22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά στον Δημήτρη Κουτσούμπα για το πού διαφωνούν και που συμφωνούν για τα κόκκινα δάνεια

Ημερομηνία:

Απαντητική επιστολή στον Δημήτρη Κουτσούμπα απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης αφού προηγουμένως ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ είχε απαντήσει στην πρώτη επιστολή Βαρουφάκη για κοινή πρωτοβουλία πάνω στο θέμα των κόκκινων δανείων.

H επιστολή έχει ως εξής:

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας της 13ης Φεβρουαρίου στην πρόσκληση που σας απηύθυνα για διάλογο για τα «κόκκινα δάνεια» και την συγκεκριμένη πρόταση πολιτικής του ΜέΡΑ25.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κεντρικό ερώτημα είναι αυτό που θέσατε: Ποιοι ευθύνονται για τις ζημίες των τραπεζών και ποιοι θα τις πληρώσουν; Στην καπιταλιστική Δύση (με λίγες εξαιρέσεις, όπως π.χ. η Ν. Κορέα) οι μνημειώδεις ζημιές των ανεξέλεγκτων τραπεζιτών μεταφέρθηκαν κυνικότητα από τις τράπεζες που προκάλεσαν την κρίση στους ώμους των λαϊκών στρωμάτων που την υπέστησαν. Προφανώς, δεν διαφωνούμε σε αυτό. Όπως δεν διαφωνούμε ότι απαιτείται νομοθέτηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ακινήτων που στεγάζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πριν αναφερθώ στη διαφωνία μας, μια γενική αναφορά στη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική συγκυρία ίσως βοηθήσει: Το άκρως χρηματιστικοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης διαθέτει εργαλεία που δύνανται να αναδιανείμουν τις ζημίες μιας χρηματοοικονομικής κρίσης κατά το δοκούν. Π.χ. η μαζική μεταφορά του δημόσιου ελληνικού χρέους σε «οχήματα» που κατασκεύασε η τρόικα ώστε να προστατεύσει τις γαλλο-γερμανικές τράπεζες, ή η «ποσοτική χαλάρωση» κεντρικών τραπεζών όπως η Fed ή η ΕΚΤ. Προφανώς, η χρήση αυτών των εργαλείων αφήνει πίσω της χαμένους εργαζόμενους και κερδισμένους τραπεζίτες. Όμως, δεν παύουν να μπορούν να αναδιανέμουν οφέλη και ζημίες με πολλαπλούς τρόπους.

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 βασίζεται στην επιστράτευση τέτοιων εργαλείων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Δεν αληθεύει αυτό που αναφέρετε, ότι δηλαδή προτείνουμε λύση που έχει μόνο κερδισμένους. Όχι, η λύση που προτείνουμε θα προστατεύσει μεν τους αδύναμους δανειολήπτες, θα εξυγιάνει τις τράπεζες, θα κρατήσει τις προσόδους της αγοράς ακινήτων στη χώρα αλλά, παράλληλα, θα ζημιώσει τα μέγιστα τα αρπακτικά ταμεία (και τους τραπεζίτες που έχουν δημιουργήσει θυγατρικά ταμεία).

Διαφωνούμε ακόμη σε κάτι άλλο: Η πρότασή μας δεν περιέχει καμία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τουλάχιστον όχι με την έννοια των μνημονιακών ανακεφαλαιοποιήσεων που μετέφεραν αξίες από τα λαϊκά στρώματα στις τράπεζες. Οι εγγυήσεις που προτείνουμε για τους τίτλους που θα μεταφερθούν στις τράπεζες δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ, καθώς τα κόκκινα δάνεια θα έχουν βγει από την αγορά.

Πρόκειται για μια λογιστική πράξη που, απλά, θα επιτρέψει την μεταφορά των κόκκινων δανείων στην δημόσια εταιρεία διαχείρισης, και το άμεσο πάγωμά τους. Άρα, οι λαϊκές τάξεις δεν πρόκειται ποτέ να κληθούν να χρηματοδοτήσουν αυτή την μεταβίβαση. [Σημ. τέτοιες λογιστικές πράξεις/εγγυήσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ΕΕ από το Κραχ του 2008 έως σήμερα.]

Το μείζον ερώτημα, και ένσταση εναντίον της πρότασης του ΜέΡΑ25, που παραμένει έχει ως εξής: Πόσο εφικτό είναι να επιτρέψει το σύστημα μια τέτοια φιλο-λαϊκή χρήση των εργαλείων του; Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι εκπρόσωποι των ταμείων, που κινούν τα νήματα στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στην Αθήνα, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην εφαρμοστεί το σχέδιό μας.

Όμως, ακόμα και να αποτύχουμε, θα έχουμε καταδείξει στους πολίτες ότι οι εκλεγμένοι τους εκπρόσωποι μπορούν να παραμερίσουν τις κομματικές περιχαράξεις και να εργαστούν από κοινού όταν διακυβεύεται η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού. Σε μια εποχή απειλητικής Κανονικότητας, αυτή είναι μια πραγματική Επανάσταση.

Ευχαριστώντας σας άλλη μια φορά για την επιστολή που μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τις θέσεις των δύο κομμάτων μας, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς της ΠΓ του ΜέΡΑ25.

Φιλικά, Γιάνης Βαρουφάκης

Γραμματέας ΜέΡΑ25

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ