνη, της πιστής της καμαριέρας Νικολέτας, αλλά προπάντων χάρη στα κόλπα του Κοβιέλου -του δαιμόνιου υπηρέτη του, θα παρακάμψει όλα τα εμπόδια και θα αποκτήσει την αγαπημένη του, δίνοντας στον Αρχοντοχωριάτη ένα…φάρμακο πολύ πικρό, αλλά όχι και σίγουρα αποτελεσματικό.

Αυτή την Τετάρτη στην ΚΡΗΤΗ1, 8 το βράδυ,  «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕΚ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ