16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο γερμανικός λαός απαιτεί πιο σκληρή στάση της Μέρκελ και στο προσφυγικό

Ημερομηνία:

Πονοκέφαλο δημιουργούν στην Άνγκελα Μερκελ αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν την δημοτικότητα της πάλαι ποτέ κραταιάς και αγαπητής γερμανίδας καγκελαρίου να κατακρημνίζεται λόγω των ελαστικών χειρισμών της στο προσφυγικό ζήτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σημερινή έρευνα της ARD- Deutschlandtrend παρουσιάζει τηνΜέρκελ να έχει στο πλευρό της ακόμα λιγότερους πολίτες, σε σχέση με την διαχείριση τουπροσφυγικού, καθώς μόνο το 49% συμμερίζεται την πολιτική της σε αυτό το ζήτημα, σαφώς λιγότεροι από το εντυπωσιακό 75% που ίσχυε πριν από έξι μήνες.

Μάλιστα και η συνολική δημοτικότητά της καταγράφει μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαφορά… 26 μονάδων. Την ίδια στιγμή, εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει η δημοφιλία του προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών Χόρστ Ζεεχόφερ, η οποία, πλέον, αγγίζει το 45%.

Και αυτό είναι μόνο το τελευταίο δείγμα της αλλαγής στάσης των Γερμανών απέναντι στην καγκελάριο, σε μια σειρά δημοσκοπήσεων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και την θέλουν κάθε φορά και λιγότερο λαοφιλή, κυρίως σε σχέση με το προσφυγικό, στο οποίο πλέον οι περισσότεροι πολίτες επιθυμούν πιο… δραστικές και όχι τόσο ισορροπιστικές κινήσεις. 

Η καλπάζουσα… μείωση των ποσοστών της γερμανίδας καγκελάριου έχει προβληματίσει τόσο στελέχη του CDU, όσο και την ίδια την Μέρκελ, η οποία, ίσως, πλέον να είναι προ των πυλών να κάνει στροφή, αν όχι 180, αλλά… αρκετών μοιρών, στην πολιτική της για το πιο φλέγον ζητήμα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, προκειμένου να ικανοποιήσει τόσο το γερμανικό λαό, αλλά και τους συναδέλφους της πολιτικους.

Αυτό θα σηματοδοτήσει πιο σκληρες αποφάσεις από την πλευρά της, τόσο στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και σταδιακά θα επεκταθεί στον χειρισμό των δημοσιονομικών θεμάτων της Ελλάδας.

Ας μην λησμονούμε ότι τον τελευταίο καιρό, παρότι, σε κάθε ευκαιρία, στελέχη της Κομισιόν επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, να μην συνδέεται το προσφυγικό στην Ελλάδα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απεναντι στους θεσμούς, η καγκελάριος διατηρεί, προς το παρόν, σιγή ασυρμάτου.

Αυτή η ουδέτερη στάση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί, προς το δυσμενέστερο για την Ελλάδα, φέρνοντας την Μέρκελ, προκειμένου να ανανεώσει και να ενισχύσει την πολιτική της οντότητα έναντι των αντιπάλων της, στο σημείο να ζητά μετ’ επιτάσεως και στην συνέχεια να εφαρμόζει πλέον αυστηρότερη πολιτική τόσο στο μεταναστευτικό, όσο και στις απαιτήσεις της από την χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο της πιο σκληρής στάσης σε σχέση με το προσφυγικό, πιθανότατα, εντάσσεται και η επαναφορά του ζητήματος των κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χθες σε εκδηλωση στην Φρανκφούρτη, κάτι που όταν, αρχικά, είχε διατυπωθεί από εκπροσώπους του Βερολίνου είχε βρει σφοδρές αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο: 

Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση ήδη εντός του έτους.

“Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο προσωπικό εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό το επιπλέον ευρωπαϊκό προσωπικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο των νησιών, αντί σε κοινή προσπάθεια να διασφαλίσει τις ακτές. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κανέναν γιατί ακόμη και τώρα, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, αυτά τα 10 χλμ θαλάσσιου μήκους μεταξύ της Τουρκίας και της Λέσβου είναι ακόμη ένας τάφος».

Με το βλέμμα στο Eurogroup, αλλά και σε έναν χειμώνα που προβλέπεται βαρύς για το προσφυγικό, μένει να δούμε πότε θα χτυπήσει το ‘‘καμπανάκι” κινδύνου, τόσο για την Μέρκελ, όσο και για την χώρα μας.

"google ad"

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ