19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

“Ο Δήμος μας αποτελεί τόπο Ολοκαυτώματος”: Ομόφωνο ψήφισμα Δήμου Καντάνου – Σελίνου ενάντια στις “εθνικιστικές καταλήψεις”

Ημερομηνία:

Ξεκάθαρη θέση ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις έλαβε ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου. Με αφορμή και τις καταλήψεις στα σχολεία του Δήμου και πιο συγκεκριμένα σε Γυμνάσιο-Λύκειο Παλαιοχώρας και ΕΠΑ.Λ. Καντάνου, και με στόχο να αποτραπεί η  “καλλιέργεια κλίματος μισαλλοδοξίας και ανιστόρητου εθνικισμού” αλλά και να προασπίσει το δημοτικό συμβούλιο “την τιμή και την υπόληψη της τοπικής μας Ιστορίας”, ομόφωνα ψηφίσθηκε ψήφισμα καταδίκης της προσπάθειας “κομματικών ομάδων απ’ όπου κι αν προέρχονται να καπηλευτούν το συναίσθημα των εφήβων για να χειραγωγήσουν τους μαθητές της περιοχής μας σε ανιστόρητο και εθνικιστικό παραλήρημα είτε με πρόσχημα την ελληνικότητα της Μακεδονίας είτε ακόμη με τη διεκδίκηση της Βόρειας Ηπείρου”

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων τονίζεται ότι:

“Οι ανήλικοι μαθητές των σχολείων μας δεν ρωτήθηκαν και δεν ψήφισαν σε γενικές συνελεύσεις τις ακραίες εθνικιστικές θέσεις που παρουσίασαν τα φασιστικά έντυπα.”

Σημειώνεται επίσης ότι:

“Ο Δήμος μας αποτελεί τόπο Ολοκαυτώματος, είναι Δήμος Έμβλημα της Αντίστασης στον Ολοκληρωτισμό των Ναζί.

Οι Ναζί έκαψαν την Κάντανο, βομβάρδισαν τη Μονή, το Κουστογέρακο και το Λειβαδά για να παραδειγματίσουν τους κατοίκους της περιοχής μας και να κάμψουν την αντίστασή τους. Δεν ξεχνάμε το Φασισμό και το Ναζισμό, είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορία του τόπου μας και δεν ξεχνάμε ότι ο φασισμός γεννάει το μίσος και τον πόλεμο.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα υπερπατριώτη να δηλητηριάσει τις ψυχές των παιδιών με τον εθνικισμό και το μίσος για τους άλλους λαούς”.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου, κ. Αντώνιος Κων. Περράκης, και συμμετείχαν οι παρακάτω σύμβουλοι :

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Αλυγιζάκης Σταύρος, Πρόεδρος Δ.Σ
Αλφιέρη Στυλιανή, Αντιδήμαρχος
Βακάκης Γεώργιος, Αντιδήμαρχος
Γεντεκάκης Ιωάννης, Δημ. Σύμβουλος
Δρακάκης Νικόλαος, Δημ. Σύμβουλος
Ζερβουδάκη Παγώνα, Δημ. Σύμβουλος
Κουκουβιτάκης Βασίλειος, Δημ. Σύμβουλος
Μαράκης Αντώνιος , Δημ. Σύμβουλος
Μαρκουλάκης Πολύδωρος, Δημ. Σύμβουλος
Μπικάκης Μιχαήλ, Αντιδήμαρχος
Μπιτσάκης Αντώνιος, Δημ. Σύμβουλος
Περράκη Μαρκέλλα, Δημ. Σύμβουλος
Περράκη-Καλαϊτζάκη Αικατερίνη, Δημ. Σύμβουλος
Φιωτοδημητράκης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος
Ψαράκης Δημήτριος, Δημ. Σύμβουλος
ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Βαρδουλάκης. Ιωάννης, Δημ. Σύμβουλος
Ζουριδάκης Γεώργιος, Δημ. Σύμβουλος
Καστανάκης Ελευθέριος, Δημ. Σύμβουλος
Μπελιβανάκης Μιχαήλ, Δημ. Σύμβουλος
Σταυρίδου-Βλησίδη Σταματία, Δημ. Σύμβουλος
Τρακάκης Αλέξανδρος, Δημ. Σύμβουλος

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και οι ακόλουθοι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων:

Αλυγιζάκης Θεοφάνης, Πρόεδρος Δ.Κ. Παλαιόχωρας
Μαρκετάκης Παύλος, Εκπρόσωπος Τ.Κ. Τεμενίων
Πατσουράκης Νεκτάριος, Εκπρόσωπος Τ.Κ. Βοθιανών

Εισήγηση θέματος

2ο Εκτός Ημερησίας Διάταξης Θέμα: Ομόφωνο Ψήφισμα Δήμου Καντάνου-Σελίνου κατά των καταλήψεων εθνικιστικού περιεχομένου

"google ad"

Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης κι έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο κ. Μπικάκη Μιχαήλ, ο οποίος εισηγούμενος το 2ο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα, είπε τα εξής:

“Μετά τις καταλήψεις που έλαβαν χώρα στα σχολεία του Δήμου μας, Γυμνάσιο-Λύκειο Παλαιοχώρας και ΕΠΑ.Λ. Καντάνου, κατά την 19.11.2018, και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν στον τύπο (εφημερίδα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης) κρίνω ότι τόσο ο Δήμος μας, όσο και οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας μπορούμε και πρέπει να αποτρέψουμε την καλλιέργεια αυτού του κλίματος μισαλλοδοξίας και ανιστόρητου εθνικισμού.

Σ’ αυτή τη φάση πρέπει και ως Δημοτικό Συμβούλιο να υπερασπιστούμε την τιμή και την υπόληψη της τοπικής μας Ιστορίας.”

Το ομόφωνο ψήφισμα:

«Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την προσπάθεια κομματικών ομάδων απ’ όπου κι αν προέρχονται να καπηλευτούν το συναίσθημα των εφήβων για να χειραγωγήσουν τους μαθητές της περιοχής μας σε ανιστόρητο και εθνικιστικό παραλήρημα είτε με πρόσχημα την ελληνικότητα της Μακεδονίας είτε ακόμη με τη διεκδίκηση της Βόρειας Ηπείρου.

Οι ανήλικοι μαθητές των σχολείων μας δεν ρωτήθηκαν και δεν ψήφισαν σε γενικές συνελεύσεις τις ακραίες εθνικιστικές θέσεις που παρουσίασαν τα φασιστικά έντυπα. Οι μαθητές μας πρέπει να μείνουν μακριά από την τοξικότητα της εθνικιστικής ιδεολογίας, μακριά από το δηλητήριο του φασισμού.

Ο Δήμος μας αποτελεί τόπο Ολοκαυτώματος, είναι Δήμος Έμβλημα της Αντίστασης στον Ολοκληρωτισμό των Ναζί.

Οι Ναζί έκαψαν την Κάντανο, βομβάρδισαν τη Μονή, το Κουστογέρακο και το Λειβαδά για να παραδειγματίσουν τους κατοίκους της περιοχής μας και να κάμψουν την αντίστασή τους. Δεν ξεχνάμε το Φασισμό και το Ναζισμό, είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορία του τόπου μας και δεν ξεχνάμε ότι ο φασισμός γεννάει το μίσος και τον πόλεμο.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα υπερπατριώτη να δηλητηριάσει τις ψυχές των παιδιών με τον εθνικισμό και το μίσος για τους άλλους λαούς.

Τα σχολεία της περιοχής μας είναι και πρέπει να παραμείνουν φυτώρια σκέψης, ενεργής συμμετοχής στα κοινά, χώρος έκφρασης ελεύθερου διαλόγου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του μαρτυρικού Δήμου Καντάνου-Σελίνου δηλώνει ότι τιμάμε την Ιστορία μας και αρνούμαστε να αφήσουμε την νεολαία του τόπου μας να γίνει φερέφωνο των ακραίων εθνικιστικών κύκλων, διατρανώνουμε με αυτό το ψήφισμα την πίστη μας στο διάλογο, στη Δημοκρατία, στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ