14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο Βαρουφάκης κατεβαίνει στις ευρωεκλογές: «Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν υπάρχει»

Ημερομηνία:

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβάλλει την πιο γελοία πολιτική λιτότητας στο λαό, υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Euractiv Germany, ενόψει ευρωεκλογών, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν υπάρχει», εξαπολύοντας συνολική επίθεση προς πρόσωπα και κόμματα που άλλοτε συνομιλούσε μαζί τους. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος αναδείχθηκε Spitzenkandidat (υπερυποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν) για το Κίνημα DiEM25που ο ίδιος ίδρυσε, τονίζει παράλληλα ότι  «αν η ευρωπαϊκή αριστερά ήταν ενωμένη, συνεκτική και πολιτισμένη, δεν θα είχαμε δημιουργήσει το Diem25, θα είχαμε ενωθεί μαζί τους. Τώρα κατεβαίνουμε εναντίον τους, γεγονός που είναι οδυνηρό για εμάς».

Τον Νοέμβριο του 2018,  ο συνδυασμός «Δημοκρατία στην Ευρώπη» (DiEM25) που ίδρυσε το 2016 ο κ. Βαρουφάκης, εξέλεξε τον πρώην υπουργό ως Spitzenkandidat για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Μιλώντας στη EURACTIV Γερμανίας, ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε δριμεία κριτική σε βάρος των κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η έλλειψη ενότητας δεν μπορεί να οδηγήσει σε απτά εκλογικά αποτελέσματα και κατά συνέπεια σε αλλαγές στη Γηραιά Ήπειρο.

«Δεν υπάρχει πια πραγματική Ευρωπαϊκή Αριστερά. Υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Γκρέγκορ Γκίζι (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), ενώ τότε υπήρχε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιβάλλει την πιο γελοία πολιτική λιτότητας στο λαό ή οι Podemos στην Ισπανία που δεν έχουν κανένα πολιτικό όραμα για την Ευρώπη».

«Τα αριστερά κόμματα έχουν τόσο μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ τους, που η έκδοση μιας διακήρυξης του κόμματος θα καθίστατο ‘’κενό γράμμα’’ και δεν θα είχε συνοχή. Με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται να προσελκύσουν ψηφοφόρους από δεξιά ή προοδευτικά κόμματα. Αντίθετα, συρρικνώνονται», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς αν σκέφτηκε να ενταχθεί στην πολιτική ομάδα GUE/NGL, σημείωσε ότι το κίνημά του δεν θα συμμετάσχει σε κανένα από αυτά τα κόμματα.

«Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με διαφορετικές ομάδες για διάφορα θέματα, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, για να συζητήσουμε επ’ αυτού. Θα διασχίσουμε τη γέφυρα μόλις φτάσουμε σε αυτήν», υπογράμμισε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από το GUE/NGL, τους Πράσινους και το S&D δημιούργησαν τη λεγόμενη Προοδευτική Συμμαχία, μια άτυπη ομάδα που στοχεύει στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των τριών πολιτικών οικογενειών και μακροπρόθεσμα σε προοδευτικό «μέτωπο». Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Αριστερά παραμένει ευρέως κατακερματισμένη, όπως φαίνεται στην περίπτωση του ηγέτη του La France Insoumise, Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω κίνηση, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται «για μεγάλη συζήτηση».

«Στην πραγματικότητα δεν προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο. Οι εκλογές είναι τον Μάιο, αλλά δεν συνεργάζονται. Δεν έχουν κοινό πρόγραμμα και η συζήτηση για τη Προοδευτική Συμμαχία δεν επηρεάζει τις προεκλογικές τους εκστρατείες».

Γιατί υποψήφιος στην Γερμανία;

Επιπλέον, σε ερώτηση της EURACTIV γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει στη Γερμανία μια θέση στο ΕΚ, απάντησε: «Αν θες να αλλάξεις τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ξεκινάς με τη Ρώμη».

«Η Γερμανία αποτελεί την οικονομική καρδιά της Ευρώπης, είτε μας αρέσει είτε όχι. Επιπροσθέτως, η κοινή γνώμη στη Γερμανία – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα-, ήταν πολύ πιο κοντά στον ευρωπαϊσμό απ’ ό,τι π.χ. στη Γαλλία», ανέφερε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι γαλλικές ελίτ θεωρούσαν πάντα την ΕΕ ως ευκαιρία να προβάλουν την εξουσία τους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Γερμανία θέλησε πραγματικά να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Για τον λόγο αυτό, είναι το καλύτερο μέρος, προκειμένου να εργαστούμε για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

"google ad"

Φανερά ενοχλημένος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Βαρουφάκη, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε:

«Ο κ. Βαρουφάκης επιτίθεται τώρα και στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Και το πράττει αυτό, θέλοντας να προκαλέσει θόρυβο γύρω από το όνομά του. Διεξάγει την εκστρατεία στη Γερμανία, διότι ξέρει ότι στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε καλύτερα και επιπλέον έχει επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί. Όλα θα κριθούν στις εκλογές του Μαΐου. Του εύχομαι καλή επιτυχία».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...