14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ολοκληρωμένη πρόταση Δήμου Χανίων για μετατροπή των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι στη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη: “Φιλοξοδοξούμε ότι θα δημιουργηθεί η καλύτερη περιφερειακή βιβλιοθήκη της χώρας”

Ημερομηνία:

Την πρόταση του Δήμου Χανίων για μετατροπή του κτιρίου της Μεραρχίας στο Λόφο Καστέλι στη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Είπε πιο συγκεκριμένα:

Είναι μία ρεαλιστική, υλοποιήσιμη πρόταση, που μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια στο ζήτημα μακριά από λαϊκισμούς, στις ανάγκες των πολιτών.

Η πρόταση μας είναι προς το Πολυτεχνείο Κρήτης αναγνωρίζοντας τις νομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και υπάρχει στο τραπέζι εφόσον δεν τελεσφορήσει η παρούσα σύμβαση.

Ο Δήμος Χανών είναι διατεθειμένος να ενοικιάσει και να μισθώσει τα κτίρια αυτά με μακροχρόνιο συμβόλαιο και χρησιμοποιώντας τα χρηματοδοτικά έργαλεία που έρχονται στην επόμενη περίοδο να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των μελετών και της κατασκευής.

Το μίσθωμα μπορούμε να το συμφωνήσουμε μαζί με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ο Δήμος Χανίων προσφέρει ένα μίσθωμα ικανό να καλύψει τις ανάγκες του Πολτεσενείο Κρήτης.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι ικανά και υπάρχει και η πολιτική βούληση για να γίνει η Δημοτική Βιβίοθήκη.

Είναι συμβατό με το χώρο καθώς και με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του ιδιοκτήτη του χώρου που είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αναγνωρίζουμε και τη διαχρονική προσφορά του Πολυτεχνείου στην κοινωνία, ανανγωρίζουμε και την αγωνία των μελών του Πολυτεχνείου να καλύψουν τις ανάγκες τις χρηματοδοτικές που υπάρχουν για τη λειτουργία του ιδρύματος.

Η δημοτική βιβιθήκη θα στεγασει το σύνολο του υλικού που υπάρχει και αυτό που θα αποκτηθεί το επόμενο διάστημα.

Φιλοξοδοξούμε ότι θα δημιουργηθεί η καλύτερη περιφερειακή βιβλιοθήκη της χώρας.

Έχει προηγηθεί επικοινωνία και με την Περιφέρεια Κρήτης αλλά νομίζω ότι και το Πολυτεχνείο και η εταιρεία θα αντιληφθούν ότι εξυπηρετεί καλύτερα και τους ίδιους αλλά και τις ανάγκες των δημοτών και του δήμου που πρέπει να έχει μία τέτοια δομή.”

Ολόκληρη η πρόταση της Δημοτικής Αρχής όπως κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

"google ad"

“Τα κτίρια της V Μεραρχίας Κρητών στο Λόφο Καστέλι, οικοδομήθηκαν κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας και της Οθωμανικής κατοχής της Κρήτης, στον χώρο της Μινωικής Κυδωνίας όπου ανασκαφές αποδεικνύουν την συνεχή ύπαρξη κοινωνικής ζωής στα Χανιά επί 5.000 χρόνια. Έκτοτε, από τα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας και έπειτα, χρησιμοποιήθηκαν ως Ανάκτορα, Διοικητήριο, φυλακές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ως χώρος βασανισμού πατριωτών.

Μετά την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Ίδρυμα απέκτησε έναντι αντιτίμου τα κτίρια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου οι μεν φυλακές λειτούργησαν, από το 1984 έως το 2016 για την στέγαση της Πρυτανείας και των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, οι δε εγκαταστάσεις του κεντρικού κτιρίου από το 1986 έως το 1993 χρησιμοποιήθηκαν για εργαστήρια, βιβλιοθήκη και λοιπές του ανάγκες.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ως ένα αυτοδιοίκητο Ίδρυμα, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αξιοποιεί την περιουσία του με τον βέλτιστο τρόπο, εξυπηρετώντας το σύνολο των πολλαπλών αναγκών του, ακολουθώντας δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες, μέσω της Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Πολυτεχνείου Κρήτης που ορίζονται σαφώς από την νομοθεσία.

Ο Δήμος Χανίων επιθυμεί να συμβάλλει εποικοδομητικά στην ανάδειξη των κτιρίων της V Μεραρχίας Κρητών στον Λόφο Καστέλι, τα οποία λόγω ιστορικότητας, χαρακτηριστικών και τοποθεσίας απαιτούν ειδική διαχείριση. Με δεδομένο ότι πλέον δεν υφίσταται η παράνομη κατάληψη, καταθέτουμε πρόταση για την αξιοποίηση των κτιρίων της V Μεραρχίας Κρητών στο Λόφο Καστέλι.

Οι ανάγκες του Δήμου Χανίων για την στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, που φιλοξενεί σημαντικό υλικό μεταξύ του οποίου και την βιβλιοθήκη του Ελ. Βενιζέλου, δεδομένου του τεράστιου όγκου των βιβλίων, συλλογών, αρχείων και έργων τέχνης, δεν έχουν καλυφθεί ακόμα και παρά τους όποιους σωστούς δρομολογημένους σχεδιασμούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για μια ενιαία, σύγχρονη και πολυχρηστική βιβλιοθήκη.

Στη βάση αναζήτησης κατάλληλων και λειτουργικών χώρων που θα καλύψουν ολοκληρωμένα αυτή την ανάγκη, προτάσσουμε ως το καταλληλότερο χώρο ίδρυσης και λειτουργίας μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης, το χώρο του Λόφου Καστέλι. Μιας βιβλιοθήκης, που απαντώντας στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών, θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει τόσο τις ανάγκες της μεγάλης ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης μας, των σημαντικών συλλογικοτήτων της, αλλά και του συνόλου των δημοτών και επισκεπτών που αναζητούν καινούριους τρόπους επικοινωνίας, επεξεργασίας και παραγωγής της γνώσης μέσα από την αλληλεπίδρασή τους σε ένα νέο τοπικό, αλλά κυρίως υπερτοπικό κύτταρο αναφοράς για την πόλη μας, τον Νομό, την Περιφέρεια αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Ένα κέντρο κοινότητας και τόπος συνάντησης, που θα δημιουργεί μια αίσθηση συλλογικής ταυτότητας με χώρους για νέες υπηρεσίες και νέες μορφές παραγωγής γνώσης: υπηρεσίες πληροφοριών, αίθουσες ομαδικής εργασίας, αθόρυβες αίθουσες μελέτης, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες εκθέσεων, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες επεξεργασίας ψηφιακών οπτικοακουστικών μέσων κ.λπ. Ένα κέντρο πρόσβασης, συνδεδεμένο με το Πολυτεχνείο, με τεχνολογίες πληροφοριών, τεχνογνωσία για την καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος μέσω της πρόσβασης και επεξεργασίας των πληροφοριών, με την ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων και υπηρεσιών στο χώρο της Βιβλιοθήκης.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...